Noua fabrica de componente electronice Bosch reprezinta o investitie de peste 70 milioane de euro, in care vor lucra 750 de angajati pana la finalul lui 2014 si include atat productie cat si cercetare-dezvoltare.
Bosch a inaugurat la data de 9 mai 2014 cea de-a doua fabrica de componente pentru tehnologia auto din Romania: in aceasta noua unitate de productie din Cluj, furnizorul global de tehnologiei si servicii va produce componente electronice si dispozitive de control pentru industria auto din Europa. Aceste componente vor fi folosite, de exemplu, in sistemele de asistenta la conducere si in sistemele de siguranta, cât si in cele de reducere a consumului de combustibil. Tot la Cluj se va fabrica in viitor si „inima’ sistemului de propulsie eBike pentru bicicletele electrice. Compania a investit peste 70 de milioane de euro in noua fabrica, situata la circa 400 de km nord-vest de Bucuresti. Suprafata totala destinata productiei este de circa 38.000 de metri patrati. Pana la sfârsitul anului, Bosch intentioneaza sa aiba aici in jur de 750 de persoane.
„Noua fabrica din România este un pilon deosebit de important pentru Bosch, menit sa consolideze activitatea noastra de productie si de dezvoltare in Europa. Mai mult, continuarea extinderea productiei in Europa de Est contribuie la cresterea competitivitatii companiei noastre’, a declarat domnul Dr. Dirk Hoheisel, membru in Consiliul de Administratie al Grupului Bosch, cu ocazia inaugurarii. Din punct de vedere organizatoric, noua fabrica apartine diviziei Automotive Electronics a grupului Bosch, care dezvolta si produce dispozitive electronice de control si comanda pentru industria auto si alte sectoare de activitate. Aceasta activitate se desfasoara in 13 unitati de productie la nivel mondial, cu aproximativ 24.000 de angajati.
Activitate locala de dezvoltare de componente electronice si software la Cluj
Grupul Bosch este prezent la Cluj inca din luna noiembrie 2013, cu primul sau centru de cercetare si dezvoltare din Romania. Activitatea predominanta desfasurata aici este dezvoltarea de componente electronice si software pentru produsele fabricate in unitatea locala de productie. In plus, centrul ofera servicii de inginerie atât unitatilor de productie Bosch, cât si clientilor locali. „Accesul la ingineri cu o pregatire profesionala deosebita, precum si colaborarea cu institutiile performante de invatamant superior din zona au fost extrem de importante in alegerea locului destinat noii fabrici’, a tinut sa sublinieze Hoheisel.
Grupul Bosch este prezent in Romania de 20 de ani si are aici in jur de 1700 de angajati in patru unitati de productie.