Camerele auto: care sunt avantajele și dezavantajele lor

vezi galeria foto

Vezi ce trebuie să iei în calcul înainte de a te decide dacă să montezi sau nu o cameră pe mașină


Camerele auto și-au căpătat pe merit renumele. Odată cu creșterea popularității acestora, au crescut și clipurile video care surprind situații dramatice, accidente, multe dintre ele putând fi folosite inclusiv în instanță sau la societățile de asigurări. Dar când cumpărăm o astfel de cameră? 

Achiziția unui astfel de device are loc, de regulă, într-una din cele două situații: preventiv sau după un accident sau daună a mașinii. Unul dintre cazurile des întâlnite e cel în care posesorul mașinii s-a trezit cu ea lovită în parcare, sau zgâriată cu cheia. Foarte des întâlnite sunt și dashcam-urile purtate de motocicliști sau biciliști, mult mai expuși pericolelor din trafic decât șoferii autoturismelor.


S-ar putea spune că un astfel de device aduce un grad mai mare de liniște, în eventualitatea unui accident, să spunem, deoarece ți-ai putea dovedi destul de ușor nevinovăția, atât la poliție, cât și la compania de asigurări. Înainte de a cumpăra o astfel de cameră, ține cont de tipul ei, specificațiile și motivele pentru care vrei să o folosești.

Tipurile și specificațiile pe care e bine să le iei în considerare

Camerele pentru mașină sunt de mai multe tipuri: simple, care se pun pe parbriz, de tip oglindă, duale, cu Wi-Fi sau cu GPS. Odată ce ai ales tipul de cameră, analizează rezoluția, capacitatea de a putea filma pe timp de noapte, dimensiunea camerei, modul de alimentare, capacitatea de stocare, unghiul de vizualizare, display-ul și materialele din care este făcută. 


Bineînțeles, opțiuni precum senzorii de mișcare, filmarea în mod parking sau comanda vocală sunt bonusuri bune de luat în calcul. În final însă, toate acestea trag greu la preț, deci probabil că vei renunța la anumite opțiuni dacă-ți dorești o soluție de buget. Nu uita să vezi și ce review-uri au lăsat oamenii pe site-urile de profil, pentru a-ți face o părere cât mai pertinentă. Poți începe cu alegerea unui model consultând această listă de camere pentru masina de la spy-shop.ro.


Avantajele unei camere de bord

Camerele de bord au numeroase avantaje. De fapt, beneficiile lor le-au făcut atât de populare, încât un studiu făcut în Marea Britanie arată că numărul mașinilor dotate cu dashcam-uri a crescut de la 1% la 15% în doar 4 ani. La ce-ar putea fi bună o cameră auto?

  1. Poți avea înregistrată dovada că nu tu ai fost de vină într-un accident auto
  2. Poți ajuta poliția, în cazul în care ai filmat un accident
  3. Poți scăpa de o amendă luată pe nedrept, iar dacă polițistul refuză să vadă înregistrarea, poți contesta amenda în instanță, cu șanse enorme de succes
  4. Ai putea deveni mai responsabil în trafic, știind că modul tău de mers e înregistrat și în caz de accident, înregistrarea ți-ar putea folosi
  5. Poți dormi liniștit, știind că mașina e supravegheată în parcare. Camera te va feri de un potențial furt sau zgârieturi cu cheia. Sau, în cel mai rău caz, vei avea o dovadă de dus la poliție.

Dezavantaje la care probabil nu te-ai gândit

Folosirea camerelor pentru mașină ar putea avea, însă, și urmări neplăcute pentru tine, iar unele pot fi chiar surprinzătoare.

Implicațiile juridice

Fiecare persoană are dreptul la imagine și protejarea intimității. Ca să nu mai vorbim de protecția datelor cu caracter personal. Adoptarea Regulamentului General pentru Protecția Datelor Personale, celebrul GDPR, a întărit și mai mult drepturile indivizilor. Așa că gândește-te de două ori înainte de a urca pe net înregistrările de pe cameră. Te poți trezi cu un proces de toată frumusețea. Și nu, invocarea spațiului public nu te va scăpa de probleme. Un alt posibil dezavantaj ține de unghiul de vizualizare. Ar putea exista posibilitatea ca respectiva cameră să nu fi înregistrat toate cauzele producerii unui accident (de exemplu, un animal care sare în ultimul moment în fața mașinii, venind din partea dreaptă), ceea ce poate influența analiza unui caz și chiar poate oferi o perspectivă neconcludentă sau, mai rău, una deformată. Acesta este și unul dintre motivele pentru care înregistrările video nu sunt mereu acceptate ca probe în instanță.


Distragerea atenției

În funcție de tipul camerei sau modul de amplasare, aceasta poate estompa vizibilitatea șoferului, sau îl poate incomoda. Într-un caz extrem, chiar camera ar putea duce la provocarea unui accident dacă se desprinde de parbriz, iar șoferul s-ar putea speria, va încerca să o caute printre pedalele mașinii sau să o așeze din nou, în loc să fie atent la condus. O altă situație periculoasă este manipularea camerei în timpul condusului.

Amenzi mari în străinătate

Consultă legislația țărilor în care vrei să călătorești cu mașina. Camerele auto sunt complet interzise în țări precum Austria sau Luxemburg încă de acum șapte ani. Țări precum Belgia, Franța sau Elveția au legi specifice, care restricționează folosirea acestora. În Germania, de exemplu, postarea pe net a imaginilor surprinse de camera auto e considerată violare a intimității și se poate pedepsi, inclusiv cu închisoarea.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE