Prin cea de-a doua ediție a programului Ora de Educație Rutieră, zeci de mii de elevi din București au fost instruiți în domeniul siguranței rutiere. Un studiu realizat în cadrul proiectului arată că, într-adevăr, este absolut necesară educarea tinerilor cu privire la riscurile de pe șosele. Sodajul arată că 35% dintre liceeni deja au condus fără a avea permis de conducere, iar mulți dintre ei nici măcar nu erau însoțiți de părinți!
EDIT (Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului), organizatoarea programului de educație rutieră, a realizat un studiu în cadrul a 20 de licee din București. Bazându-se pe un eșantion de 600 de elevi ai claselor a XI-a și a XII-a, cercetătorii au descoperit statistici îngrijorătoare cu privire la atitudinea tinerilor față de condus.
Citește și:
Cum a vrut şoferiţă din Prahova să-i fraierească pe polițiștii care o amendau!
Poate cea mai alarmantă informație este aceea că 35,2% dintre liceenii chestionați au condus deja o mașină, fără a avea permis de conducere. Dintre aceștia, 38,5% nu erau însoțiți de niciunul dintre părinți.
Deși 36,1% dintre respondenți sunt de părere că viteza mare este principala cauză a accidentelor rutiere, mulți consideră că nu este cazul să se circule mai încet. Din contră, 30,9% dintre liceeni susțin că limita maximă de viteză prevăzută de lege este prea mică.
De asemenea, 71,5% dintre tinerii chestionați recunosc că s-au deplasat, la un moment dat, într-un autoturism care circula cu o viteză mai mare decât limita legală. 2 din 10 liceeni chiar cunosc persoane care au condus pe drumuri publice după ce au consumat băuturi alcoolice.
Deși România are cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale din Europa, statisticile nu îi descurajează pe liceeni: 98,7% dintre aceștia sunt hotărâți să se înscrie la școala de șoferi, în vederea obținerii permisului de conducere.
Fă ASTA să-ți răcești rapid mașina încinsă de soare! Durează 2 minute
La invitația pilotului de raliu Adrian Grigore, partener al Auto Bild România, revista noastră susține acest proiect de siguranță rutieră, care vizează instruirea șoferilor de mâine. Auto Bild România a realizat o serie de clipuri video cu sfaturi de conducere defensivă furnizate de pilotul de raliu Adrian Grigore. Le puteți urmări aici, aici și aici.
Sursa: europafm.ro / Sursa foto: pxhere.com