Joburi în Timișoara – Tot ce trebuie să știi despre Formularul 230

vezi galeria foto

Toți cei care ocupă joburi în Timișoara și în restul țării au posibilitatea de a redirecționa o parte din impozit către organizații non-profit sau cazuri sociale, prin completarea formularului 230. De anul acesta, au apărut anumite modificări legislative în acest sens.


Ocupanții de joburi în Timișoara și în restul țării au dreptul să redirecționeze o parte din impozitul pe venit. Banii pot fi pentru susținerea ONG-urilor, pentru acordarea de burse private sau sprijin social. Din acest an, Formularul 230 nu va mai avea termen de depunere pe 15 martie, ca până acum. Mai este timp la dispoziție până pe 25 mai, potrivit unei Ordonanțe de Guvern publicate în Monitorul Oficial.

Ocupi joburi în Timișoara și în țară? Iată cine poate completa Formularul 230


De anul acesta, cei care doresc să redirecționeze parte din impozitul pe venit pentru pot depune formularul 230 într-o formă schimbată. Concret, se poate face redirecționarea o dată la doi ani, nu anual, cum se proceda până acum. Mai mult, pe lângă salariați și pensionari, și cei care obțin venituri din anumite activități independente pot utiliza acest formular. În această categorie se includ și cei care obțin venituri din chirii.

Noul model al Formularului 230 a fost oficializat prin Ordinul ANAF 147/2020. Și se aplică pentru redirecționarea unei părți din impozitul pe veniturile din anul 2019. Cei care vor alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pot face asta către aceeași entitate, pentru doi ani. Acest lucru e posibil prin bifarea căsuței special destinate acestei opțiuni din cadrul formularului 230. La finalul celor doi ani, cererea poate fi reînnoită.


 

Procentul de 3,5% poate fi acordat entităților non-profit care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, dar și pentru burse private. Până acum, pentru burse private se putea dona un procent de 2% din impozit.


 

Cine beneficiază

 

Pe lângă cei care realizează venituri din salarii pe joburi în Timișoara și în restul țării și din pensii, formularul mai poate fi depus și de către cei care obțin venituri din: activităţi independente, agricole, activităţi independente cu impozit reținut la sursă, drepturi de proprietate intelectuală.

 

Secțiunea a doua, privind datele referitoare la categoriile de venit a fost eliminată. S-a trecut direct la completarea destinației sumei redirecționate.


 

Prin completarea acestui formular se redirecționează o parte din impozitul care ar merge oricum către stat. Potrivit Codului fiscal, acea sumă se duce direct la cineva care are nevoie de banii respectivi.

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE