Curentul electric este poate cea mai importantă resursă din gospodărie în lumea modernă. Având locuința conectată la rețeaua națională de electricitate, implicit avem parte de iluminat interior oricând dorim, precum și de posibilitatea de a folosi produse electronice și electrocasnice care ne fac viața mai simplă și mai plăcută.
La o simplă analiză, chiar și câteva zile fără electricitate ar fi extrem de dificile într-o locuință normală, mai ales în mediul urban. Poate că luminarea camerelor am putea-o realiza pe termen scurt cu lumânări (ineficient și periculos), însă alimentele păstrate în frigider / congelator s-ar altera, nu am putea folosi electrocasnice, nu am putea să ne uităm la TV și nici măcar să navigăm pe internet (internetul fix depinde de electricitate, iar cel mobil de posibilitatea de a încărca bateria gadgeturilor cu electricitate).
Omul modern poate spune așadar că nu poate trăi fără electricitate, cel puțin nu în condiții normale. Dacă ne gândim cât de mult folosim electricitatea și cât de multe dispozitive de acasă funcționează pe bază de curent electric (până și centrala termică pe gaz folosește electricitate pentru funcționare), putem spune că în România cel puțin ne bucurăm de un cost redus pentru această resursă din categoria de utilități.
Într-o lună normală, o familie care locuiește într-un apartament cu 1-2 camere poate plăti chiar și sub 100 de lei pentru curent electric, ceea ce înseamnă foarte puțin în raport cu veniturile medii pe gospodărie. Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul II 2021, veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodărie au fost de 5573 lei.
Există familii care plătesc lunar mai mult pentru serviciile de internet și televiziune prin cablu / satelit decât pentru curentul electric utilizat de toate electronicele și electrocasnicele din locuință plus pentru iluminat. Evident, o astfel de situație presupune existența unor becuri LED și a unor electrocasnice de generație nouă, care consumă puțin curent electric în raport cu performanța lor (clase energetice superioare, conform reglementărilor de profil din Uniunea Europeană).
De asemenea, pentru a menține cât mai reduse facturile la curent electric, este important să alegi o ofertă convenabilă de pe piața liberă. Analizează ofertele mai multor furnizori energie electrica și alege varianta cea mai potrivită pentru tine. Prețul la curent electric poate fi destul de diferit de la un furnizor la altul, dacă ne gândim că doar câteva procente diferență contează pe termen lung, spre exemplu calculând costurile pentru un an. În ciuda unor știri alarmiste din spațiul public, în realitate costul plătit de români pentru energie este destul de stabil, dacă analizăm datele din ultimii ani și comparăm corect facturile cu index facturat corect.
Dacă luăm în calcul faptul că factura lunară la curent electric este aproximativ cât o masă pentru 2 persoane la un restaurant cu prețuri normale ori cât 2-3 pizza comandate prin servicii de livrare, prețurile la curent electric pot părea chiar foarte reduse pentru o gospodărie cu venituri medii și cu un buget bine administrat.