O masina second-hand pot fi asemanata cu un ou Kinder. Uneori ai noroc si nimeresti o „surpriza” frumoasa, alteori, „jucaria” se strica des si necesita multe reparatii.
Dar o veche zicala spune ca „Norocul si-l face si omul cu mana lui”. De aceea, va vom prezenta o serie de articole, grupate sub titlul „Ce trebuie sa verifici inainte sa achizitionezi o masina second-hand” si impartite pe episoade.
In prima parte vom vorbi despre verficarile exterioare. Te-ai intalnit cu vanzatorul si imediat te urci la volan pentru un test. Dar, exteriorul? Cui il lasi? De cele mai multe ori, caroseria unei masini poate spune multe povesti, iar uneori acestea nu sunt placute.
1. Verifica vizual vopseaua si caroseria
Atunci cand mergi sa vizionezi o masina, incearca sa o faci ziua. Plimba-te usor in jurul ei si incearca sa observi pete de rugina, zgarieturi sau diverse umflaturi in caroserie. Priveste caroseria cu atentie si de la nivelul ei pentru a observa acele „valuri” care tradeaza revopsirea. Pune mana in zone de imbinare. O textura cu rugozitate mare ar trebui sa ridice cateva semne de intrabare.
2. Verifica portbagajul masinii
Multa lume uita sa verifice portbagajul unei masini second-hand, dar de multe ori acesta tradeaza diverse probleme. Cauza zone cu rugina sau parti umede. In aceste cazuri ai face bine sa discuti deschis cu proprietarul pentru a afla cauzele care au dus la aparitia acestor probleme.
3. Verifica anvelopele
In mod normal anvelopele de pe fiecare punte in parte ar trbui sa fie tocite in mod egal. Verifica daca uzura este accentuata pe marginile flancurilor. In cazul in care observi diferente majore, acest lucru poate semnala probleme la directie sau suspensii. Nu uita nici de roata de rezerva. Verifica uzura acesteia si compar-o cu cea de pe anvelopele celorlalte roti.
4. Verifica lonjeroanele
Lonjeroanele pot dezvalui multe probleme. Cand vrei sa cumperi o masina second-hand nu uita de ele. Daca au urme de sudura inseamna ca s-a actionat asupra lor, iar acest lucru nu este de bun augur. Nu uita nici de radiator. Este foarte usor de inspectat vizual. Daca este prea nou, inseamna ca a fost schimbat, iar inlocuirea sa nu a fost facuta fara niciun motiv. Daca observi vreuna dintre aceste probleme nu ezita sa intrebi vanzatorul.
5. Verifica teava de esapamanet
Desi nu recomandam sa achizitionati o masina second-hand fara o vizita in serivice, aceste verificari va pot scuti de timp pierdut si bani aruncati pe fereastra. De aceea, ultimul sfat este sa verificati si teava de espament. Daca pe interiorul acesteia gasiti o substanta vascoasa atunci masina are probleme. Fumul alb si nu prea dens care apare chiar si cand temperatura de afara nu este mica, sugereaza alte nereguli de functionare.