După ce în ultima perioadă s-a discutat foarte aprins pe tema meseriei de stivuitorist, iar preşedintele Agenţiei pentru Egalitate de Şanse s-a întrebat „de ce o femeie nu poate fi motostivuitor!?’, ziarul Libertatea a găsit-o pe femeia care învaţă pentru a deveni „motostivuitor’ cu acte în regulă.
O șicanare în trafic cu rezultate neașteptate (Video)
Planul ascuns al lui Nicolae Ceaușescu: Voia să meargă cu mașina pe sub București
Cristina are 39 de ani, lucrează de aproape 20 de ani ca tehnician în cadrul unei instituţii de stat şi a decis în urmă cu aproximativ o lună să urmeze cursurile de stivuitorist.
După ce va obţine atestatul de stivuitorist, Cristina nu ştie sigur dacă va opera sau nu un motostivuitor, dar spune că a avea o astfel de calificare nu îi strică, ba chiar o face să fie mândră de reuşită.
Practic, ocupaţia de stivuitorist presupune exploatarea vehiculelor pentru transportul mărfurilor paletizate, iar operatorii maşinilor mobile pentru transporturi interioare sau altor maşini de transport pe orizontală şi verticală trebuie să ştie să folosească electrocare, stivuitoare, translatoare stivuitoare, elevatoare, motocare, indiferent de tipul şi destinaţia acestora. Aşadar, o meserie care poate fi practicată, fără niciun fel de problemă, de femei, spune instructorul Grupului de Formare Profesională „Master’, unde Cristina învaţă pentru a obţine atestatul de stivuitorist.
Important este ca aceste cursuri de stivuitorist să fie făcute în cadrul unor unităţi acreditate, iar certificatul obţinut de cursanţi să fie unul recunoscut de autorităţile statului. De exemplu, în cazul Grupului de Formare Profesională „Master’, se obţine un certificat de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii, prin Autoritatea Naţională pentru Calificări, recunoscut atât la nivel naţional, cât şi la nivelul tuturor statelor membre din Uniunea Europeană.
Cursul de stivuitorist costă aproximativ 750 de lei, durează aproximativ o lună şi presupune efectuarea a 44 de ore de practică şi 56 de ore de cursuri teoretice. La finalul acestui curs, toţi participanţii susţin un examen, în prezenţa unor specialişti din cadrul autorităţilor de stat.
Salariul unui stivuitorist profesionist autorizat poate ajunge, în România, la aproximativ 3.500 de lei, în timp ce în străinătate, cei care au o astfel de calificare pot spera să obţină chiar şi 3.500 de euro lunar. Citește mai mult.
Ministerul Afacerilor Interne a operat mai multe modificări care vizează procedura de obţinere a permisului de conducere.
În primul rând programarea candidaţilor pentru examene se poate efectua, de acum, de către şcolile de conducători auto, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.) pe bază de protocol.