(P) Ce presupune operatiunea de curatare prin sablare

vezi galeria foto

Cu siguranță ai auzit măcar o dată de sablare, dar încă nu știi prea bine ce presupune acest proces, și mai ales care este aplicabilitatea acestuia în practică. De aceea, am decis să îți venim în ajutor cu unele informații, pe care te invităm să le citești mai jos.


Mulți utilizatori nu înțeleg ce înseamnă o curatare prin sablare și de aici apar multe dificultăți. Este și normal, deoarece avem de a face cu un procedeu complex, și, dacă toți pașii nu sunt respectați, atunci nu mai putem vorbi despre sablare.

Ce presupune operațiunea de sablare ?

Procedeul mecanic prin care are loc îndepărtarea reziduurilor existente pe anumite suprafețe este ceea ce numim sablare. Atunci când spunem reziduuri, în această categirie includem vopsea sau chiar rugină, care în mod normal nu sunt chiar atât de ușor de îndepărtat, în special când suprafețele pe care acestea se regăsesc sunt din metal, piatră, sticlă, sau alte materiale solide.


Sablarea, înainte de grunduire!

Potrivit specialiștilor în domeniu, curățarea prin sablare este recomandată să fie realizată înainte de a trece la grunduire sau vopsire. Pentru ca această operațiune să fie una făcută în mod corect, trebuie să fie utilizate acele particule abrazive, pentru că altfel nu am vorbi despre sablare. Este nevoie în primul rând de aer comprimat, care trebuie manevrat cu ajutorul unor echipalemte specifice, respective: furtune hidraulice, pentru sablare, care trebuie să fie antistatice, și din acest motiv sunt confecționte din anumite materiale speciale. Cât privește materialele abrazive necesare pentru curățarea prin sablare, cele mai cunoscute și utilizate sunt nisipul și alicele metalice.


În prezent, la ora actuală în România exiată numeroase firme care au ca obiect de activitate curățarea prin sablare, dar și curățenia industrial, și la serviciile cărora apelează cei care își doresc ca aceste activități să fie desfășurate așa cum trebuie.


Ce presupune procesul de sablare ?

După cum probabil știi și cum de altfel am și explicat ceva mai sus, prin operațiunea de sablare se înțelege acea curățare profesională a suprafețelor precum lemn, piatră, metal, sticlă și nu numai. Avem de a face cu ceva mai mult decât simpla răzuire a suprafețelor, pentru că se folosește aer comprimat, așa că este vorba despre ceva profesionist. Prin curățarea prin sablare ne asigurăm atât de rapiditate, dar și rezultate excelente.

Nisipul, materialul abraziv folosit cel mai des


Pentru o astfel de operațiune este nevoie de materiale abrazive, la care se adaugă un furtun cu anumite caracteristici special adaptate pentru sablare. Cât privește materialele abrazive cel mai ades folosite de firmele care se ocupă cu așa ceva, aici avem cu siguranță nisipul. De asemenea, și apa este preferată, dar în acest caz se impune utilizarea ei la o presiune ridicată, pentru ca îndepărtarea reziduurilor de la suprafața materialelor să fie realizată în mod eficient și profesionist.


Specialiștii sunt de părere că atunci când este realizată în mod profesionist, sablarea are o capacitate de modelare, fiind indicată inclusiv pentru curățarea obiectelor mai delicate, cum ar fi gravură pe sticlă, pe lemn sau pe piatră. Pentru o igienizare optimă, gheața carbonică este o soluție excelentă.

Cu ajutorul sablării, se realizează mult mai ușor curățarea de anumite utilaje, echipamente și altele, atunci când nu se pot întrerupe activitățile sau procesele pe care acestea le desfășoară. De asemenea, tot sablarea se dovedește a fi foarte eficientă atunci când vine vorba despre curățarea clădirilor de mucegai, sau alte impurități precum urme de vopsea, lipici, rugină, graffiti și nu numai.

De ce ai nevoie pentru o sablare de calitate?

Dacă în ceea ce privește avantajele sablării lucrurile sunt clare, acum să discutăm puțin și despre materialele de care ai nevoie pentru ca operațiunea să fie una de calitate. Astfel, este nevoie de materiale metalice – fontă, bronz etc, nemetalice – naturale sau artificial și, evident, organice, cum este cazul nisipului sau a apei sub presiune despre care ți-am menționat mai sus.

Sablarea cu grit abraziv

Referitor la cea mai bună metodă de curățare prin sablare a suprafețelor, toți specialiștii sunt de părere că sablarea cu grit abraziv se dovedește a fi cea mai bună.

Din păcate, din necunoștință de cauză, majoritatea oamenilor consideră că sablarea se referă strict doar la finisarea sau curățarea eficientă a suprafețelor metalice. Cu toate acestea, sablarea se dovedește foarte eficientă și atunci când avem de a face cu piatră, cărămidă, sticlă, lemn, sau oricare alt material solid. Realizată în mod corect, curățarea prin sablare elimină complet toate reziduurile și impuritățile, adică exact ceea ce îți doreai să obții!

Apelează la specialiști pentru servicii de calitate!

Chiar dacă uneori pare o operațiune ușoară, și poate te gândești că angajații tăi se vor putea achita cu brio de această sarcină, să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Cel mai bine este să apelezi la o firmă care se ocupă cu curățarea prin sablare, iar avantajele, dar și rezultatul final va fi unul pe măsură. Indiferent care este motivul pentru care vrei să apelezi la o astfel de operațiune, să știi că este cea mai avantajoasă și eficientă metodă de a oferi un alt aspect clădirii, utilajului sau echipamentului.

Adevărații profesioniști folosite echipamente de calitate, inclusiv furtun antistatic, pentru ca totul să aibă loc la un înalt nivel. Cât privește prețul, eternal problemă, nu este unul standard, ci depinde de cât de gravă este problema. Și, ca să fim corecți până la capăt: calitatea costă, așa că ai înțeles exact ce voiam să subliniem!

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE