Ce presupune revizia tehnică a mașinii și când trebuie făcută

vezi galeria foto

Revizia tehnică a autoturismului pe care îl conduci presupune verificarea câtorva componente importante, înlocuirea pieselor uzate și a consumabilelor, dar și identificarea defecțiunilor sau a problemelor tehnice ale autoturismului.


Ne mai referim la această procedură și cu titlul de ‘revizie periodică’, tocmai pentru că trebuie realizată la intervale regulate de timp sau, după caz, la un anumit kilometraj. Atât perioada, cât și numărul de kilometri la care trebuie făcută revizia sunt indicate de către fiecare producător auto. Respectarea acestora va prelungi semnificativ viața autoturismului tău și îți va asigura condusul în siguranță pentru mai mult timp.

Când și unde trebuie să faci revizia tehnică a mașinii


Recomandările producătorului privind intervalul de timp sau limita de kilometri la care trebuie să fie făcută revizia auto te vor lămuri cu privire la aspectul temporal al acesteia. În cazul autoturismelor noi, e cu atât mai important ca aceste indicații să fie respectate, cu atât mai mult cu cât nerespectarea lor poate atrage după sine pierderea garanției.

De regulă, revizia tehnică periodică se face la fiecare 10-15 mii de kilometri parcurși sau o dată pe an, însă, cel mai bine ar fi să verifici aceste valori în cartea mașinii.


În ceea ce privește alegerea service-ului auto pentru revizie, e important să ții cont de câteva criterii importante înainte de a face programarea la un atelier:

  • Asigură-te că este un atelier specializat pentru această procedură și că dispune de toate mijloacele tehnice necesare pentru a efectua revizia;
  • Cu atât mai mult dacă mașina este nouă și în garanție, apelează la serviciile unui service auto autorizat;
  • Cere recomandări și investește timp să citești recenzii ale clienților, înainte de a-ți programa vizita la service-ul vizat.

Ce presupune revizia tehnică periodică

La nivel macro, revizia auto implică trei proceduri importante: schimbarea filtrelor, verificarea plăcuțelor de frână și inspecția nivelului lichidelor. De regulă, tot procesul durează doar câteva ore, în cazul în care nu sunt necesare piese auto suplimentare față de filtrele, lichidele și plăcuțele de frână, pe care le poți comanda anterior reviziei, pentru a salva timp. Iată ce presupune fiecare pas al reviziei auto:

Schimbarea filtrelor


Filtrele de ulei, cele de carburant și cele de habitaclu – filtrul de aer și filtrul de polen – au rolul de a împiedica impuritățile să pătrundă în motor, în rezervorul de combustibil sau să polueze aerul din interiorul autoturismului. Ciclul de viață al filtrelor este mai scurt, tocmai din cauza rolului pe care îl îndeplinesc. De aceea, trebuie schimbate la fiecare revizie. În acest fel, vei asigura funcționarea optimă a mașinii și vei preîntâmpina eventualele probleme.


Verificarea plăcuțelor de frână

Sistemul de frânare trebuie să funcționeze perfect, pentru ca tu și pasagerii să fiți în siguranță. Și cum plăcuțele de frână intră în categoria ‘consumabile’, trebuie verificate la fiecare revizie și schimbate ori de câte ori prezintă urme de uzură care pot afecta frânarea în siguranță. Mecanicul auto care se ocupă de revizia mașinii va verifica atât plăcuțele de frânare, cât și funcționarea în parametri a sistemului de frânare.

Inspecția nivelului lichidelor

Aici, ne referim la uleiului de motor, la lichidul de frână și la antigel. În această etapă a reviziei, este important să te asiguri că lichidele vor fi înlocuite, nu completate. Poți comanda anterior programării la service un ulei motor de calitate, pentru a te asigura că nu vei întâmpina niciun fel de problemă.

Pe lângă ulei de motor, lichid de frână și antigel, mecanicul auto va verifica și lichidul de servodirecție, respectiv uleiul cutiei de viteze. În acest fel, se va asigura că nu vei reveni pentru o nouă intervenție la scurt timp după revizie și că autoturismul tău funcționează corect din toate punctele de vedere.

Alte verificări necesare la revizia periodică

În cazul autoturismelor dotate cu sistem de climatizare, la inspecția auto trebuie verificat și freonul – în cazul în care acesta s-a consumat, necesită o încărcare, pentru ca sistemul de răcire a aerului să funcționeze. Tot la acest capitol, poate fi necesară igienizarea sistemului de climatizare, pentru înlăturarea impurităților, a bacteriilor și eliminarea eventualelor mirosuri neplăcute.

Mecanicul auto va inspect vizual motorul autoturismului, dar și exteriorul acestuia, precum și indicatorii bordului. Articulațiile mașinii, semnalele luminoase și farurile vor fi, de asemenea, verificate. Totodată, mecanicul va inspecta sistemele de prindere și șuruburile importante și le va lubrifia, pentru o mai bună funcționare. Alături de aceste verificări, vor mai fi necesare controlul geometriei roților și a unghiului de fugă, dar și cercetarea curelei de distribuție și a celei de accesorii, respectiv a rolei întinzătoare, dar și verificarea și, eventual, schimbarea bujilor.

Odată ce ai la îndemână toate informațiile pe care trebuie să le știi despre inspecția auto periodică, nu îți mai rămâne decât să faci programarea, să comanzi piesele auto și consumabilele necesare – dacă nu există deja în stocul service-ului sau dacă le poți procura la un preț mai bun – și să te asiguri că ajungi acolo în intervalul de timp sau la kilometrajul recomandate de către producătorul auto.

Sursă foto: Unsplash

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE