(P) Specialiștii AutoEco.ro – Cum alegi anvelopele potrivite pentru sezonul cald

vezi galeria foto

Odată cu venirea primăverii și încălzirea vremii, șoferii trebuie să aibă în vedere echiparea autovehiculelor cu anvelope de vară, adecvate pentru a circula în condiții de siguranță.

Schimbarea anvelopelor de iarnă și trecerea la pneurile de vară este recomandată pentru siguranța șofatului, fiecare tip de anvelopă fiind special construită pentru a asigura frânarea şi aderenţa cât mai bune, în funcţie de temperatura şi starea suprafeţei pe care rulează, potrivit specialiștilor în piese auto de la AutoEco.ro.

Ce se poate întâmpla dacă șoferii circulă vara cu pneuri necorespunzătoare sezonului:

• Distanțele de frânare sunt mai mari indiferent dacă carosabilul este ud sau uscat,

• Aderența pe șosea a autovehiculului dotat cu anvelope necorespunzătoare este scăzută,

• Viteza ridicată aduce cu sine nesiguranță șoferului și pasagerilor,

• Mașina este instabilă în viraje,

• Anvelopele de iarnă, special construite pentru vreme rece, se uzează rapid dacă rulează la căldură.

 De ce trebuie să ții cont în alegerea anvelopelor

Alegerea cauciucurilor de vară trebuie făcută urmând dimensiunile roților specificate în cartea tehnică a mașinii. De asemenea, este bine ca alegerea anvelopelor să fie făcută și în funcție de viteza maximă atinsă a autovehiculului, precum și de recomandările pe care le fac producătorii în funcție de brandul și modelul mașinii.

Șoferii cu experiență vor ține cont și de alte criterii, precum: economia de carburant, performanța sau longevitatea – recomandăm ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul verii pentru mașinile personale să nu depășească 10 ani sau ca pneurile să fie înlocuite când au atins nivelul maxim de uzură indicat. După această perioadă, siguranța șoferului și a participanților la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie a cauciucului și scăzând rezistența mecanică la frânare a acestuia din cauza deteriorării.

Eticheta oferă informații despre caracteristicile de siguranță și de mediu, pe baza a trei criterii standard:

• Frânarea pe suprafețe umede, marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanțe – la G. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele clasa A față de cele clasa G.

• Consumul de carburant și economia de combustibil, evaluate cu aceleași litere. Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%.

• Nivelul de zgomot optim pentru anvelope trebuie să se situeze sub 70 dB

Pregătirea mașinii pentru primăvară

În vederea pregătirii autovehiculului la începutul sezonului cald, pe lângă trecerea la pneurile de vară, sunt recomandate operațiuni precum:

• Revizia mașinii (înlocuirea uleiului de motor, a filtrului de ulei, a celui de aer, de combustibil şi a filtrului de habitaclu),

• Verificarea pe rampă a sistemelor de suspensie, direcție, frânare şi a parametrilor motorului,

• Efectuarea unei diagnoze, folosind un tester specializat, a calculatorului motor, dar şi a tuturor sistemelor de siguranță.

Clienții AutoEco.ro pot face achiziții inclusiv în rate fără dobândă. Acest beneficiu poate fi observat în comportamentul de cumpărare al șoferilor, care sunt acum mai dispuși să facă investiții mai importante în piese auto și pentru servicii de reparații ale mașinilor atunci când acestea sunt necesare, fără presiunea imediată a costurilor.

Magazinul online de piese auto AutoEco.ro listează peste 2.500 de modele de anvelope auto de vară și All Season, de la cei mai renumiți producători.

*Pentru siguranța în trafic, anvelopele trebuie înlocuite după 10 ani de utilizare sau când au atins nivelul maxim de uzură indicat

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE