Măsura Primăriei Capitalei prin care polițiștii locali au voie să ridice mașinile parcate neregulamentar contravine legii, pentru că doar polițiștii rutieri pot dispune ridicarea autovehiculelor, atrage atenția Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă.
Citește și
Poliția nu vrea să știi asta: când poate deveni nul un proces-verbal completat de Poliţia Rutieră
Astfel, instituția în fruntea căreia este Renate Weber (ex-ALDE) cere Prefectului Municipiului București să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz.
Citește și
Noul examen medical obligatoriu pentru șoferi: Nu-l treci, nu iei permisul
„În urma examinării actelor normative în vigoare, Avocatul Poporului consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competența exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege. HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006.
În același timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor si nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială’, susține Avocatul Poporului, într-un comunicat remis redacției.
Primăria Capitalei a anunțat că, din 26 august, mașinile parcate neregulamentar vor fi ridicate, odată cu intrarea în vigoare a hotărârii Consiliului General, potrivit Agerpres. Sunt vizate autovehiculele parcate pe principalele artere din Capitală, care blochează circulaţia ambulanţelor și maşinilor de pompieri, precum şi accesul în spitale, şcoli, instituţii publice, dar şi circulaţia mijloacelor de transport public sau activitatea utilajelor de deszăpezire şi salubrizare.
Sursa: newsweek.ro