Alegerea sensului de deschidere al ușilor din locuința ta este o operațiune pe care nu trebuie să o neglijezi. De ce? Deoarece sensul de deschidere influențează gradul de siguranță în utilizare a spațiului resimțit de toate categoriile de vârstă.
De asemenea, sensul de deschidere al ușilor are și un important rol în utilizarea eficientă a locuinței. El poate influența felul de în care îți vei mobila și accesoriza încăperile, dar și ce tip de mobilier vei alege. În cele ce urmează vei afla toate informațiile necesare despre sensul de deschidere al ușilor.
Ce tipuri de uși găsești în momentul de față pe piața de profil din România?
Înainte de a analiza sensul de deschidere al unei uși, este important să cunoști tipurile de uși pe care le poți achiziționa de pe piața de profil.
În funcție de locul în care sunt plasate, ușile se împart în două categorii și anume uși de exterior, adică cele de la intrare, și uși de interior.
În funcție de mecanismul de deschidere, în magazinele de profil vei găsi următoarele tipuri:
- uși batante
Acestea sunt ușile de interior clasice cu balamale cu care suntem deja extrem de familiarizați.
- uși culisante
Sunt ușile ce se glisează de-a lungul unui perete.
- uși pliabile sau rotative
- uși filomuro
Aceste uși de interior prezintă sistem ce le asigură coplanaritatea cu peretele.
În ce sens se poate deschide o ușă? Care este sensul corect de deschidere al unei uși?
Cum se stabilește sensul de deschidere al unei uși? Ei bine, trebuie să știi că acesta se stabilește mereu din interiorul încăperii, în funcție de zona de montare a balamalelor.
Atenție! Criteriul de clasificare de mai jos al sensului de montare al ușilor de interior este reglementat de standardul SR EN 12 519:2019. Deci vom avea următoarele: uși de dreapta și uși de stânga, ce reprezintă mai exact:
- balamalele montate în partea stângă a ușii, văzută din interior, indică sensul de deschidere pe stânga;
- balamalele montate în partea dreaptă a ușii, văzută din interior, indică sensul de deschidere de dreapta.
Nu uita că sensul de deschidere al unei usi pentru interior se stabilește întotdeauna din interiorul încăperii în cauză! Fii atent ca deschiderea aleasă să fie amplă, ușa să nu se lovească de perete sau să se suprapună cu alte uși sau ferestre, fie ele închise sau deschise.
Categorii de clădiri unde un singur sens de deschidere al ușilor este acceptat
Există o serie de factori care impun anumite restricții atunci când vine vorba de sensul de deschidere al ușilor. De exemplu, clădirile, în funcție de destinația lor, vor avea uși care se deschid doar într-un anumit sens.
Mai exact, ușile de la intrarea în incinta clădirilor publice se deschid întotdeauna în afară. De ce? Pentru a asigura evacuarea rapidă și sigură a persoanelor în cazul apariției unor situații de urgență.
Să dăm și un al doilea exemplu: ansamblurile de locuințe private. Aici se recomandă respectarea reglementărilor constructorului sau reglementările interne cu privire la sensul de deschidere al ușilor. Dacă ansamblul este compus din locuințe individuale care împart același hol, sensul de deschidere al ușilor de la intrare trebuie să fie spre interiorul locuințelor. De ce? În acest fel, se evită blocarea unui spațiu folosit de mai multe persoane în comun, dar oferă și o securitate amplificată împotriva efracțiilor.
Câteva reguli pe care trebuie să le respecți atunci când alegi sensul de deschidere al ușilor
Experții în design interior recomandă ca destinația camerelor, împreună cu design-ul lor, să indice sensul de deschidere. Mai exact, ușile ar trebui să se deschidă pe stânga sau pe dreapta conform direcției de trecere.
Atenție și la întrerupătorul de lumină. Acesta nu trebuie să fie acoperit de ușă. De asemenea, atenție și la încăperile conectate printr-un hol comun. Ușile pentru interior aflate în această situație trebuie să se deschidă doar în interiorul camerelor. Așa se evită orice risc de a se forma blocaje, zone înguste sau tot felul de evenimente incomode.
Acestea fiind spuse, alegerea sensului de deschidere al ușilor de interior nu e ceva imposibil. Totul ține de optimizarea spațiului, dar și de evitarea blocajelor sau a problemelor pe care locatarii le pot avea în funcție de vârstă.