(P) Ce nu știai despre bateriile moto

vezi galeria foto

Chiar dacă încă este iarnă, cu siguranță așteptați cu nerăbdare sosirea primăverii pentru a porni motorul dvs. Uneori, însă, acest lucru este imposibil deoarece acumulatorul este defect, fie pentru că nu a fost întreținut corespunzător, fie pur și simplu deoarece este deja veche.


În cazul în care acesta v-a servit timp de câțiva ani și nu v-ați îngrijit suficient de bine de el, este mai bine să-l înlocuiți. Pentru a nu fi nevoit să căutați un mecanic, vă oferim niște informații utile despre bateriile moto și întreținerea acestora.

Capacitatea bateriei

Capacitatea bateriei pe care o alegeți pentru motocicleta dvs depinde de spațiul pe care îl aveți la dispoziție. Este o idee bună să alegeți o baterie cât mai mare posibil, pentru a avea mai mult timp pentru funcționarea luminilor atunci când motorul este oprit.
Există un mit cunoscut că atunci când acumulatorul este prea mare, alternatorul nu se poate descurca cu încărcarea acestuia. Acest lucru nu este adevărat.Este posibil ca încărcarea în sine să fie mai lentă, dar în schimb bateria va rezista mai mult timp.


Tipuri de baterii

Există câteva tipuri de baterii moto. Acum vom discuta despre tipurile principale.

Iată care sunt:

  • Baterii cu întreținere – sunt mai accesibili și sunt încărcate cu electrolit lichid. În caz de conducere mai intensă, acestea pierd lichidul mai repede și este obligatoriu completarea cu apă distilată.
  • Baterii fără întreținere – sunt mai scumpe, dar nu necesită îngrijire suplimentară. Capacele lor sunt lipite și nu au indicator de nivel al electrolitului. Desigur, există și mărci care au un indicator colorat pentru nivel. Este important ca acumulatorii fără întreținere să fie încărcați cu un încărcător care are limitator de tensiune.

Întreținerea corectă a bateriei

Este foarte important să verificați periodic tensiunea pe bornele acumulatorului. De asemenea, verificați interiorul capacelor bateriei pentru depuneri maro. Aceasta este un semn că bateria este veche sau era supraîncărcată sistemic.

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru o întreținere corectă:


  • Alegeți o baterie potrivită – să începem de la început. O opțiune buna este sa aloci un buget mai mare și să alegi o baterie fără întreținere care nu necesită întreținere suplimentară. Datorită capacelor etanșe, nu va trebui să vă îngrijorați de scurgeri.
  • Curățați-vă bateria – nu lăsați praf și murdărie să se acumuleze pe baterie și curățați coroziunea de pe bornele sale. Folosiți un detergent special pentru aceasta, dar numai după ce ați strâns capacele de ventilație. Acest lucru va împiedica o parte din detergent să intre în baterie. După ce bornele sunt complet uscate, puteți aplica puțin spray anticoroziv în jurul fiecăreia pentru a preveni acumularea ulterioară a coroziunii.
  • Verificați nivelurile lichidului – Verificați lichidul bateriei cel puțin o dată pe lună. Nivelele ar trebui să fie conforme cu indicatorii. Dacă este necesar să adăugați lichid, acest lucru poate fi făcut fie de către dumneavoastră, fie de către un specialist. În cazul în care alegeți să faceți acest lucru singur, utilizați apă distilată. Turnați o parte din ea în acumulator într-un loc bine ventilat, purtând mănuși și mască de protecție. Acest tip de întreținere ar trebui făcută mai regulat dacă conduceți frecvent motocicleta și pe distanțe
  • lungi.
    Depozitați bateria la temperatura camerei – acest lucru va preveni înghețarea și spargerea bateriei în timpul iernii. Nu o depozitați pe o suprafață de beton sau metal, alegeți una din lemn sau alta mai caldă.
  • Încărcați-o – înainte de a pleca în călătorie, conectați baterie la încărcător pentru a o încărca optim. Este important să conectați corect încărcătorul – cablul pozitiv la borna pozitivă a bateriei, iar cablul negativ al încărcătorului la borna negativă a bateriei. Când acumulatorul este încărcat, deconectați mai întâi încărcătorul, apoi cablurile. Este recomandabil să încărcați bateria pe tot parcursul anului, deși este crucial pentru întreținerea de iarnă.

Sursă foto: freepik.com

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE