Inspecțiile tehnice periodice sunt esențiale pentru siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic, dar și pentru a verifica starea generală a mașinii. În timpul inspecției sunt analizate, de regulă, farurile, sistemul de frânare, jocurile din articulații, starea amortizoarelor, filtrele mașinii, sistemele de direcție și suspensie, precum și măsurarea noxelor emanate. De aceea, este important să te asiguri că mașina ta este într-o stare bună, dacă vrei să treci cu brio de inspecție.
În primul rând, este bine de știut că ITP-ul trebuie făcut o dată la doi ani. Dacă circuli cu un autoturism care are ITP-ul expirat, nu numai că riști o amendă usturătoare, dar vei rămâne și fără talon și numerele de înmatriculare. În al doilea rând, pentru a trece fără probleme de inspecția periodică, este necesar să te asiguri înainte că mașina ta corespunde standardelor. Iată ce trebuie să faci:
Mergi cu mașina la spălătorie
Inspectorii pot refuza acordarea avizului dacă mașina este murdară, întrucât nu vor putea verifica acele componente care sunt pline de praf sau noroi. Înainte de a duce autoturismul la ITP, mergi la o spălătorie auto și asigură-te că mașina este curățată temeinic, inclusiv partea de caroserie și șasiul.
Înlocuiește piesele auto defecte
O vizită la un service auto te poate scuti de multe neplăceri, întrucât vei avea ocazia de a rezolva defecțiunile și de a înlocui acele piese uzate care nu mai funcționează corect. După ce discuți cu un mecanic, asigură-te că alegi pentru mașina ta niște piese auto de calitate, care să te țină cel puțin până la următoarea inspecție. Funcționarea optimă a tuturor componentelor mașinii, chiar și a celor care nu sunt de obicei verificate la ITP, te va ajuta să fii mereu în siguranță când te urci la volan și să eviți orice fel de probleme pe viitor.
Testează farurile și becurile din mașină
Asigură-te că toate farurile mașinii sunt funcționale, inclusiv luminile de ceață și cele din interiorul autoturismului. Un far ars poate fi înlocuit rapid și nu este atât de costisitor încât să îți dea peste cap bugetul.
Asigură-te că sistemele electrice sunt funcționale
Majoritatea autoturismelor noi sunt dotate cu sisteme electrice care activează geamurile, încuietorile sau bordul mașinii. Acestea trebuie să fie pe deplin funcționale: geamurile trebuie să se închidă și să se deschidă complet, claxonul să funcționeze corect, sistemul de reglare a scaunelor să nu fie defect, iar bordul să afișeze toate informațiile, fără erori.
Înlocuiește anvelopele, dacă este cazul
Un alt motiv pentru care nu este acordat avizul la ITP este că șoferii se prezintă cu mașini care au anvelope de dimensiuni diferite față de cele menționate în cartea autoturismului. De asemenea, cauciucurile uzate peste normele admise, cele dezumflate sau acelea care prezintă crăpături sau fisuri sunt o altă cauză frecvent întâlnită pentru picarea testului inspecției.
Verifică nivelul de ulei
Nivelul de ulei nu este pe lista lucrurilor prioritare pe care inspectorii le verifică, însă un ulei vechi poate influența enorm măsurătorile de noxe și poate fi motivul pentru care ți se refuză avizul. Uleiul de calitate, înlocuit recent, va elibera o cantitate mai mică de noxe, ceea ce înseamnă că vei avea mai multe șanse de a trece cu brio de ITP.
Ia măsuri dacă ai parbrizul crăpat
Orice crăpătură în parbriz poate fi un motiv pentru refuzarea acordării avizului, indiferent că vorbim de o crăpătură minoră sau una de dimensiuni mai mari. De aceea, dacă ți s-a întâmplat să îți crape parbrizul de la o pietricică sărită de pe șosea sau dacă l-ai avariat într-un alt mod, este bine să îl înlocuiești cu totul înainte de a merge la ITP.
Cu cât te pregătești mai bine înainte de a-ți duce autoturismul la inspecție, cu atât ai șanse mai mari să obții imediat avizul. O mașină cu probleme este un pericol pentru toți participanții la trafic, așa că nu amâna să repari orice defecțiune imediat cum a apărut, să înlocuiești piesele uzate și să respecți în general indicațiile specialiștilor privind îngrijirea ca la carte a autoturismului.
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu autovit.ro
Sursa foto: Malte luk from Pexels