Amenajarea pardoselii unei locuințe este un demers complex, mai ales dacă vorbim despre alegerea parchetului. Parchetul este o modalitate elegantă de a realiza pardoselile și are nenumărate avantaje, începând de la confortul termic și terminând cu criteriul estetic.
Dar care este oare cea mai bună variantă de parchet pe care ar trebui să o folosești? Iată trei variante dintre care o poți alege pe cea potrivită pentru casa ta.
Parchetul stratificat
Parchetul stratificat este cea mai comună opțiune de parchet disponibilă pe piață, aproape la fel de cunoscută ca și parchetul laminat. Relativ ieftin, parchetul stratificat oferă beneficii reale în cel mai scurt timp și este o soluție elegantă de amenajare a pardoselilor unei locuințe.
Parchetul stratificat poate fi considerat un produs hibrid, în sensul că împrumută din caracteristicile celorlalte două tipuri de parchet și anume parchetul masiv și cel laminat. Parchetul stratificat este, așa cum îi spune și numele, dispus în mai multe straturi de lemn, care îi asigură astfel rezistența și durabilitatea.
Poți găsi parchet stratificat la preturi accesibile pe care să-l utilizezi multă vreme, fără să-ți faci probleme despre modul de comportare al acestuia, deoarece, fiind un material compozit foarte bine prelucrat, în general parchetul stratificat este o opțiune foarte bună chiar și pentru locuințele cu trafic intens sau în cazul birourilor.
Parchetul laminat
Parchetul laminat este o opțiune ieftină de realizare a pardoselilor, însă prezintă dezavantajul unei rezistențe mecanice destul de scăzute. El poate fi zgâriat cu ușurință, urmele nu mai pot fi acoperite, iar plăcile cu probleme trebuie înlocuite.
Din acest motiv specialiștii atrag atenția asupra folosirii acestui tip de parchet doar în zonele în care traficul este redus, precum în dormitoare sau spații de depozitare a hainelor.
Parchetul laminat nu este realizat din lemn, așa cum se întâmplă în cazul parchetului stratificat sau al celui masiv, ci este format din plăci sintetice, peste care se adaugă practic o peliculă ce imită lemnul în cele mai mici detalii.
Diferențele dintre parchetul laminat și alte tipuri de parchet sunt insesizabile pentru un ochi neantrenat, însă acestea există și se văd în timpul exploatării normale. Parchetul laminat prezintă avantajul de a fi ușor de montat, deoarece plăcile se îmbină perfect, printr-o simplă mișcare de împingere și așezare. Operațiunile nu necesită operator specializat care să asigure montajul, astfel că lucrările se pot desfășura cu ușurință, iar camera realizată poate fi dată în exploatare foarte repede.
Parchetul masiv
Parchetul masiv reprezintă practic bucăți de lemn, șlefuite și prelucrate astfel ca în final îmbinarea lor să se facă perfect. Parchetul masiv este mai gros decât celelalte tipuri de parchet, iar acest lucru îi oferă rezistență mecanică foarte bună.
Parchetul din lemn masiv este foarte rezistent la uzură, însă și prețul este unul pe măsură. În general acest tip de parchet este realizat din esențe tari de lemn, unele chiar exotice, iar tot procesul de selectare, prelucrare și realizare se reflectă în costurile mari la nivel de produs finit.
Parchetul masiv este de departe cel mai căutat sortiment, deoarece se potrivește oricărui stil de amenajare interioară și aduce cu el o frumusețe naturală pe care nu ai cum să nu o observi. Ca oricare alt tip de parchet însă și acesta trebuie să fie protejat de umiditate, dar și de căldură excesivă, tocmai pentru a nu-i permite să aibă variații de volum.
Alegerea parchetului nu este cea mai ușoară etapă din amenajarea unei locuințe, de multe ori poate fi o provocare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu tipurile de parchet existente pe piață.