Achiziția unei mașini la mâna a doua poate fi o afacere rentabilă, atunci când nu vrei să investești o sumă foarte mare pentru un model mai puternic. Exisă însă și unele riscuri cu care va trebui să te confrunți atunci când te pui într-o astfel de situație.
Mașinile uzate au un istoric mai mult sau mai puțin cunoscut, iar calitatea lor poate fi afectată de modul în care au fost folosite și întreținute de către foștii proprietari.
În plus, unele probleme pot rămâne ascunse la prima vedere și se pot transforma ușor în surprize neplăcute pentru tine tocmai când sperai să te bucuri de noua ta achiziție. Cum riscurile nu pot fi eliminate complet, le poți limita, dacă știi ce întrebări să pui și ce să faci exact atunci când ajungi la vizionarea unui automobil la mâna a doua pe care vrei să îl cumperi.
6 întrebări pe care ar trebui să le pui înainte să îți cumperi o mașină la mâna a doua:
- Detalii despre întreținerea mașinii
Chiar dacă vrei reduce considerabil din cheltuială cumpărând un model de mașină second hand, fiecare automobil în parte are particularitățile sale de întreținere. Piesele de schimb pot fi mai scumpe sau mai rare și pot exista puțini mecanici care știu să le repare în cazul unor probleme. Dacă este pe motorină trebuie să știi care sunt particularitățile pe care uleiul pentru motorul diesel le are și la ce preț se pot ridica toate lucrările regulate de mentenanță. În orice caz, odată cu achiziționarea unei mașini, fie că este nouă sau la mâna a doua, ar fi o mare greșeală să crezi că toate cheltuielile tare se vor opri acolo. Un automobil nu va deveni niciodată profitabil, decât dacă vorbim despre piese de colecție, iar în cazul de față nu acesta este subiectul.
- Dacă a mai fost implicată în vreun accident
Un lucru care ar trebui să te preocupe foarte mult atunci când vrei o mașină la mâna a doua este istoricul incidentelor în care a fost implicată. Nu vorbim despre simple zgârieturi din parcare, ci despre posibile accidente care ar fi putut provoca probleme importante. O mașină lovită nu va mai fi niciodată ca nouă, pentru că deseori unghiurile acesteia vor fi sensibil deviate. În plus, un motor lovit va fi foarte scump de înlocuit. Un sfat util este să aduci cu tine un mecanic care să caute acele detalii pe care tu nu le poți vedea cu ochiul liber.
- Dacă mașina a suferit modificări
Mulți șoferi aleg să facă unele modificări pe mașinile lor care nu întotdeauna sunt cele mai inspirate. Acestea pot fi diverse: de la schimbări de alimentare, prin trecerea la GPL, până la unele modificări suferite pe partea electrică, pentru a adăuga boxe suplimentare pe mașină sau alte accesorii. Chiar dacă mașina nu prezintă probleme, fiecare sarcină suplimentară adăugată va fi în viitor o sursă de necazuri și vizite la service.
- Cine au fost posesorii ei până acum
Istoricul mașinii este important nu numai din punct de vedere tehnic, dar și al posesorilor, pentru că există riscul să te trezești că tocmai ai cumpărat o mașină la mâna a doua care a fost furată.
- Când a fost făcută ultima verificare tehnică
Inspecția Tehnică Periodică trebuie să fie la zi atunci când vei merge să îți vizionezi mașina pe care vrei să o cumperi. De asemenea, verifică și data la care a fost schimbat ultima oară uleiul mașinii, dar și curelele de distribuție și transmisie. Plăcuțele și discurile de frână și sistemul de direcție al mașinii ar trebui, de asemenea, verificate.
- Pe unde a circulat mașina
Kilometrajul mașinii este important, dar mai important e unde au fost făcuți acei kilometri. Este o diferență semnificativă între 200.000 de kilometri parcurși pe drumurile din Germania și 200.000 de kilometri pe drumurile din țara noastră, mai ales dacă vorbim despre mediul rural. Calitatea drumurilor și condițiile în care mașina a fost folosită îi pot accentua enorm gradul de uzură.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fongbeerredhot
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Star Lubricants