Viitorul este deja aici. Tehnologia necesară construirii de șosele „smart’ există, iar Suedia va fi prima țară din lume care implementează acest sistem. Drumul inteligent va fi dotat cu încărcătoare wireless amplasate sub asfalt, grație cărora toate mașinile electrice care circulă pe acel traseu își vor încărca din mers bateriile.
Insula suedeză Gotland din Marea Baltică va dispune de primul drum inteligent din lume. Acesta este teritoriul pe care Ministerul Transporturilor din Suedia a ales să testeze o rețea de șosele electrificate, dezvoltată de compania israeliană ElectReon.
În primă fază, un segment de 1,6 km a drumului dintre aeroport și orașul Visby va fi modernizat, astfel încât toate autoturismele electrice care circulă pe el să își încarce wireless bateriile. Investiția se ridică la suma de 10 milioane de Euro, dar pe termen lung se anunță a fi un pariu câștigător.
Reprezentanții ElecReon susțin că electrificarea drumurilor nu este chiar atât de complicată pe cât am crede – modernizarea unei porțiuni de 1,6 km ar dura doar câteva zile. O demonstrație vizuală a procedurii este inclusă în clipul video de la finalul articolului.
Pentru ca un vehicul electric să fie compatibil cu încărcătoarele de sub asfalt, trebuie montat un receptor wireless sub acesta. Astfel, orice autoturism ecologic poate beneficia de încărcare wireless, inclusiv modelele relativ vechi, autobuzele sau camioanele.
Drumul inteligent, viitorul transportului ecologic
Citește și:
Restituirea taxelor auto – Ministrul Finanțelor anunță un nou termen
Pericolele utilizării telefonului la volan explicate de Adrian Grigore
Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993
Autostrada Soarelui arată ca după bombardament! „Dacă era motociclist, își pierdea viața’
Depășire extrem de periculoasă, filmată cu camera de bord – „Alooo, poliţia, unde sunteţi?’
Căruță scăpată de sub control, în Bacău! Caii galopează pe cont propriu, pe șosea
Dacă această rețea de șosele inteligente se va extinde masiv, producătorii de mașini electrice și-ar putea permite să construiască vehicule mai ușoare, deoarece bateriile nu vor mai necesita autonomie prea mare. Pentru șoferi, avantajul evident este reducerea timpului de așteptare pentru încărcarea autoturismului, dar și eliminarea nevoii de a căuta pe traseu stații de încărcare. Nu în ultimul rând, prețul mașinilor ecologice ar scădea considerabil.
Un proiect similar va fi implementat în Oslo, capitala Norvegiei, unde autoritățile au hotărât ca toate taxiurile să fie electrice începând din 2023. Pentru a simplifica viața transportatorilor, vor fi instalate platforme de încărcare wireless pe șosea, chiar în stațiile de taxi. Astfel, șoferii își vor alimenta mașinile în timp ce așteaptă clienți.
Sursa foto: captură ecran YouTube/oren ezer