Te-ai săturat să cauți joburi în Iași? Te afli în punctul în care ai măsurat plusurile și minusurile înființării unei firme, ai dezbătut subiectul și ai hotărât să devii propriul tău șef? Felicitări! Înseamnă că ai nevoie de un ghid care să îți arate clar și concis pașii înființării unei firme.
Ai ajuns la concluzia că o societate cu răspundere limitată (SRL) este tipul de firmă potrivit pentru tine. Iată ce ai de făcut mai departe, conform avocat.net.
Rezervare denumire firmă
Ai nevoie de un nume pentru firma ta, iar acesta trebuie anunțat la Registrul Comerțului, pentru a i se verifica disponibilitatea și, apoi, pentru a fi rezervat. În acest sens, va trebui să depui o cerere.
Scrie în cerere trei denumiri, în ordinea preferințelor, astfel încât să câștigi timp în cazul în care primul nume solicitat nu este disponibil.
Pașii pentru rezervarea numelui:
- accesarea site-ului Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) și click pe butonul roșu din dreapta-sus, numit „Portal ONRC servicii online'. Ți se va afișa o pagină nouă, iar în partea stânga o listă de servicii din care vei alege „Verificare disponibilitate și rezervare denumire online' – este necesar să îți faci cont de utilizator;
- completarea formularului online, tot pe site-ul ONRC, accesând portalul de servicii online (același buton roșu), dar, pe lângă contul de utilizator, ai nevoie și de semnătura electronică;
- prezentarea la ghișeu a cererii standard completată, o poți descărca de aici (oficiile ONRC din județele țării se află în apropierea tribunalelor, iar în București Oficiul Național al Registrului Comerțului este pe Intrarea Sectorului nr. 1, program L – J: 08.00 – 16.30, V: 08.00 – 14.00).
Sediu social firmă
Firma ta trebuie să aibă un sediu, așadar un loc în care să îți desfășori activitatea. Nu trebuie să fie obligatoriu un open-space într-o clădire de birouri, poate fi și un apartament.
Este necesar să faci dovada că ai dreptul să folosești acel spațiu, așadar, în cazul unui apartament, actul doveditor de la dosar poate fi contractul de vânzare-cumpărare (dacă ești proprietar), în cazul unui spațiu de tip comercial, contractul de închiriere.
De știut:
- poți folosi un apartament ca sediu social, chiar dacă nu ești proprietar, lucru care se întâmplă cu ajutorul unui contract de comodat (bunul imobiliar este dat spre folosință cu titlu de împrumut, fără a fi menționată o perioadă determinată de timp);
- sediul social mai poate fi găzduit de o firmă de avocatură care pune la dispoziție un astfel de serviciu contra unui onorariu;
- în cazul în care firma ta va avea sediu într-un apartament de bloc, ai nevoie de semnătură de la administrator și semnături de la vecinii cu care ai perete comun (vecinul de sus, de jos, din stânga și din dreapta), așadar aceștia trebuie să își dea acordul pentru folosirea apartamentului ca sediu social (este nevoie inclusiv de ștampila asociației de proprietari; click aici pentru a descărca documentul cu care să te prezinți la bloc).
Act constitutiv
Dacă în cazul unui PFA este un singur fondator, în cazul unui SRL sunt mai multe persoane care se pot asocia pentru a înființa firma.
Actul constitutiv precizează obligațiile și drepturile asociaților, relația dintre aceștia și conține datele lor de identificare, precum și semnăturile. Așadar, va trebui să redactezi un act constitutiv, respectând informațiile pe care trebuie să le conțină.
De știut:
Actul constitutiv respectă o anumită structură, trebuie menționate obligatoriu o serie de date precum:
- denumirea firmei;
- sediul social;
- obiectul principal de activitate al firmei și a celor secundare conform clasificărilor din codul CAEN (Clasificarea Activităților Economice Naționale);
- numele asociaților și aportul fiecăruia la capitalul social.
- portalul online ONRC pune la dispoziție model de act constitutiv, redactarea acestuia se va face urmărind informațiile de acolo.
Depunere capital social
O altă etapă a înființării firmei este deschiderea unui cont bancar (la banca pe care o dorești) și depunerea capitalului social care este de minim 200 lei în cazul unui SRL. Documentele necesare pentru a depune în contul deschis capitalul social sunt:
- actul constitutiv în original (semnat de asociați);
- dovada verificării disponibilității și rezervării firmei eliberată de ONRC;
- buletinele persoanelor care reprezintă firma.
Declarație pe proprie răspundere
Ca să îți înființezi firma nu trebuie să ai antecedente penale, prin urmare va trebui să declari ca îndeplinești condițiile legale. Acest lucru o vei face la un notariat unde vei completa o declarație. La biroul notarial te vei prezenta cu următoarele acte:
- buletin;
- dovada verificării disponibilității și rezervării firmei eliberată de ONRC.
Specimen de semnătură
Pentru specimenul de semnătura va trebui să te prezinți tot la un notar public. Aici vei completa o declarație tip. Semnătura și sigiliul notarului public sunt elemente nelipsite pentruj această procedură.
Acte necesare firmă (alcătuirea dosarului)
În această etapă vei pune la un loc, într-un dosar clasic cu șină, toate documentele pe care le-ai obținut până acum. Cu acest dosar completat te poți prezenta la Registrul Comerțului sau poți să le depui online, prin intermediul portalului ONRC.
De știut:
Dosarul cu actele necesare pentru înființarea firmei trebuie să conțină:
- cererea de înregistrare firma la ONRC (depusă în vederea rezervării numelui firmei);
- actul constitutiv semnat de asociați;
- dovada eliberată de ONRC a verificării disponibilității și rezervării firmei;
- documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului care îndeplinește rolul de sediu social. După caz poate fi: contract de vânzare-cumpărare, certificat de donație, certificat de moștenitor, contract de comodat ș.a.;
- în cazul în care sediul social este un apartament de bloc, acordul administratorului și al vecinilor cu care există perete comun (semnăturile tuturor acestor locatari);
- declarație pe proprie răspundere că îndeplinești condițiile legale pentru exercitarea funcției de administrator (autentificată la notar), la fel și în cazul asociaților (că îndeplinesc condițiile pentru funcția de asociat);
- specimenul de semnătură legalizat la notar;
- dovada depunerii capitalului social (dosarul dat de la bancă);
- copie după buletinele administratorului și al asociaților.
- actele pentru înființare firmă vor fi depuse la Registrul Comerțului sau online, click pe butonul roșu, „Portal ONRC Servicii Online', iar apoi din lista serviciilor afișate în stânga se va selecta „Înregistrare în RC și autorizare PC' – în acest al doilea caz, ține cont că documentele trebuie scanate, salvate în format .pdf și, totodată, folosită semnătura digitală.
Eliberare acte firmă
Odată depuse actele la Registrul Comerțului, urmează să ți se elibereze actele firmei, acestea sunt:
- certificat de înregistrare;
- certificat constatator (este precizat codul CAEN confirmat de tine).
Înregistrare fiscală la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
După procedura de înființare a firmei la Registrul Comerțului urmează înregistrarea fiscală care are loc la ANAF. În termen de 30 de zile, ai obligația să te prezinți și să declari existența firmei (vei plăti de-acum taxe și impozite la stat). În acest sens vei completa și vei depune Declarația 010. Poți apela și la un contabil pentru înregistrarea fiscală.