O machetă este, în general, o reprezentare fizică a unui obiect, considerat a fi modelul original; intre cele două există o relație de proporționalitate, machetă reproducând toate detaliile considerate a fi importante, reprezentative și distinctive ale modelului, dar fără a absolutiză la nivelul tuturor proprietăților, funcțiilor și functionalitatilor originalului.
Din cele mai vechi timpuri, aceste machete construibile la scară au o largă utilizare în varii domenii: de la strategie militară și arhitectură, la medicină și construcții, în inginerie, film, design, vânzări și … dedicate diverselor hobby-uri.
Deși fiecare domeniu poate utiliza machetele în scopuri diferite, proprii, toate aceste machete 1:8 au la bază aceleași principii și îndeplinesc aceleași cerințe generale de funcționalitate; detaliile fac diferență și pot varia în funcție de nevoile, scopul, și, de ce nu(?), fantezia machetistului.
Pentru a realiza cu adevărat o machetă la scară, toate detaliile importante, considerate a fi relevante, trebuie proiectate și modelate cu precizie, reproducând până și proprietățile materialelor original utilizate, astfel încât interacțiunea unei machete cu lumea exterioară să fie legată în mod fiabil de interacțiunea modelului original cu lumea reala.
MagazinulColectionarului.ro se bucură să vă poată oferi o gamă extrem de diversă de machete la scară, de calitate superioară, la prețuri pentru toată lumea.
Mai mult decât atât, suntem încântați să vă dăm o veste cu adevărat grozavă!!! Macheta Mustang Eleanor scară 1:8, blockbuster-ul anului, este disponibilă acum și în Romania, exclusiv pe MagazinulColectionarului.ro, doar sub forma de Abonament!
Un model de-a dreptul fascinant, de-o eleganță rafinată în sălbăticia lui, Mustang Eleanor a incitat de-a lungul timpului milioane de pasionați de Mustang și fani ai peliculei Gone în 60 seconds’ din ‘74 și remake-ului din 2000!
Scara 1:8 la care este reprodus Eleanor este extrem de generoasa și permite pasionaților colecționari asamblarea cu ușurință a machetei și accesul la detalii absolut uimitoare!
Iar daca vorbeam despre scara 1:8 a Machetei construibile Mustang Eleanor haideți să vedem, de ce este ea generoasă?!?
Practic, scara unei machete ne arata cât de mult a fost ea micșorată față de dimensiunile reale ale modelului original. Cele două numere nu sunt altceva decât un raport, care iți spune cate unități (de măsură a lungimii) ale machetei sunt egale cu o unitate a modelului original.
Daca ar fi, spre exemplu, o macheta scara 1:1, asta înseamnă că dimensiunile machetei sunt egale cu dimensiunile modelului original; practic, machetă și originalul sunt identice dimensional.
Cu cât al doilea număr devine mai mare decât 1, cu atât dimensiunile machetei sunt mai mici în comparație cu ale originalului.
Cu alte cuvinte, dacă o machetă la scară 1:10 are lungimea de 1 metru(m), modelul original, real, are lungimea de 10 ori mai mare, 10 metri(m). Sau altfel, păstrând aceeași scara de 1:10, daca modelul original are lungimea de 1 metru(m), macheta rezultata vă fi de 10 ori mai mica, adică vă avea lungimea de 0.10 metri(10 centimetri).
Majoritatea categoriilor de machete care se adresează colecționarilor pasionați au o gamă relativ comună de scări, astfel încât machetele să poată fi relativ ușor de gestionat de către o persoană obișnuită. din punct de vedere al spațiului de expunere, fie că vorbim despre completarea unei colecții alcătuite dintr-o serie de machete pe o tematică anume, fie despre construcția și asamblarea unei machete la o scara ceva mai mare.
La machetele auto construibile, scara 1:8, am văzut mai sus, este o scară generoasă, frecvent întâlnită și iubita de pasionații modeliști tocmai datorită dimensiunilor mari ale machetei finalizate, ce permit accesul la detalii nebănuit de bine reproduse.
Pentru machetele colectionabile dedicate autoturismelor, scara 1:43 este cea mai populară(datorită dimensiunilor mai reduse ale machetelor), în timp ce scara 1:24(machetele au deja dimensiuni mai mari) bucură colecționarii mai pretențioși pentru acuratețea ceva mai mare a detaliilor.
Pentru machetele de tancuri și vehicule militare scările cele mai comune sunt 1:72 (foarte populară) și 1:43 (pentru colecționarii mai exigenți).
La machetele de aeronave militare, avioane și elicoptere, scările cele mai comune sunt intre 1:72 și 1:144, în timp ce pentru aeronavele civile și cargo, datorită dimensiunilor mari ale originalului, scările variază intre 1:100, 1:200, ajungând până la 1:500 în cazul replicilor după aeronave comerciale de mari dimensiuni.
În cazul navelor de luptă și submarinelor, datorită claselor și varietății mari funcționale și implicit, dimensionale, scările sunt destul de diverse; cele mai comune totuși sunt 1:1000 pentru nave și 1:350 pentru submarine.
Din fericire, la MagazinulColectionarului.ro, unde cu drag vă așteptam, puteți descoperi o gamă vastă de machete de toate tipurile, la diferite scări, fie machete construibile, fie machete colectionabile pe diverse tematici, din domeniul aviației, auto/moto, tehnica militară și multe, multe altele!