Mulți șoferi nici măcar nu se gândesc la acest lucru, însă există ochelari de soare care nu sunt potriviți pentru condus. Purtați la volan, aceștia pot să vă pună viața în pericol viața. Vorbim despre cei cu lentile care nu permit trecerea unei cantități suficiente de lumină prin ele, blocând astfel vederea. La fel de periculoase sunt și lentilele colorate, care pot să schimbe nuanțele culorilor și contrastul dintre ele.
În acest mini-ghid vei găsi sfaturi prețioase despre cum să alegi perechea de ochelari potrivită și să reduci astfel riscul producerii unor accidente.
Lentilele polarizate
Poate alegerea cea mai potrivită atunci când ești la volan, ochelarii de soare cu lentile polarizate, precum cei de la Edel Optics, sunt foarte populari printre șoferi. Acest tip de lentilă reduce gradul de strălucire a suprafețelor ude la contactul cu lumina. Acest lucru se întâmplă pentru că aceste suprafețe – de exemplu șoseaua udă – reflectă lumina, fenomenul fiind foarte deranjant pentru ochi.
În plus, lentilele polarizate sunt perfecte și pentru condus în condiții de ceață, pentru că te ajută să vezi mai bine conturul și detaliile obiectelor.
Lentilele graduale
Lentilele graduale sunt foarte sigure pentru șoferi. Și asta pentru că permit trecerea unei cantități suficiente de lumină spre ochi, pentru o vedere optimă la volan. Apoi, ele nu modifică nuanțele culorilor. În plus, partea de jos a lentilei – într-o nuanță mai deschisă – permite o observare mai bună a bordului, în timp ce partea de sus – mai închisă – protejează ochii și oferă o bună vizibilitate la volan chiar în zilele cu soare puternic.
Lentilele sensibile la lumină și condusul
Lentilele heliomate – care își schimbă culoarea în funcție de gradul de lumina la care sunt expuse – nu sunt recomandate la volan. Și asta pentru că parbrizul blochează până la 40% din razele UV și întârzie în acest fel procesul prin care lentilele heliomate își schimbă culoarea sau chiar îl împiedică. Asta înseamnă că, de multe ori, șoferii vor ajunge să conducă cu lentilele nepotrivite – prea închise sau prea deschise.
Culoarea lentilelor și cum poate intensitatea acesteia să afecteze condusul
Diferitele culori folosite în fabricarea lentilelor pot influența gradul de lumină care ajunge la ochi, cât de bine poate un șofer să distingă culorile sau nivelul de contrast pe care ochiul îl percepe. Astfel, culoarea lentilelor poate influența – în mod pozitiv, dar și negativ – cât de bine vede șoferul semnele de circulație, luminile semaforului sau potențialele pericole.
În acest sens, oamenii de știință atrag atenția că lentilele în nuanțe de roz, albastru sau verde nu trebuie purtate în spatele volanului, pentru că pot să neutralizeze roșul semaforului. Nu le alege, așadar, dacă nu sunt marcate ca sigure pentru condus.
Cele mai bune lentile pentru condus sunt cele în nuanțe de gri sau maro, neapărat polarizate, se arată în acest ghid. Acestea sunt neutre și nu afectează modul în care percepem culorile din natură.
Iar lentilele comercializate special pentru șoferi vin în tonuri de galben sau în nuanțe specifice chihlimbarului, maro-aurii, care îmbunătățesc contrastul dintre culori.
Nu în ultimul rând, atunci când alegi lentilele, trebuie să iei în considerare și gradul de intensitate al culorii. În cazul ochelarilor de soare, aceasta se măsoară pe o scală de la 0 la 4 și determină cantitatea de lumină care ajunge la ochi. Cele de tip 4 nu trebuie purtate niciodată la volan, pentru că reduc concentrarea, produc somnolență și te pun în pericol, în timp ce lentilele de tip 0 sunt perfecte pentru condusul pe timp de noapte sau în zilele foarte mohorâte.
Stilul ramelor și cum poate influența acesta condusul
Ochelarii cu rame supradimensionate, foarte la modă în zilele noastre, reprezintă un pericol la volan, pentru că pot compromite vederea periferică. Astfel, riscul accidentelor crește considerabil.
Foarte populari printre șoferi sunt ochelarii de tip aviator, fiind finuți și cu brațe subțiri, care nu împiedică în niciun fel vizibilitatea. Specialiștii recomandă însă lentilele curbate ușor, pentru că acestea vor preveni ca lumina să ajungă la ochi pe lângă ramă.
Tu ce tipuri de ochelari preferi la volan?
Sursă foto: Shutterstock.com