Cu alarma Siren7 montată pe autovehicule ar putea fi evitate o mulțime de accidente rutiere.
În România numărul de accidente rutiere este dublu față de media UE şi de mulţi ani suntem în fruntea clasamentului.
Din păcate, adesea nu avem nicio influență asupra factorilor umani, cum ar fi comportamentul la apariţia unui animal rătacit în faţa maşinii şi condițiile de drum, dar aproape o treime din accidentele rutiere sunt cauzate de animale sălbatice sau domestice ajunse pe carosabil.
Accidentele cu animale pot avea urmări grave, pot fi chiar mortale: deseori animalele sar chiar în fața mașinii, și șansele de a evita coliziunea sunt minime. Dacă tragem de volan, putem intra pe contrasens sau putem ieși de pe carosabil și să ne izbim de un copac sau de un alt obstacol.
Potrivit experţilor în conducerea defensivă, cu o anumită pregătire și cu un sistem de avertizare a animalelor montat pe maşină precum Siren7 (www.siren7.ro), accidentele cu animale pot fi evitate.
Din păcate, România de mulţi ani este în fruntea clasamentului privind numărul de accidente rutiere fatale raportat la un milion de locuitori, conform statisticii în 2019 numărul deceselor înregistrate este de 98 – vezi pe site-ul oficial al uniunii.
În Bulgaria această cifră este de 86 de decese în timp ce în Polonia numărul deceselor este de 77 de accidente mortale raportat la un milion de locuitori. Gravitatea situației este bine evidenţiată de faptul că media UE este doar de 49 de decese, în timp ce în Suedia, ţara cu cele mai sigure şosele, conform statisticilor sunt doar 22 de accidente fatale!
Conform statisticii pe anul 2019 în România au fost înregistrate un număr de 8642 de accidente în care au decedat 1864 de persoane.
Prin montarea sistemului de avertizare a animalelor siren7 pe autovehiculele din România, ar putea fi salvate viața a cel putin 170 de persoane pe an.
La noi datele exacte nu sunt disponibile, dar cifrele din alte țări sugerează că un sistem de alertă pentru animale ar putea îmbunătăți serios situaţia accidentelor fatale datorate coliziunii cu animale pe drumurile publice.
Nici viaţa animalelor nu este de neglijat, sunt fiinţe inocente care mor lovite de autovehicule, din păcate nu sunt disponibile date cu privire la numarul animalelor care îsi pierd viaţa pe drumurile României, dar este sigur că cele aproape 9 milioane de autovehicule care circulă pe drumurile ţării, produc daune semnificative faunei sălbatice.
În SUA, 190 de milioane de vehicule circulă pe drumurile publice în fiecare zi omorând 1 milion de animale, în Europa anual mor o jumatate de milion de animale, cum ar fi căprioare şi cerbi, iar accidentele adesea sunt fatale şi pentru şofer sau pasager.
Şi animalele mai mici pot provoca accidente mari, cunoaşterea obiceiurilor de bază a acestora ne poate fi de folos în evitarea accidentelor, de exemplu o vulpe sau o pisică dacă este surprinsă de un autovehicul traversănd şoseaua, acestea adesea se întorc, așa că trecerea în spatele lor nu este recomandată.
Siren7 este un sistem de avertizare a animalelor cu adevărat eficient.
Există mai multe sisteme de alarmă pentru animale pe internet, din păcate testele au dovedit că majoritatea provin din Orientul Îndepărtat şi nu sunt eficiente.
Siren7, proiectat și fabricat în Uniunea Europeană, a fost certificat de autoritățile a mai multor ţări, printre altele Carta europeană de siguranță rutieră a Comisiei Europene a confirmat că sistemul de avertizare a animalelor sălbatice siren7 „înțelege limba animalelor’ şi avertizează animalele de venirea autovehiculului, că întradevăr funcționează şi este eficient: sunetul de 120 decibeli este propagat la o distanţă de 300 de metri iar animalele se îndepărtează de sursă creând un culoar liber în faţa maşinii şi putem circula în siguranţă.