Noile reguli valabile de la instituirea stării de alertă prevăd că oamenii pot circula în interiorul localităților şi in zona metropolitana fără declaraţii pe proprie răspundere.
Citește și:
Hotărârea emisă joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu nominalizează zonele metropolitane din România. Libertatea vă spune care sunt, potrivit Băncii Mondiale, cele 22 de zone din România încadrate drept ‘metropolitane’ și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind.
Ce este zona metropolitană
Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, „zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri’.
Iată cele 22 de zone metropolitane din România și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind:
Zona Metropolitană Bacău
Zona Metropolitană Baia Mare
Zona Metropolitană Botoşani
Zona Metropolitană Braşov
Zona Metropolitană Bucureşti
Zona Metropolitană Cluj Napoca
Zona Metropolitană Constanţa
Zona Metropolitană Craiova
Zona Metropolitană Iaşi
Zona Metropolitană Oradea
Zona Metropolitană Ploieşti
Zona Metropolitană Satu Mare
Zona Metropolitană Timișoara
Zona Metropolitană Târgu Mureș
Zona Metropolitană Zalău
Zona Metropolitană Alba Iulia
Zona Metropolitană Deva – Hunedoara
Zona Metropolitană Pitești
Zona Metropolitană Reșița
Zona Metropolitană Roman
Zona Metropolitană Suceava
Zona Metropolitană Vaslui
Citește mai mult pe libertatea.ro
Dacă nu locuiești într-una din aceste zone sau vrei să pleci cu mașina spre altă localitate ai nevoie de declarația pe propria răspundere.
Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată! Ce motiv important a fost adăugat și cum o completăm.
Declarația pe proprie răspundere este obligatorie din data de 15 mai doar pentru părăsirea localității. Diferența față de cea completată în timpul stării de urgență constă în motivele privind deplasarea în afara localității.
Declarația pe proprie răspundere a fost actualizată și include, la punctul 11, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice’.
Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată
În plus, în noua formă publicată pe site-ul Ministerului de Interne, documentul poate fi completat și electronic, pe calculator/laptop și telefon. Descărcați de AICI noua formă a declarației.
Pentru deplasarea în localitatea de domiciliu și în zonele metropolitane nu va fi nevoie de această declarație începând cu data de 15 mai.