Prin intermediul acestei serii de articole marca Auto Bild România, dorim să oferim un sprijin persoanelor care și-au luat inima în dinți și vor să meargă personal în Germania pentru a-și achiziționa o mașină second-hand de calitate.
Dacă citești aceste rânduri un lucru este clar. Te-ai săturat de țepele ‘samsarilor’ și nu vrei să mai fii păcălit. Nu garantăm că în Germania există numai mașini excelente de la A la Z, dar putem garanta o mai mare acuratețe a informațiilor din anunțurile online. De asemenea, cazurile kilometrilor dați înapoi și ale mișmașurilor ‘din spatele curții’ sunt mult mai rare decât la noi.
În primul rând trebuie să te gândești la un lucru: chiar ai nevoie de o mașină? Trebuie să știi că veți circula pe una din cele mai aglomerate și învechite infrastructuri din Europa. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că șoselele românești vor deveni din ce în ce mai aglomerate pe măsură ce numărul mașinilor importate crește.
Bun, nu te-am putut îndupleca. Ai nevoie de o mașină. Care este modelul pe care ți-l dorești? Îți trebuie o mașină încăpătoare și practică, una potrivită pentru familie sau un vehicul cu valențe sportive? Șansele de a găsi o mașină care întrunește toate aceste calități sunt foarte mici, așa că trebuie să știi exact ce îți trebuie.
Îți dorești un SUV? Ce-ai zice de un break? Sau chiar de o compactă! Până la urmă, practicalitatea nu este cu mult diferită, iar amprenta de carbon produsă în cazul unei compacte este mult mai mică decât în cazul unui SUV.
Cum caut mașina pe site-uri auto din Germania
Poți începe căutarea modelului preferat pe cele mai cunoscute site-uri de anunțuri auto din Germania. Vorbim despre Mobile.de și despre AutoScout24. Acestea au o interfață similară și sunt disponibile în limba română.
Un mic pont: versiunea în limba română a site-ului Mobile.de nu afișează fotografiile anunțurilor la rezoluție maximă. Pentru a putea vedea pozele la rezoluția nativă selectează limba engleză. Din acest moment, fotografiile din anunț vor avea opțiunea Maximize. Aceasta este crucială pentru a putea observa eventualele imperfecțiuni ale caroseriei sau ale interiorului. De asemenea, îți recomandăm să efectuezi căutările pe un desktop.
Câți bani mă costă o mașină adusă din Germania
În primul rând, trebuie să îți stabilești un buget. Ai, de exemplu, o sumă totală disponibilă de 12.000 de euro. Sfatul nostru este să nu cauți mașini mai scumpe de 9.000 – 9.500 de euro. Restul banilor ar trebui păstrați pentru cheltuiala efectivă a călătoriei din Germania, pentru numerele de tranzit, combustibilul necesar, viniete, pentru înmatricularea din țară, dar și pentru eventuale reparații neașteptate care ar putea apărea la scurt timp după achiziție (cum este cazul cu orice mașină second-hand).
Nu ar trebui să mergi în Germania cu gândul că mașinile sunt mai ieftine decât cele din România. Nimic mai fals. Majoritatea au un preț mai mare, dar se prezintă într-o stare mult mai bună.
Totuși, de ce apar alte exemplare deja aduse din Germania la prețuri mai bune? Majoritatea ‘samsarilor’ cumpără mai multe mașini de la același dealer. De asemenea, au prețuri preferențiale, deoarece cumpără mai mereu din același loc.
Un dealer este dispus să ofere o reducere însemnată dacă ai de gând să achiziționezi mai multe mașini de la acesta. Dacă pleci în această călătorie cu mai mulți prieteni, este cu atât mai bine, deoarece cheltuielile scad, iar prețul mașinilor poate fi mai bun.
De asemenea, mașinile avariate sunt mult mai ieftine, deoarece reparațiile sunt scumpe în Germania. Foarte multe dintre acele exemplare sunt cumpărate și mai apoi reparate în România. Ajung apoi la vânzare sub forma unor ‘oferte de nerefuzat’, mașini țiplă’ la ‘cel mai bun preț’. De acestea trebuie să te ferești cel mai tare! O mare parte dintre acestea nu pot fi repuse (din punct de vedere legal) în circulație.
Revenind la bugetul nostru. Avem 9.000 de euro cu care ne putem achita mașina. Ar trebui să îți alegi un maximum de trei modele. De dragul exemplului, alegem modelele Skoda Octavia, Audi A4 și Volkswagen Passat. Am ales trei modele pentru că site-urile Mobile.de și Autoscout24 permit căutarea concomitentă a trei mașini.
Un alt pont: versiunile break au prețuri mai bune. Chiar dacă nu sunt preferate de clienții din România, acestea s-au vândut în volume mari în rândul șoferilor din Europa de Vest. În aceste condiții, primești ‘mai multă mașină’ pentru bani mai puțini – o afacere bună.
Învață să folosești filtrele de căutare. La momentul scrierii acestui articol, site-urile însumau aproximativ 2,6 milioane de anunțuri doar de pe teritoriul German.
Ar trebui să cauți o mașină cu un an cât mai nou de fabricație, dar mai important, ar trebui să te orientezi asupra unui autoturism care respectă cel puțin normele de emisii Euro 5 (să nu uităm de Taxa Oxigen). Ceea ce înseamnă, pentru majoritatea producătorilor, modele produse după 2009-2010.
De asemenea, trebuie să fii deosebit de atent la numărul de kilometri indicat. Alege o mașină cu un număr cât mai redus de kilometri. De preferat ar fi să nu depășească 100.000 de kilometri. Poate găsești și o mașină îngrijită cu 200.000 de kilometri, dar șansele de a avea probleme cu aceasta cresc dramatic.
În orice caz, nu te gândi că 200.000 de kilometri rulați în Germania uzează la fel de mult mașina ca 200.000 de kilometri parcurși pe drumurile din România. Infrastructura de acolo nu poate fi comparată cu ce avem pe plan local. De asemenea, majoritatea mașinilor cu rulaj mare au circulat preponderent pe autostradă, unde condițiile sunt foarte bune. Sau excelente, dacă le comparăm cu drumurile de la noi.
Nu te sfătuim să îți alegi mașini aflate pe întreg teritoriul țării. După ce decizi exact în ce zonă a țării urmează să călătorești, concentrează-te pe aceasta pentru a nu fi nevoit să parcurgi distanțe mari doar pentru a vedea o singură mașină.
O bună parte a mașinilor afișate la vânzare sunt vândute de dealeri (autohaus). Majoritatea autohausurilor sunt de încredere și oferă chiar și garanție dacă mașina este condusă în continuare în Germania.
Există și oferte de la particulari. Acestea au adesea un preț mai mic, dar nu vei primi garanție și nici posibilitatea de a rezolva mai rapid problema numerele de tranzit odată ce ai bătut palma. Totodată, nu toți particularii vorbesc și limba engleză, deci ia și acest aspect în calcul dacă nu cunoști limba germană și nu ai pe nimeni care să te ajute în acest sens.
Chiar și așa, există țepari și în Germania. Cea mai comună țeapă vine sub forma mașinilor cu kilometrajul ajustat’, dar ele pot fi reperate destul de repede, dat fiind prețul afișat mult mai mic. Nu trebuie să cazi în capcana celui mai mic preț! Pe lângă un kilometraj măsluit, de regulă, aceste mașini ascund și alte probleme.
Ai selectat câteva anunțuri pentru lista scurtă. Următorul pas este de a intra în legătura cu proprietarul/dealerul. Poți contacta persoana respectivă direct la telefon, dar te sfătuim să folosești funcția de expediere e-mail integrată în pagină. Pentru o verificare mai amănunțită poți cere seria de șasiu a mașinii (VIN), care mai apoi poate fi căutată online pentru a afla date prețioase despre autoturismul respectiv. Plătești câțiva euro, dar poți evita un cost suplimentar de câteva mii de euro de-a lungul anilor de utilizare.
Lista completă a articolelor: Auto Germania – Cum aduci o mașină din Germania: Ghid complet