(P) Conducerea ecologică: 4 sfaturi simplu de implementat

vezi galeria foto

Multă lume pune accent, în prezent, pe respectarea mediului înconjurător, luând diverse măsuri în acest sens, de la eliminarea produselor din plastic la limitarea deșeurilor ori achiziționarea de automobile electrice sau cu motor hibrid. În sectorul rutier, automobilele personale pot fi sursa a chiar jumătate sau poate mai mult din emisiile de gaze cu efect de seră, care au un impact devastator asupra mediului.


Totuși, chiar dacă nu deții un automobil electric, poți adopta unele bune obiceiuri pentru a proteja mediul. Șofatul ecologic și economisirea combustibilului sunt măsuri eficiente pentru a reuși acest lucru, iar, în plus, poți face economii substanțiale în bugetul personal. Iată mai jos câteva sfaturi în acest sens.

Ce înseamnă conducerea ecologică

Principiile conducerii ecologice sunt simple și ușor de implementat. Pornesc de la întreținerea regulată a automobilului și continuă cu șofatul la viteze moderate și stabile, fără accelerări și frâne bruște și cu turații mici ale motorului. Scopul conducerii ecologice este de a scădea cheltuielile de întreținere și a celor cu combustibilul și, în cele din urmă, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.


Menține viteza constantă

Atunci când călătorești, indiferent că o faci pe distanțe lungi sau scurte, menține o viteză constantă. Frânele bruște au impact asupra consumului de combustibil, pentru că generează căldură și, prin urmare, consumă energie inutil. Dacă vei menține o viteză constantă, vei evita să folosești frânele, reducând risipa de combustibil. Este, de asemenea, important să alegi cu atenție piesele de schimb, de exemplu, discuri frana și set placute de frana, pentru automobilul personal.


Redu viteza 

Șofatul la viteze moderate nu numai că te ajută să previi accidentele, dar și să economisești combustibil. Consumul de combustibil se mărește direct proporțional cu rezistența aerului întâmpinată de mașină la viteze din ce în ce mai crescute. Reducerea vitezei chiar și cu 10 kilometri la oră îți permite să economisești cel puțin 1 litru de combustibil la 100 de kilometri.

Pe de altă parte, vei face economii substanțiale în ceea ce privește consumul de combustibil și dacă ești atent să schimbi vitezele foarte rapid, atunci când este necesar. Explicația este aceea că automobilul consumă combustibil direct proporțional cu turația excesivă a motorului.


Utilizează cu moderație sistemul de climatizare

Sistemul de climatizare poate crește cu până la 7% consumul de combustibil și generează și un nivel crescut de gaze de eșapament. De exemplu, în oraș, utilizarea sistemului de climatizare generează un consum suplimentar de 2 litri de combustibil la 100 de kilometri. Atunci când folosești sistemul de aer condiționat, închide geamurile și stabilește temperatura acestuia la interior la o diferență de maximum 5°C față de cel din exterior. Dacă există, folosește funcția de reciclare a aerului din habitaclu, pe perioade de maximum 10 minute, și oprește instalația de climatizare cu câteva minute înainte de a ajunge la destinație.


Verifică presiunea pneurilor

Pneurile oferă rezistență la rulare pe drum în funcție de zona de contact cu solul. Cu cât suprafața este mai mică, cu atât consumul de combustibil este redus. Verifică întotdeauna presiunea din anvelope astfel încât aceasta să fie la nivelul maxim recomandat de producător. Și tipul de anvelope pe care îl folosești pentru automobilul personal contează, pentru că, dacă sunt prea late sau prea înguste, consumul de combustibil va crește. Verifică presiunea pneurilor lunar sau la maximum 1.000 de kilometri parcurși.


Nu în ultimul rând, în afară de adoptarea acestor obiceiuri simple, trebuie să știi că vei ajuta la protejarea mediului și vei face economii dacă vei circula mai puțin cu mașina, de fiecare dată atunci când este posibil, și dacă vei apela la mijloace de transport ecologice alternative.

Sursa foto: Freepik

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE