Îți dorești de ceva vreme să îți cumperi mașina visurilor. Ești într-o continuă mișcare și a venit momentul să faci această alegere. Însă, este necesar să iei în considerare și care sunt nevoile tale în acest moment. Este mult mai comod să te deplasezi cu mașina personală și să nu depinzi de nimeni atunci când vrei să ajungi dintr-un loc într-altul. Iată câteva idei care să te ajute să faci alegerea cea mai bună pentru tine înainte să îți cumperi ce mașină vrei.
În funcție de nevoile tale de transport
Este nevoie să știi câți kilometri faci pe zi, dacă îi faci în oraș sau circuli la drum lung. Dacă mergi doar tu cu mașina sau mai ai și alți pasageri, dacă preferi o mașină electrică, una pe diesel sau benzină. Poți căuta mașini cu cutie manuală, dar poți găsi și mașini automate ieftine, depinde foarte mult de preferințe și cum ești obișnuit să conduci.
Gândește-te și la cât spațiu ai nevoie. Fă un exercițiu și imaginează-ți o excursie prin Europa cu mașina, împreună cu familia sau cu alți 3 prieteni. Ar trebui să încăpeți toți, plus bagajele pentru câte zile veți fi plecați.
În funcție de tipul de mașină pe care ți-l dorești
Îți place un anumit brand și un anumit model de mașină. Verifică prețul pieței și stabilește ce dotări ți-ai dori să ai. Poți alege o mașină nouă, pe care să ți-o comanzi de la reprezentanță. Avantajul este că, în acest caz, poți merge să faci înainte un test drive, dar și faptul că, pentru o perioadă, nu va trebui să aloci buget pentru reparații, ci doar pentru întreținere, schimbat de cauciucuri, taxe și impozite.
Un alt tip de mașină, ar fi una second hand. O vei găsi la un preț mai accesibil, poți merge să o vezi și să o testezi, dar trebuie să fii atent la numărul de kilometri și să te pregătești pentru eventualele reparații în plus de care ar putea avea nevoie.
În funcție de buget
Înainte de orice, trebuie să te gândești și la suma de care ai nevoie ca să îți iei o mașină. Dacă ai toți banii puși deoparte și ești dispus să îi investești în mașină, o poți cumpăra oricând.
Dacă nu ai toți banii disponibili, poți găsi o ofertă de finanțare potrivită nevoilor tale. În acest caz este nevoie să dai doar avansul și să plătești o rată lunară. Fii atent cum te organizezi ca aceasta să nu depășească 10% din venitul tău lunar. Dacă alegi un credit de nevoi personale, mașina va fi a ta imediat, dar dacă optezi pentru achiziția în leasing, vei deveni proprietar abia după ce plătești ultima rată.
Fii atent la detalii
Achiziția unei mașini este o investiție serioasă. Înainte de a porni pe drumul acesta, asigură-te că ai parte și de confort, nu alege doar pentru că îți place din punct de vedere estetic. Citește recenzii despre mașina pe care ți-o dorești, așază-te și pe locurile celorlalți pasageri, întreabă despre confortul la drum lung, vezi dacă ai toate comenzile importante la îndemână și alte detalii care te-ar putea ajuta în luarea acestei decizii.
În funcție de stilul de condus
Îți poți alege mașina și în funcție de stilul tău de condus. Indiferent care ar fi acesta este nevoie să ții cont de reguli, să ai grijă de siguranța ta, a celorlalți participanți la trafic, dar și de pasagerii cu care mergi la drum. Mai ales în oraș, ideal este un stil de condus defensiv, care nu are neapărată nevoie de mulți cai putere, ci mai degrabă de concentrare pe confort și siguranță.
În cele din urmă, achiziționarea mașinii pe care ți-o dorești este un eveniment în sine pentru viața ta, de aceea este normal să acorzi atenție maximă oricărui detaliu care îți poate îmbunătăți experiența de a circula cu mașina.
Sursa foto: https://www.pexels.com/