Conducătorii de camion reprezintă o resursă esențială a industriei transporturilor.
Meseria de șofer profesionist oferă satisfacții financiare, însă activitatea despre care vorbim nu este una lipsită de provocări. Beneficiile salariale ale acestui loc de muncă vin la pachet cu o mulțime de responsabilități față de compania angajatoare, de pietoni, ceilalți participanți la trafic și de vehiculul condus.
Dacă practici această meserie, dar ești la început de drum sau dacă iei în considerare să devii în viitor un șofer profesionist de camion, acest articol cuprinde sfaturi utile pentru tine!
Care sunt avantajele de care se bucură un șofer de tir?
-
Nu sunt necesare studii superioare. Pentru a deveni șofer de camion trebuie să urmezi cursurile unei școli de șoferi pentru categoria C+E și să obții atestatul pentru transportul de mărfuri.
-
Vei explora diverse locuri ale lumii și îți vei îmbogăți bagajul de cunoștințe.
-
Vei câștiga venituri mari, mai ales dacă alegi să practici această meserie în afara țării. Poți realiza lunar între 2.000 și 3.500 de euro.
Care sunt primii pași pentru a deveni șofer de camion?
Inițial, este necesar să obții permisul de conducere pentru categoria B, adică un permis pentru vehiculele cu o greutate maxim admisă de 3,5 tone. Așa cum știi deja, trebuie să ai 18 ani împliniți pentru ca acest lucru să fie posibil. Mai apoi, este nevoie să urmezi cursurile unei școli auto pentru categoria CE, care durează aproximativ 2 săptămâni, pe durata cărora vor avea loc 10 ședințe de pregătire teoretică și alte 10 de practică.
Ca o mențiune, e important să știi că obținerea carnetului de șofer pentru categoria CE îți oferă dreptul de a conduce un ansamblu de vehicule, format dintr-un vehicul trăgător din categoria C și o remorcă sau semiremorcă cu o masă autorizată mai mare de 750 kg.
Examinarea constă într-o probă teoretică (rezolvarea unui chestionar cu 11 întrebări în 15 minute, care necesită minim 9 răspunsuri corecte) și una practică. Dacă ai în plan să urmezi școala de șoferi de camion, așteaptă-te și la anumite costuri. Pe lângă contravaloarea cursurilor specializate, care este de aproximativ 1.000-1.400 RON, ia în calcul și eventualele autorizații de care ai nevoie și care implică niște costuri în plus sau chiar ore suplimentare de condus.
Cum găsești un loc de muncă avantajos ca șofer de camion?
Odată ce ai un permis de conducere pentru categoria CE este momentul să îți găsești un loc de muncă potrivit. Având în vedere că piața forței de muncă înregistrează un deficit de aproximativ 100.000 de astfel de posturi, cu siguranță vei găsi un loc care să te avantajeze.
Poți aplica la diverse companii de profil prin recomandări, sau direct pe platformele de angajări. Pentru a obține un salariu mai mare încă de la primele interviuri, ar fi ideal să înveți sau să aprofundezi o limbă străină (engleza și germana fiind cele mai apreciate și, totodată, cele mai utilizate la nivel european); conform unui studiu realizat de către Transjob.eu șoferii fără cunoștințe de limbi străine câștigă mai puțin cu circa 1.500 RON.
Pregătirea pentru primul drum: De ce lucruri ai nevoie în cabină?
A sosit momentul să pornești în prima ta cursă? Asigură-te că iei cu tine câteva lucruri esențiale, printre care și:
-
o lanternă
-
un laptop cu o placă de rețea fără fir
-
un încărcător de mașină
-
un splitter de brichetă
-
o cameră video
-
un aspirator de mașină
Ca documente, trebuie să ai asupra ta următoarele:
-
carte de identitate
-
pașaport
-
permis de conducere
-
licența valabilă
-
carnet de CMR
-
dovada înregistrării unei inspecții tehnice valide
În plus, nu ar strica să ai cu tine în cabină și obiecte precum:
-
role de hârtie de rezervă pentru tahograf
-
sigilii (pentru containere)
-
ochelari de protecție
-
sistem handsfree
-
triunghi de avertizare
-
set de scule
-
mănuși
-
set de chei fixe
De asemenea, ținând cont de lungimea traseului și de natura sa (internațional sau național), trebuie să ai în bagaj și alte lucruri necesare pe durata călătoriei, precum:
-
haine de schimb
-
încălțăminte adecvată
-
produse de îngrijire personală
-
spray de țânțari
-
ac și ață
-
kit de prim ajutor, inclusiv medicamente de bază
-
prosoape (de preferat din microfibre cu uscare rapidă)
-
detergent pentru vase
-
brichetă/chibrituri
-
veselă din plastic
-
gel antibacterian
-
o pătură
-
o pernă mică
Foarte importante sunt și proviziile de mâncare și băuturi. Optează pentru alimente sănătoase în locul celor fast-food, deoarece acestea îți vor conferi energia necesară pentru a duce cursa la bun sfârșit.
Cum poți fii propriul tău șef dacă ești conducător profesionist?
Odată ce ai acumulat experiență, poți opta pentru o modalitate de a-ți oferi serviciile de conducător profesionist companiilor care au nevoie de ele, fără un contract de muncă. Practic, poți deveni propriul tău șef alegând să activezi ca șofer autonom. O idee foarte bună este chiar să-ți achiziționezi propriul camion.
Producătorii din această industrie oferă diverse metode de plată pentru vehiculele noi și second-hand, așadar gândește-te și la această variantă. De exemplu, cu mai puțin de 30.000 de euro, poți achiziționa un cap tractor Scania rulat, cu funcții și dotări care să-ți asigure confortul, siguranța și rentabilitatea desfășurării acestei meserii pe cont propriu.
Care este timpul de lucru al unui șofer de camion?
Indiferent dacă ești la început de drum în această meserie sau dacă doar te gândești că jobul de șofer de tir este o variantă pe care vrei să mergi în viitor, probabil știi deja cât de important este să respecți timpul de lucru și, deci, pauzele aferente. Oboseala poate fi fatală la volan, de aceea și legislația este foarte strictă în acest sens, fiind aplicate amenzi usturătoare pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare.
Un ciclu diurn are 24 de ore, timp în care șoferul trebuie să conducă, să lucreze la încărcare și descărcare și să aibă o perioadă de odihnă. Cel mai mult un șofer de tir poate conduce continuu maximum 4 ore și 30 de minute. După acest timp limită, el trebuie să aibă pauză minim 45 de minute. La un calcul simplu, un șofer de tir va avea cel mult 9 ore de condus.
Un șofer de camion conduce, în medie, peste 150.000 de km anual. Această meserie este una solicitantă, însă, chiar dacă ești începător, în timp te vei obișnui cu activitatea pe care ai ales să o desfășori și vei face față cu brio provocărilor care vin la pachet cu acest job.