A venit și momentul în care putem anunța prima zi fără decese în accidente rutiere din România. Aceasta a fost 30 martie 2020 și sperăm să mai primim asemenea vești de la Poliția Rutieră.
Din păcate pentru noi toți, această situație este doar temporară, pentru că suntem conștienți că țara noastră va reveni la traficul rutier uzual, în care au loc numeroase tragedii în fiecare zi. Practic, accidentele rutiere fatale au ajuns la zero abia după ce o ordonanță militară a interzis călătoriile nenecesare și a fost restricționat transportul rutier doar pentru strictul necesar.
Dacia Duster versus Ford EcoSport, Mazda CX-3 și Hyundai Kona. Șanse egale?
Încă avem mult prea mulți șoferi iresponsabili, mult prea multe mașini cu o stare tehnică necorespunzătoare circulației pe drumurile publice și rețeaua de drumuri nu s-a îmbunătățit peste noapte, doar a devenit mai puțin circulată. Așadar, în timp ce ne bucurăm că nu a murit nimeni pe șoselele din România în 30 martie 2020, trebuie să conștientizăm că asemenea decese vor avea loc în continuare după ce șoferii vor avea din nou voie să circule oriunde și oricând doresc.
Reconstituirea jocului NFS Most Wanted în viața reală arată fabulos (VIDEO)
Poliția Română a anunțat vestea cea bună pe pagina oficială de Facebook a instituției, alături de un mesaj prin care le reamintește cetățenilor să nu își părăsească domiciliul dacă nu este strict necesar. Cu câteva zile în urmă, aceeași instituție nota o scădere a numărului de infracțiuni.
Deși aceste vești sunt pozitive la prima vedere, ele sunt doar un efect al autoizolării reglementate de autorități, nu a eficienței cu care au lucrat angajații instituției pentru a reduce criminalitatea și numărul accidentelor rutiere fatale. Chiar și în situația ipotetică a unui polițist prezent în fiecare intersecție din țară și gata să amendeze pe oricine nu respectă codul rutier, tot există posibilitatea unor accidente rutiere fatale, deci este clar că este necesară și o schimbare de atitudine în rândul șoferilor.
Rabla 2020: mașinile vechi pot fi radiate online
Așadar, nu vă bucurați prea tare, deoarece șoselele noastre au în continuare aceleași pericole și aceleași riscuri, însă ele sunt reduse temporar prin restricționarea drumurilor pe care au voie să le facă șoferii. În cazul reducerii criminalității, este clar că și acolo au rămas aceleași pericole, însă numărul mai mic de persoane aflate pe străzi reduce și incidența infracțiunilor, precum și interdicția părăsirii domiciliului pe timpul nopții pare să aibă un efect în această situație.
Ce se poate întâmpla dacă frânezi în fața unui camion?
Foto: Poliția Română