(P) Ce criterii să iei în calcul la achiziția unui utilaj agricol

vezi galeria foto

Agricultura modernă nu poate fi rentabilă în absența utilajelor agricole performante. Utilizarea mijloacelor mecanizate influențează pozitiv calitatea și cantitatea recoltelor și reprezintă una dintre cele mai rentabile investiții pe care le poate face un fermier. Eficiența acestora depinde de alegerea modelelor optime care să răspundă necesităților din prezent și viitor. De aceea, sunt importante câteva criterii la achiziția acestora.


Adaptabilitatea

Probabil cel mai important echipament pentru o fermă care are ca obiect de activitate cultura plantelor este vehiculul de tracțiune de mare putere folosit în diverse lucrări din agricultură, pentru a remorca sau a pune în acțiune diverse alte utilaje. Caracteristica principală a tractorului, căci în mod evident despre el este vorba, este multifuncționalitatea și adaptabilitatea la diversele munci agricole.

Alegerea unui utilaj perfect compatibil cu necesitățile fermierului se face luând în calcul:


  • suprafața de teren pe care va fi folosit și tipul plantelor cultivate;
  • caracteristicile terenului (pantă, obstacole, zonă de câmpie);
  • puterea tractorului, ca măsură a forței acestuia;
  • sistemul hidraulic, respectiv mecanismul care transformă presiunea în forță mecanică, pentru ridicarea, răsucirea și întoarcerea anexelor și componentelor tractorului;
  • măsurile de siguranță oferite mecanizatorului.

Puterea utilajului

Este bine de știut că puterea unui tractor nu depinde de dimensiunea lui, dar trebuie să fie în strictă concordanță cu mărimea și caracteristicile terenului și tipul lucrărilor pe care le va executa. De regulă, pentru muncile pe un teren plan, un tractor cu mai puțin de 35 CP este ideal, iar pentru fermele mari sau pentru terenuri cu diferențe de nivel și pante, cele cu puterea variind între 45 și 75 CP sunt o alegere potrivită.


Pentru a stabili mai ușor care este puterea tractorului de care ai nevoie, ia în calcul următoarele:

  • tipul activității principale la care îl vei folosi;
  • timpul aproximativ de muncă;
  • condițiile solului și caracteristicile geografice;
  • o normă de activitate, de exemplu, suprafața pe care o vei lucra într-o oră, ca să-ți dai seama de ritmul în care va fi necesară realimentarea.

Tipul activităților la care se pretează

Utilitatea tractoarelor, în special, și a utilajelor agricole, în general, depinde de tipul culturilor.

Cele destinate activităților universale sunt perfect adaptate pentru toate muncile agricole din câmp și permit atașarea unor echipamente diverse. Aceste tipuri de tractoare pot satisface practic toate activitățile agricole, de la arat la recoltare, dar numai dacă vor fi completate de utilaje specifice pentru fiecare activitate în parte.

Există și utilaje destinate unor zone cultivate specific: livezi, podgorii ori plante pe terenuri mlăștinoase ori denivelate. Acestea au forme și dimensiuni specifice, iar activitățile pe care le pot desfășura sunt limitate specific pentru respectivele culturi. Accesorizate cu elemente de lucru suplimentare, pot fi utilizate pentru lucrările de întreținere sau recoltare.


Utilajele agricole de putere și capacitate mică sunt ideale pentru lucrările în sere și solarii, grădini și pentru suprafețe de teren reduse.

Este important ca utilajul agricol pe care-l achiziționezi să ofere siguranță în exploatare, manevrabilitate ușoară și fiabilitate. Sunt la fel de importante capacitatea acestuia de a menține o viteză constantă și existența unor sisteme care să permită o atașare facilă a accesoriilor.

Bugetul disponibil

Valoarea utilajelor agricole variază în funcție de putere, numărul de ore lucrate și facilitățile tehnice pe care le oferă. Orice utilaj agricol trebuie considerat o investiție, cu beneficii pe termen lung pentru activitatea fermei, indiferent de tipul acesteia.


Utilajele second-hand sunt mai accesibile și reprezintă o soluție foarte bună, mai ales pentru fermele mici sau acolo unde sunt necesare mijloace mecanizate specifice, cu utilitate limitată. Fiabilitatea ridicată și întreținerea corectă le fac eficiente pentru multe ore de lucru înainte.

Verificarea temeinică a stării tehnice, documentelor și performanțelor reale pe care le are utilajul sunt necesare indiferent că este vorba despre un tractor nou sau unul la mâna a doua. Prin același filtru pot fi trecute și accesoriile. În plus, pentru acestea din urmă este util a se verifica compatibilitatea cu agregatul de tracțiune.

Sursa foto: Shutterstock.com

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE