Cele mai importante măsuri de condus preventiv pe care trebuie să le iei când urci la volan

vezi galeria foto

Fie că ai de făcut un drum scurt, prin cartier, fie că pleci la birou sau în vacanță, din clipa în care urci la volan ești responsabil pentru propria persoană, pentru cei din mașina ta și toți ceilalți participanți la trafic. Această răspundere uriașă se traduce prin modul în care te comporți în calitate de șofer astfel încât în niciun moment să nu lași pe nimeni să se simtă în nesiguranță.


Cele mai importante măsuri de condus preventiv pe care trebuie să le iei când urci la volan:

  1. Evită orice detaliu care ți-ar putea atrage atenția de la condus

Fii atent la oglinzi și în fața ta în fiecare clipă în care te afli la volanul unei mașini. Acest lucru poate fi posibil numai dacă nu pierzi secunde prețioase cu ochii, mintea și atenția îndreptate către alte lucruri, precum radioul, setarea hărții pentru destinație sau telefonul mobil pentru mesaje, acesta din urmă fiind și una dintre cauzele accidentelor la volan. O metodă prin care poți rămâne atent în fiecare clipă ca șofer și totuși să poți verifica cine te sună, cine îți dă mesaj sau alte notificări care pot fi importante este un ceas inteligent. Poți să găsești urmărind gama de ceasuri smart de la arsis.ro un gadget potrivit nevoilor tale, care să fie de mare ajutor atunci când te afli și la volan, unde ai nevoie să fii atent în permanență la drum.


  1. Fii atent și anticipează ce vor să facă ceilalți șoferi care participă la trafic

Atenția distributivă este unul dintre cele mai importante calități pe care trebuie să le ai ca șofer. Atunci când ieși în trafic, nu vei fi niciodată singur pe șosea, astfel că trebuie să iei mereu în calcul faptul că alți șoferi ar putea fi imprevizibili în mișcările lor. Anticipează, acolo unde este posibil, dacă unii șoferi ar putea provoca probleme în trafic, mai ales dacă îi simți conducând extrem de agresiv, fără să păstreze distanța regulamentară în raport cu mașina din fața lor și schimbând des benzile, fără semnalizare. Într-o astfel de situație, este bine să păstrezi o distanță mare față mașina respectivă, pentru a limita riscurile. 


  1. Păstrează la rândul tău distanța față de mașina din față

Chiar dacă nu conduci agresiv și îți ții banda liniștit, asigură-te că distanța dintre tine și mașina din fața ta este cea regulamentară, pentru a evita o tamponare în cazul unei frâne bruște, care poate fi provocată de un pieton care traversează neregulamentar sau chiar și de un câine speriat.


  1. Semnalizează mereu

Ceilalți șoferi nu au de unde să știi ce ai de gând să faci la volan, de aceea este foarte important ca de fiecare dată să semnalizezi fiecare schimbare de direcție, acolo unde se impune acest lucru. 

  1. Nu intra în unghiul mort al altui șofer

Unghiul mort al unui șofer este acel punct din afara razei sale vizuale în care se poate afla atât un pieton, cât și o altă mașină. Nu toți șoferii și-au montat pe mașină oglinzi suplimentare pentru unghiul mort, motiv pentru care ar trebui să eviți să te poziționezi prea des în acea zonă.


(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Arsis

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE