(P) Ce beneficii oferă semințele de floarea soarelui ?

vezi galeria foto

În agricultură, printre cele mai cultivate plante se numără și floarea soarelui. Floarea soarelui este extrem de cunoscută, toata lumea știe cum arată, majoritatea i-am consumat deja semințele sub formă crudă, dar cel mai des le consumăm prăjite (cu sare sau fără) pentru că așa sunt disponibile în mass market, însă semințele de floarea soarelui prezintă mult mai multe avantaje decât arată la o primă vedere. Fiecare plantă ne oferă beneficii, avantaje, pentru organism și pentru sănătate în mod direct, prin prisma mineralelor și vitaminelor pe care le conțin. Iată de ce beneficii te bucuri, dacă alegi să consumi seminte floarea soarelui:


  1. Sunt o sursă sigură de proteine (în cantități mari), vitamina E și grăsimi mononesaturate. Este recomandat consumul a minim 30 de grame de semințe de floarea soarelui în fiecare zi, pentru un aport zilnic de: fibre, proteine, acizi grași Omega 6, magneziu, mangan, vitamina E și grăsimi mononesaturate (așa numitele grăsimi sănătoase, de care organismul are nevoie pentru a funcționa la capacitate optimă).
  2. Semințele de floarea soarelui, deși nu multă lume știe, reduc în mod semnificativ riscul de boli cardiace (dacă sunt consumate în cantități considerabile), fiind deja recunoscută proprietatea acestora de a reduce inflamațiile de la nivelul corpului la persoanele aflate la o vârstă înaintată.
  3. Împiedică eficient radicalii liberi să deterioreze celulele sănătoase din organism, datorită vitaminei E din compoziția acestora. Vitamina E este ideală pentru menținerea elasticității pielii.
  4. Reduc stresul oxidativ (rezultat din cauza radicalilor liberi), cu ajutorul seleniului din compoziția acestora, care este esențial pentru sinteza ADN-ului uman. Acest lucru este demonstrat științific.
  5. Sunt sățioase și pot completa un mic dejun sau o gustare între mese: le poți adăuga în iaurt, în cerealele cu lapte, la salate și chiar si la pâine sau alte produse de panificație făcute în casă. De preferat este să consumi semințe nesărate, deoarece consumul în exces de sare poate duce la hipertensiune arterială.
  6. Din semințele de floarea soarelui se realizează uleiul din semințe de floarea soarelui, care este foarte folosit la gătit (fiind cel mai cunoscut tip de ulei de gătit din lume). Optează pentru uleiul presat la rece, este cel mai bun și cel mai recomandat de către specialiști. Acesta ajută tranzitul intestinal și calmează simptomele premenstruale foarte eficient.

Agricultorii iubesc și ei această plantă și folosesc doar semințe de calitate premium, pentru a se asigura că obțin aceeași calitate a semințelor. Floarea soarelui se pretează bine la solurile din țara noastră și nu este nici extrem de pretențioasă, în ceea ce privește condițiile de creștere și dezvoltare. Apa va rămâne o prioritate, indiferent de circumstanțe, iar tratamentele pentru boli și dăunători trebuie aplicate încă de la prima constatare a acestora, pentru a se salva recoltele și pentru a nu compromite cantitatea de semințe.


La nivel global, floarea soarelui este apreciată și pentru aspectul ei estetic, motiv pentru care există sute de specii de floarea soarelui decorative, folosite atât în domeniul floristic, cât și de oamenii obișnuiți, care iubesc aspectul acestor flori și doresc să le cultive în propria grădină. Sunt foarte căutate de floriști, iar în extra sezon, prețurile acestor flori pot să explodeze, însă cererea mereu a fost mare pentru ele, motiv pentru care vor avea mereu cumpărători. Florile de floarea soarelui captivează privirile încă din prima, datorită petalelor de un galben vibrant, cu variațiuni de grena, roșu și portocaliu (în funcție de specie).


De asemenea, vorbim de o plantă folosită cu succes și în industria farmaceutică, dar și în industria cosmetică. Există multe produse de înfrumusețare care conțin extrac de floarea soarelui (petale) sau de semințe de floarea soarelui. Uleiul de floarea soarelui poate fi un aliat bun pentru o piele ideală, pentru că o ajută să se mențină hidratată și elastică. Este ideal împotriva razelor solare (deși nu înlocuiește produsele cu factor de protecție solară). Poate fi o opțiune de buget pentru persoanele care vor să își îngrijeasca pielea cu produse naturiste, fără să cheltuiască o avere pe aceste produse.


Semințele de floarea soarelui sunt folosite pe foarte multe nișe: alimentară, cosmetică, medicinală, iar florile sunt apreciate în grădini, buchete și aranjamente florale și este o plantă care și-a păstrat popularitatea de-a lungul timpului. Optează pentru consumul de semințe de floarea soarelui zilnic, pentru un aport de vitamine și minerale de care organismul are nevoie zilnic și folosește cu încredere și celelalte avantaje pe care le oferă planta de floarea soarelui, pentru că acestea sunt numeroase și te ajută să îți îmbunătățești stilul de viață radical.


Cum poți consuma semințele de floarea soarelui?
Nu ai idei în ceea ce privește consumul zilnic de semințe de floarea soarelui? Iată câteva idei simple și la îndemână:

  1. În iaurt sau în lapte cu cereale.
  2. În salate de crudități.
  3. În smoothie-uri (consumate imediat ce au fost preparate).
  4. Peste fripturi, supe sau supe creme.
  5. Simple sau în combinație cu alte semințe uscate (nuci, migdale, fistic).

Semințele de floarea soarelui pot fi considerate alimente care acoperă o mare parte din necesitățile zilnice ale organismului, atât pentru sănătate cât și pentru aspectul fizic. Din aceste motive, consumul lor trebuie încurajat (pentru că nu toată lumea cunoaște aceste beneficii și preferă să le evite). Atenție, dacă ești alergic sau prezinți intoleranță la aceste semințe, nu le consuma și cere sfatul medicului specialist, care îți va spune cu ce anume poți să înlocuiești semințele de floarea soarelui, pentru a suplimenta organismul cu vitaminele și mineralele de care are nevoie, pentru o bună funcționare.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE