Teoretic, este vorba despre un segment cu un specific propriu, care atrage clientii mai ales prin latura sa polivalenta. Practic, dezvoltarea din ultimii ani a pietei modelelor SUV a fost atat de surprinzatoare si rapida, incat la adapostul acestui acronim s-a adunat o populatie cosmopolita de automobile, provenind din cele mai diverse directii de dezvoltare.
Un segment cu abordari variate
Ford Kuga are la baza o platforma binecunoscuta din clasa compacta (Focus), filozofia lui VW Tiguan a preuspus o creatie germana 100% noua, Subaru Forester preia o buna parte din tehnologia cu caracter sportiv (transmisia Symmetric AWD, in special) a marcii, Toyota RAV-4 insista pe latura off-road (ar putea fi considerat un Land Cruiser mai mic), Honda CR-V se apropie mai mult de ideea de monovolum familial, in timp ce Renault Koleos poate fi considerat un copil al planetei: apartine unei marci franceze, tehnica sa 4×4 este de origine japoneza (Nissan), iar fabricatia se desfasoara in Coreea (Samsung)!
Dincolo de stilul sofisticat si exotic, ce poate fi considerat Art-Nouveau pentru domeniul SUV, Koleos ascunde o tehnica bine pusa la punct.
Ford l-a conceput pe Kuga modificand platforma celui mai apreciat model al sau de asfalt: Focus. Designul masinii e seducator, fiind poate cea mai reusita proba de pana acum in materie de stil „Kinetic Design“.
Kuga propune o transmisie integrala bazata pe un cuplaj central Haldex si o directie cu asistare reglabila. In principiu, acestea sunt suficiente pentru ceea ce va avea de rezolvat Kuga in materie de drum forestier.
Caracteristicile de trecere sunt relativ bune. In aventurile de duminica se intampla sa mai intervina si neprevazutul, sub forma unor denivelari mari sau a unor zone mai dificile, cu noroi ori gheata. Pentru acestea, Kuga nu este destul de bine pregatit. Cuplajul interaxial nu e blocabil si nici nu este oferit un dispozitiv gen HDC pentru asistarea coborarii pantelor. Singurul lucru pe care il poti face in conditii de aderenta critica (sistemul antipatinaj nu permite actionarea nici unei roti) e sa decuplezi ESP-ul. Pentru asta insa, nu exista un buton usor accesibil, trebuind sa cauti functia dedicata in meniul electronicii de bord.
Motorizarea TDCi pune la dispozitie resurse de putere mai mult decat suficiente. Reprizele sunt rapide, iar ambianta este, in general, silentioasa. Confortul este bun atat pe asfalt, cat si pe teren, insa caroseria amorseaza inclinari laterale destul de ample. In cazul rularii la viteze ridicate pe asfalt, ar fi de preferat mai multa fermitate din partea suspensiei.
Splendid exemplu de Kinetic Design
Interiorul este convenabil de spatios, nu am fi avut nimic de comentat daca aveam de-a face cu un model familial compact, dar de la un crossover-SUV asteptam mai mult. La fel se pune problema si in privinta posibilitatilor de modulare interioara. Detaliu inedit: daca va aflati pentru prima oara la bordul unui Kuga si vreti sa-l porniti, veti gasi butonul demarorului intre cele doua guri de ventilatie de pe consola centrala. Are sigla Ford pe el, desi mai bine ar fi fost inscriptionat „Start“.
Designul lui CR-V se apropie mai degraba de tema monovolumelor, numai garda la sol, marimea rotilor, tractiunea 4×4 si denumirea CR-V aratand ca ne aflam in fata unui SUV Honda.
Ampatamentul lung defavorizeaza caracteristicile de trecere, iar suspensia ferma arata ca vehiculul are o predilectie pentru asfalt. Transmisia integrala nu dispune de vreo facilitate care sa valorifice complet potentialul off-road, insa gestionarea sa e prompta si eficienta.
Pe drum, Honda CR-V nu are rival in privinta tinutei de drum, de o rara acuratete, chiar cu o nota de fermitate si sportivitate.
Motorul de 2,2 litri impresioneaza prin functionarea silentioasa si prin urcarea progresiva in ture, lipsita de orice impuls violent. Totusi, din partea unui turbodiesel de aceasta cilindree ne-am fi asteptat la acceleratii mai viguroase si la o pornire de pe loc dezinvolta, care sa presupuna mai putina tatonare in apasarea si eliberarea ambreiajului.
Un monovolum cu caracter de SUV
Cele mai convingatoare argumente ale Hondei CR-V tin de functionalitatea interiorului. Acesta este cel mai spatios habitaclu din test si cel mai bine conceput in privinta posibilitatilor de modulare.
Bancheta este culisanta si fractionabila in trei segmente, spatiul portbagajului poate fi etajat, pragul de incarcare este larg si cu amplasare joasa, iar in dreptul pasagerului din fata exista doua torpedouri. Pentru o mai buna degajare a spatiului locurilor din fata, schimbatorul de viteze a fost montat pe consola centrala (inca o particularitate de monovolum). Sobrietatea ambiantei interioare aminteste de manierele germane.
In concluzie, Honda CR-V are excelente prestatii de monovolum familial si capacitatea de a rula in afara asfaltului, dar in conditii de teren cat mai convenabile, totul prezentat sub o forma oarecum asimilabila segmentului SUV. Atat mai comentam: important este sa fii atent ce iti doresti.
Koleos constituie surpriza marcanta a testului. Putin a lipsit ca primul SUV Renault sa nu puna in umbra complet concurenta. Ratarea primei pozitii in clasament nu s-a datorat vreunui motiv conceptual sau de performante, ci mai ales unor chestiuni legate de costuri (consum mare, valoare de revanzare incerta).
Desi motorizarea nu se situeaza la un nivel diferit de cilindree fata de concurenta, Koleos dispune, de departe, de cea mai mare putere. Koleos se vede avantajat in ceea ce priveste reprizele, iar caracteristica sa generoasa de cuplu inlesneste conducerea in off-road. Indiferent de regimul de turatie, nu se face simtit niciun efort din partea motorului, fie ca este vorba de depasiri pe drum asfaltat sau de urcari abrupte.
Precizia directiei si raspunsul franelor se prezinta foarte bine. Cat despre dozarea amortizarii, specialistii marcii au reusit sa gaseasca o imbinare echilibrata intre fermitate si confort. Efectele denivelarilor sunt bine filtrate, iar inclinarile caroseriei nu sunt mai mari decat in cazul automobilelor de strada, care pun accent pe confort.
Trebuie remarcata eficienta transmisiei 4×4 inteligente, de origine Nissan. Aceasta favorizeaza fie conducerea economica (4×2), fie abilitatile pe teren dificil. Pentru acest gen de situatii sunt oferite regimul 4×4 automat, cuplajul central blocabil, dispozitivul pentru asistarea coborarii pantelor si ESP-ul decuplabil.
Un model cu concept avansat…
In interior, materialele de cea mai buna calitate si ambianta luminoasa fac sederea la bord placuta. Habitaclul ofera spatiu destul, dar nu atat de mult ca Honda CR-V. In spate, inaltimea de la sezutul banchetei la plafon convine numai persoanelor de pana la 1,80 m. Spatarul banchetei poate fi fixat in mai multe unghiuri de inclinare. Referitor la latura practica, notam ca hayonul are un segment superior si unul inferior, care poate fi folosit ca rampa de incarcare.
Subaru Forester este o realizare care se detaseaza in actualul peisaj al SUV-urilor. Putem numi aceasta abordare conceptuala ca fiind „calea samuraiului“. Sub un design decent, dar bine personalizat, Forester propune o tehnica dedicata dinamismului si un decor interior minimalist. Este genul de masina care fie place de la primul contact, fie atrage reprosul fatal ca nu se pliaza pe tendinte.
Finetea modului in care Subaru Forester raspunde la comenzi va fi pe gustul celor pentru care conducerea inseamna mai mult decat simpla folosire a unui automobil. Asistarea directiei reduce forta de rotire a volanului mai mult decat ar fi fost de dorit din punct de vedere pur sportiv, insa precizia inscrierii in viraje nu are de suferit.
Propulsorul cu configuratie boxer dispune de rezerve considerabile de moment motor pe aproape intreaga plaja de turatie si functioneaza surprinzator de silentios. La fel se poate spune despre functionarea suspensiilor, care, prin filtrarea denivelarilor si nivelul redus al zgomotelor de lucru, se apropie de specificul claselor premium.
Discipol pe „calea samuraiului“
Pe sosea, Forester poate fi condus cu toata increderea in maniera rapida, iar tractiunea integrala Symmetric AWD asigura o motricitate impresionanta. Suspensia nu este tipic sportiva, urmarind imbinarea unei bune tinute de drum cu confortul. In timpul rularii pe teren accidentat, acesta va fi apreciat. Faptul ca sistemul electronic de asistare a stabilitatii intervine tarziu va fi apreciat de cei pasionati de conducere, insa va da senzatii tari celorlalti. Eficienta sa este buna.
Inauntru, latura ergonomica a postului de conducere este bine pusa la punct. Scaunele sunt bine profilate, iar spatiul pentru pasageri (atat in fata, cat si in spate) este intr-adevar generos (numai Honda CR-V ofera mai mult). Portbagajul este conform clasei, insa posibilitatile de modulare nu ofera nimic deosebit.
Conceptul lui VW Tiguan se dovedeste, pana la urma, infailibil. Tiguan nu are un interior care sa impresioneze prin cromatica, nici o transmisie 4×4 care sa mizeze pe solutii tehnice de mare finete. Modelul german a acumulat constant puncte, in special datorita calitatii ridicate care se reflecta in performante, in finisare, in dotare si ramane vizibil in cele mai mici detalii -concrete sau functionale.
Motorul demonstreaza o remarcabila vigoare in timpul reprizelor si acceleratiilor si este silentios. Consumul economic este un alt argument in favoarea motorului TDI. Tiguan ofera cea mai fina ghidare a schimbatorului de viteze si o dozare excelenta a fortei de rotire a volanului (asistare electrohidraulica).
Raspunsul fin la comenzi si suspensia ferma, lucrand silentios, fac o impresie foarte placuta. Conducerea la viteze mari se desfasoara intr-o ambianta sigura, relaxanta. Fapt clar: specialistii germani au pus in ecuatia lui Tiguan utilizarea predominant rutiera.
Pe teren accidentat, suspensia este cam dura, insa conditiile de confort la bord raman mai mult decat convenabile. Transmisia integrala avand cuplaj Haldex face fata bine solicitarilor de off-road usor. Pentru cazuri oarecum mai dificile, ESP se poate decupla.
VW Tiguan este riguros pe asfalt
Latura ergonomica a interiorului nu lasa loc de niciun comentariu negativ. Configuratia scaunelor si pozitia la volan sunt cele mai reusite din test. Habitaclul este mai spatios decat da de banuit aspectul exterior al masinii, iar pasagerii din spate dispun de guri de ventilatie orientabile. Niciun alt model nu are forma portbagajului perfect paralelipipedica.
Bancheta e fractionabila in trei segmente, iar manevrarea acestora poate fi comandata tragand de clapele situate la baza acestora. Dupa bunul obicei german, cuvantul de ordine al proiectului Tiguan pare sa fi fost eficienta, iar aceasta se face simtita clar in utilizarea masinii.
RAV4 ofera sistemul Active Drive 4WD care, pentru evitarea patinarii rotilor, este capabil sa varieze din mers distribuirea independenta a momentului motor intre puntea din fata si cea din spate. Spre deosebire de toate celelalte modele din test, RAV4 dispune de un diferential central normal, iar pe arborele de transmisie spre spate se afla un cuplaj ECU (Electromagnetic Coupling).
Orice variatie de cuplu motor pentru fiecare punte in parte, de la 0 la 100%, este posibila. Pentru traversarea portiunilor cu noroi sau a altor zone cu aderenta minima, este posibila decuplarea VSA si blocarea raportului de distribuire interaxiala a cuplului motor la 55/45%. Ce-i drept, meritele acestei extraordinare transmisii 4WD nu se vor vedea decat in situatii limita.
RAV 4 este ceva mai zgomotos in timpul acceleratiilor decat concurentii sai si ne-am fi asteptat la acceleratii si reprize mai rapide de la motorizarea turbodiesel cu cilindree de 2,2 litri. Forta de rotire a volanului a fost foarte mult redusa (in ideea unei manevrari usoare), dar feedback-ul despre tendintele de mers nu e dintre cele mai relevante.
Plansa de bord propune cateva detalii exotice din punct de vedere ergonomic, ce presupun un interval de timp de acomodare. Calitatea asamblarii este ireprosabila, insa aspectul materialelor de finisare arata ca nu avem de-a face cu un model recent aparut. Interiorul a fost dimensionat cu larghete. RAV4 dispune de bancheta culisanta.
Mai degraba un off-roader…
Latura utila a lui RAV4 a fost, de asemenea, tratata cu toata atentia. Amplasarea rotii de rezerva in exterior a facut posibila amenajarea unor compartimente utile sub podeaua portbagajului care, oricum, este amplasata destul de jos. Mentionam si faptul ca RAV4 dispune la spate de o usa, nu de un hayon, ceea ce favorizeaza accesul al portbagaj in spatii restranse.