Trăim vremuri ciudate, asta e realitatea. Însă dintr-un punct de vedere, măcar, e interesant ce se întâmplă. Dacă eșți unul dintre cei care activează pe piața locurilor de muncă din Bucureșți, probabil lucrezi de acasă. Și poate ai avut astfel de fantasme în trecut. Și poate angajatorul tău a fost rezistent la această idee. Acum e momentul că și o tabără și altă, ambele forțate de situație, să vadă cum se ‘mănâncă’ acest subiect.
E evident că și unii și alții vom învăța ceva din această perioadă. Nimeni nu știe cum se va termina acest ‘experiment’.
După ce ai trecut exaltarea de a lucra în pijama și de a-ți putea lua prânzul acasă, eventual cu familia, vei vedea că există niște impedimente.
Munca de la distanță nu e lipsită de provocări, cele mai mari fiind legate de nevoia de relaționare, comunicare și apartenența la un grup. Sorin Faur, fondator Academia de HR, a declarat pentru Ziare.com, că mersul la birou, printre altele, pune oamenii împreună și creează comunități, disciplinează și energizează: „Să zicem că la 09:00 încă nu ai chef de muncă, și nici la 09:30… și poate nici la 10:00. Dar fiind acolo în colectiv, după cafeaua de dimineață, cu sau fără tragere de inima, te așezi și îți faci treaba, vin activitățile peste ține, te roagă colegii să îi ajuți etc. Și te mobilizezi.
De acasă va fi mai greu, nu mulți au disciplina și rigoarea de a se apuca de muncă la 09:00 și de a fi eficienți”.
Acesta a enumerat și alte provocări: cele care țin de comunicare („uneori relațiile directe au harul lor de a rezolva probleme pe care niciun canal electronic nu le poate media”), cele care țin de securitatea informațiilor („sunt riscuri crescute de breșe și atacuri cibernetice pe rețelele mai slab protejate de acasă, mai vulnerabile”), cele care țin de management („care acum trebuie să fie distribuit, cu echipe virtuale, cu oameni care poate se întâlnesc direct doar o dată pe luna sau mai rar… este mai greu să te impui, este mai greu să creezi echipa și coeziune la anumite valori”).
Muncă de acasă: Cum eviți aceste capcane
Recomandarea ca angajatorii să-și lase angajații să lucreze de acasă, pe cât posibil, pentru a limita răspândirea noului coronavirus nu pune o prea mare presiune pe companiile care, fie prin natura activității, fie prin faptul că și-au propus să fie în pas cu tendințele, aveau deja sistemele de work from home puse la punct, a menționat Sorin Faur. Asta pentru că dispun deja de softuri și platforme integrate specializate și adaptate nevoilor lor specifice, au exercițiul muncii disciplinate la distanță și controlează procesul în toate etapele lui fără erori.
Pe de altă parte, companiile care nu dispuneau de astfel de sisteme și proceduri până acum au fost nevoite să improvizeze din mers, să se adapteze din scurt. „Desigur, asta produce stres și creează spațiu pentru erori”, a punctat Sorin Faur.
Dacă lucrezi pentru prima dată de acasă sau dacă e prima dată când munceșți remote mai multe zile la rând, iată o serie de sfaturi de la specialișți:
– comunicarea e cheia: stabilește un apel telefonic sau video cu managerul tău direct, la începutul fiecărei zile, astfel încât să-ți clarifici sarcinile;
– ține legătura cu colegii: vorbiți la telefon sau prin aplicații de mesagerie, creați grupuri de discuții și organizați conferințe video;
– munca de acasă e tot muncă și trateaz-o că atare: da, e mai comod să stai în pijama, în pat, cu laptopul în brațe, însă toate acestea pot dauna productivității; amenajează-ți un spațiu de lucru și îmbracă-te în hainele cu care ai merge de obicei la lucru, că să separi lucrul de timpul liber și în aceste feluri;
– ce faci când ești cu toată familia acasă: stabilește niște reguli clare; de exemplu, dacă ușa camerei din care lucrezi este închisă, atunci înseamnă că nu trebuie să fii deranjat;
– cum să NU rămâi cu capul la muncă toată ziua: fă activități care să separe timpul liber de lucru, precum cafeaua de dimineață sau exerciții fizice seară;
– cum să te automotivezi și să păstrezi relațiile cu ceilalți: petrece mai mult timp de calitate cu familia, faceți activități casnice, jucați-va, citiți, învățați lucruri noi, faceți videoconferințe cu cei dragi etc.
Nu avem de ce să ne opunem muncii de acasă
Sorin Faur este unul dintre specialiștii care pledează în favoarea lucrului de acasă și a flexibilizarii muncii, pe cât posibil. „Pe măsură ce lucrurile se mai așază și panică dispare, pe măsură ce se conturează bune practici și apar materiale despre acestea, care se distribuie prin social media sau pe diverse grupuri, pe măsură ce tot mai multe companii trec pe cât posibil la munca de acasă (nu mai vorbim de angajații care chiar au nevoie să muncească de acasă, având copii mici în îngrijire și școli închise), chiar și cele mai îndărătnice companii vor accepta să facă ce este evident necesar și de bun simt.
Lucrul de acasă este normal și sănătos dacă este făcut cum trebuie, dacă există disciplină, responsabilitate și conștiința fiecăruia de a-și face treaba. În aceste condiții, nu avem de ce să ne opunem”, a concluzionat Sorin Faur.