(P) Ce să faci când te doare spatele foarte tare?

vezi galeria foto

Nu există om care să nu își dorească să fie sănătos până la adânci bătrâneți. Când suntem tineri, avem impresia că nimic nu ne atinge. Facem excese, nu dormim nopțile, nu ne îmbrăcăm corespunzător, facem efort fără a ne proteja, iar lista este una câte se poate de mare. Însă, vei constată că după vârsta de 30 de ani încep să apară probleme, uneori chiar mai devreme. Însă, ca o medie, această vârstă este cel mai des cunoscută ca o bornă de a intra într-o nouă etapă. Sunt oameni care spun că parcă peste noapte s-au trezit cu dureri sau alte afecțiuni pe care nu credeau că le vor experimenta. Dintre acestea, durerile de spate reprezintă o problemă comună în rândul populației, la vârste din ce în ce mai tinere, afectând milioane de oameni în întreaga lume. Acestea pot avea o mulțime de cauze. Spatele poate avea probleme, iar durerile lui pot varia în intensitate. Este bine sa fii mereu în gardă, pentru a evita neplăceri mari care te pot face incapabil de a-ți mai vedea de viață.


Afecțiuni comune

Noi, românii suntem cei mai buni la ne ignora semnele corpului. Uneori durerea este pasageră, dispărând așa cum a apărut și nu ne mai facem griji. Alteori însă aceasta ascunde o altă problemă de sănătate, ce va necesita intervenția unui specialist. Printre cele mai întâlnite este hernia de disc. Apare adesea din cauza vârstei, însă cu stilul de viață din ce în ce mai indisciplinat, o regăsim la persoane foarte tinere. Din fericire, există clinici, precum Bio Ortoclinic, care pot gestiona cu succes asemenea afecțiuni. Alte probleme pot fi legate de scolioză, care apară în special la copiii și tinerii ce nu au o poziție corectă atunci când stau la birou. Însă și adulții care lucrează în fața calculatorului se vor trezi cu scolioză. Totuși, unele dureri de spate pot să nu aibă legătură cu coloana, ci cu anumite organe. În aceste cazuri durerea pe care o resimți în această parte a corpului este doar o consecință.


Când mergi la medic?

Nu toate durerile dorsale sunt periculoase, dar unele pot fi semnul unor probleme mai grave. În acest context trebuie să iei legătură cu un specialist. Acesta te va consulta. Ulterior îți poate prescrie tratament sau investigații suplimentare. Va  trebui să mergi la doctor dacă ai dureri de spate severe sau persistente care nu se ameliorează cu odihnă sau tratamentul la domiciliu, dacă aceasta se extinde către picioare sau alte părți ale corpului, în cazul în care pierzi în greutate, faci febră sau frisoane, după un traumatism sau un accident. Când consulți un medic pentru durerile de spate, acesta va efectua o evaluare detaliată, care poate include examinări fizice, teste de imagistică medicală, radiografii sau RMN, analize de sânge. Va trebui să îi dai toate detaliile despre istoricul medical. În funcție de diagnosticul stabilit, specialistul îți va recomanda un plan de tratament personalizat, care poate include terapie fizică, medicamente, intervenții minim invazive sau chiar intervenții chirurgicale în cazuri grave.



Ce măsuri iei? 

Uneori o asemenea problemă ne împiedică să facem orice fel de activitate, așa cum am specificat mai sus. Când te doare spatele, ar cam trebui să te recuperezi evitând orice activitate suprasolicitantă. Odihna poate ajuta la reducerea inflamației, la vindecarea țesuturilor deteriorate. Ai nevoie de o saltea confortabilă. De asemenea, nu ar trebui să stai în aceeași poziție o perioadă îndelungată. Schimbă-ți modul de a ședea din când în când. Așa poți evita suprasolicitarea anumitor mușchi. Sportul, ușor, poate contribui la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase, reducând adesea aceste dureri, însă nu-l faci cand durerea e prea puternică. Sunt unele exerciții speciale ce te pot ajuta la creșterea flexibilității, întărind mușchii spatelui, abdomenului. Astfel presiunea asupra coloanei vertebrale va fi redusă. La Bio Ortoclinic există specialiști care te pot ajuta dezvoltând un program adecvat de mișcare pentru nevoile tale specifice. Mai există o practică, deși unii nu o suportă, în special femeile. Aceasta constă în aplicarea gheții pentru reducerea inflamației sau a durerii, mai ales în primele 48 de ore.


Pune o pungă cu gheață învelită într-un prosop sau o cârpă subțire pe zona dureroasă timp de 20 de minute la fiecare două ore. După primele 48 de ore, poți trece la aplicarea căldurii cu ajutorul unei sticle cu apă caldă sau a unei perne încălzite pentru a relaxa mușchii tensionați. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la reducerea acestei probleme. Cu toate acestea, trebuie să consulți un medic sau un farmacist înainte de a lua orice medicament, respectând doza recomandată. Ar trebui să mai știi că astfel de medicamente atacă adesea stomacul. Pansamentele gastrice sunt întotdeauna recomandate. Specialiștii, precum cei de la Bio Ortoclinic, recomandă și adoptarea unei posturi corecte. Este, de fapt, o strategie esențială pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale. Încearcă să eviți să stai în poziții proaste, adică cu cocoașă, sau într-o parte. La birou, asigură-te că scaunul este ergonomic, fiind ajustat astfel încât să îți susțină corect spatele. Utilizarea unui suport lombar poate fi, de asemenea, benefică. Biroul trebuie să aibă o anumită înălțime, deoarece a sta cu gâtul aplecat sau ridicat prea sus poate duce la dureri neplăcute ale spatelui.


Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, crescând riscul durerilor de spate. Prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase, prin adoptarea unei diete echilibrate, poți reduce stresul pus asupra spatelui tău.  Fumatul, consumul excesiv de alcool pot afecta circulația sângelui, agravând problemele spatelui. Pentru a-ți menține sănătatea generală, dar și pentru a reduce riscul apariției durerii de spate, elimina aceste obiceiuri nocive din viața ta.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE