(P) Cum alegi o mașină second-hand: ghid complet

vezi galeria foto

Te gândești să-ți schimbi mașina și vrei să cumperi una second-hand? Achiziționarea unei mașini la mâna a doua poate fi un proces complex, plin de întrebări, însă cu informațiile potrivite vei reuși să faci alegerea potrivită.


În continuare, vei descoperi câteva sfaturi de care să ții cont atunci când alegi o mașină second-hand.

Stabilește un buget

Înainte de a căuta o mașină, stabilește suma de bani pe care ești dispus să o aloci pentru această investiție. Dacă după ce ai cercetat piața, ai constatat că prețul mașinii visate depășește bugetul inițial, ai putea lua în considerare să apelezi la un credit de nevoi personale pentru a acoperi diferența de cost.

Înainte de a face acest lucru, evaluează disponibilitatea ta de rambursare. Stabilește dacă rata lunară va pune presiune pe finanțele tale și dacă va trebui să-ți sacrifici stilul de viață pentru a o achita.


Descoperă-ți nevoile

De ce vrei să îți achiziționezi mașina? Poate pentru că ai nevoie de un autoturism mai spațios, unde pasagerii să se simtă confortabil și să ai loc de bagaje. Pe de altă parte, dacă folosești mașina pentru naveta zilnică, prioritare ar putea fi manevrabilitatea și eficiența consumului.

Prin identificarea clară a nevoilor pe care le ai de la o mașină, procesul de achiziționare se mai simplifică, iar aria ta de căutare se restrânge.

Cercetează piața

După ce ți-ai stabilit un buget și nevoile pe care le ai de la o mașină, este momentul să descoperi ofertele disponibile. Poți începe prin a căuta pe site-uri specializate pe internet. Petrece timp pentru a căuta recenzii ale autoturismului care îți place. De asemenea, poți să mergi în parcuri auto.


Prin intermediul analizării ofertelor de pe piață, atât online, cât și offline, îți vei lărgi perspectiva asupra opțiunilor disponibile și vei dispune de cunoștințele necesare pentru a lua o decizie informată.


Examinează exteriorul și interiorul mașinii

Dacă mergi într-un parc auto, analizează cu atenție cum arată atât exteriorul, cât și interiorul mașinii. Deseori, sub o caroserie care arată bine se pot ascunde defecte care pot fi destul de costisitoare.

Examinează cu atenție exteriorul. Uită-te dacă tabla prezintă deformări, pentru că acesta poate fi un semn că mașina a fost lovită. Un alt semn care te poate îngrijora este diferența de culori ale caroseriei, care poate înseamna că mașina are eventuale reparații. În plus, uită-te dacă prezintă urme de rugină.


De asemenea, inspectează interiorul mașinii deoarece îți poate dezvălui dacă proprietarul a îngrijit autoturismul. Verifică kilometrajul, dacă există martori în bord și dacă funcționează comenzile de pe volan, climatizarea, luminile etc.

Testează mașina

Dacă ți se permite, du mașina la un test drive. În timpul condusului, acordă atenție modului în care mașina accelerează și schimbă direcția, precum și dacă scoate zgomote ciudate. În plus, fii atent la orice detaliu care ți se pare suspect.


Du mașina la un mecanic

Poate te gândești că este un cost suplimentar, însă este unul esențial. Astfel, mașina ta va putea fi evaluată de către un mecanic profesionist. Acesta te poate ajuta să obții informații clare asupra stării mașinii și poate identifica problemele ascunse ale acesteia.

Finalizează tranzacția

Încearcă să negociezi prețul mașinii. Adoptă o atitudine încrezătoare și prezintă argumente solide. În plus, asigură-te că mașina are toate documentele necesare și că nu există nereguli.

După ce ai făcut aceste lucruri și ai ajuns la un acord cu vânzătorul, urmează pasul de finalizare a tranzacției. Asigură-te că se încheie un contract de vânzare-cumpărare.

Așadar, deși procesul de achiziționare a unei mașini second-hand poate părea copleșitor, cu atenție, informare și planificare vei reuși să iei o decizie în avantajul tău.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE