(P) Detailing auto – Investiția inteligentă pentru protecția și estetica mașinii tale

vezi galeria foto

Mașinile au devenit cele mai importante „jucării’ ale adulților? Aceasta nu este o afirmație greșită, mai ales în cazul celor ce petrec mult timp pentru a îngriji mașina personală. Efectiv vezi copilul din ei.


Însă ideea de detailing auto nu are legătură cu copilăria, ci cu adultul responsabil, care înțelege valoare unui automobil întreținut și curat. Se observă că din ce în ce mai multe persoane încep să realizeze importanța pachetelor de detailing auto și apelează la firme specializate pentru aceste servicii.

Ce înseamnă detailing auto?

Detailing-ul auto este un proces complex de curățare, recondiționare și protejare a suprafețelor interioare și exterioare ale unei mașini. Spre deosebire de o spălare obișnuită, care se concentrează pe îndepărtarea murdăriei vizibile, detailing-ul merge mai departe, tratând și cele mai fine detalii ale vehiculului, fiind un proces de analiză și execuție care are în vedere tratarea în detaliu a fiecărei suprafețe componente ale unui autoturism.


Procesul include curățarea profundă a caroseriei, a roților, a geamurilor și a suprafețelor interioare, precum și aplicarea unor produse speciale pentru protecție și finisaj de durată. De asemenea, poate implica corectarea defectelor de pe suprafața vopselei, cum ar fi zgârieturile fine sau petele.

Detailing-ul auto trebuie făcut cu rigurozitate

Când mașina ta este îngrijită în cel mai mic detaliu, dezvăluie imaginea unui lider. Impactul asupra celor care te observă este foarte mare. Îți amintești ce ai simțit când ai văzut o mașină nouă sau una foarte curată? Exact așa se vor simți toți cei care te observă sau cei care au ocazia să urce în mașina ta. Iar tu te vei simți mândru, nu stânjenit. Și iată cum un detailing auto riguros îți ridică stima de sine.
Pe lângă asta, când faci detailing auto la timp vei avea parte de un ambient plăcut, un mediu sănătos și o stare generală bună.


De ce să faci detailing auto cu regularitate?

Odată cu trecerea timpului, fiecare element al mașinii este supus unor factori de uzură, ceea ce duce la degradare. Într-un atelier auto, echipa de profesioniști previne degradarea acestora și repară unele probleme acolo unde au apărut. Prin intervenția la timp se prelungește durata de viață a fiecărei părți, fie că vorbim de interior, fie că e vorba de elemente exterioare. Fiecare pachet de detailing înglobează o serie de proceduri care sunt gândite în folosul mașinii spre satisfacția proprietarilor.


Ce pachete poți alege?

În funcție de nevoie poți alege oricare din cele 4 pachete de detailing, despre care vom vorbi în continuare.

1. Detailing interior

Acest pachet include de obicei proceduri de întreținere pentru toate suprafețele interioare ale mașinii, care vor fi inspectate și curățate la fiecare centimetru.

Acest proces nu trebuie confundat cu o curățare obișnuită la interior. Există mari diferențe între detailing interior și curățare interioară.

O diferență este că se curăță inclusiv plafonul mașinii, care este foarte pretențios. Este un element sensibil care necesită atenție, pricepere și profesionalism în procesul de curățare.


Dacă încearcă să-l curețe cineva fără experiență, ai mari șanse să rămâi fără plafon.

Se curăță și stâlpii mașinii și planșa de bord. În funcție de modelul mașinii, materialele diferă foarte mult. Pot fi texturi de plastic, piele, cauciuc, lemn sau alte elemente lăcuite. Fiecare material trebuie abordat diferit.

Există situații când unii au dorit să-și curețe aceste elemente cu soluții despre care nu știau multe și au ajuns să-și strice lacul sau să păteze bordul.


Sunt curățate și centurile de siguranță. Dacă acestea au o culoare deschisă pot pune probleme mai mari în procesul de curățare.

Tapițeria este un alt element extrem de important. Are nevoie de atenție sporită. Înainte de a trece efectiv la curățare, este necesară o investigație amănunțită prin care se înțelege bine din ce material este fabricată, ce structură are și ce soluție sau soluții de curățare trebuie folosite.

Această analiză se face pentru a evita pătarea tapițeriei și curățarea în profunzime care va lăsa în urmă un miros plăcut de curat.

Tapițeria textilă de exemplu, se curăță cu detergenți delicați care vor avea gradul de concentrație stabilit în funcție de gradul de murdărie.

Tapițeria de alcantara se curăță cu sumă activă și perii delicate.

Tapițeria din piele se curăță cu detergenți anume concepuți pentru acest tip. Un profesionist curăță cel mai ușor tapițeria din piele. Însă dacă nu te pricepi, riscul de a o degrada sau păta este foarte mare. Trebuie folosiți detergenți bogați în glicerină, care atrage în jurul ei molecule de hidratează pielea. Pe lângă acești detergenți care ajută piele se folosesc și alte soluții pentru refacerea și întreținerea lacului sau a vopselei protectoare de pe pielea tapițeriei.

Se curăță mochetele și covorașele. La mochete se folosește tot metoda de injecție-extracție pentru curățarea în profunzime.

Suprafețele din plastic și cauciuc sunt curățate cu pensule și perii de forme și dimensiuni diferite. La final sunt tratate cu soluții de protecție anti-statice și pentru hidratare.

Procesul de uscare a mașinii este unul dintre cei mai importanți pași din cadrul pachetului de detailing. Acesta face posibilă folosirii mașinii imediat după execuție. Uscarea interiorului previne apariția mucegaiului, a mirosului urât și chiar putrezirea țesăturii.

2. Detailing exterior

Acesta reprezintă operațiunile executate pe exteriorul caroseriei. La detailing-ul exterior este imperios necesar să fie respectată ordinea procedurilor. În caz contrar, caroseria nu doar că nu va avea un finisaj final bun, dar poate fi deteriorată din cauza zgârieturilor.
Procesul de detailing exterior începe întotdeauna cu spălarea minuțioasă a caroseriei care va fi realizată în interiorul atelierului de detailing auto. În felul acesta vor fi înlăturați contaminanții de mari dimensiuni de pe caroserie.

După spălare, mașina va trece la etapa de decontaminare chimică și mecanică.

Decontaminarea chimică se face cu soluții care dizolvă depunerile de reziduuri sau bitum care apar de la discurile de frână sau de la asfaltul încălzit.

Decontaminarea mecanică se realizează cu clay bar potrivit cu starea caroseriei și lubrifiant. Acestea vor curăța caroseria de alți contaminanți precum vopsea sau insecte.

Aceste două procese obligatorii previn zgârierea caroseriei în timpul polish-ului caroseriei. Polish-ul auto cuprinde foarte multe etape, destul de complexe pentru că vorbim de diferite tipuri de materiale. Avem polish geamuri, polish elemente piano black, polish elemente de crom / inox, polish jante și polish caroserie. Toate sunt proceduri care pot fi făcute si cateodată efectiv se impun.  Cu ajutorul mașinilor de polish de ultimă generație, al padurilor de polish de diferite forme, dimensiuni și abrazivități dar și cu ajutorul pastelor de polish, toate aceste operațiuni trebuie executate pentru a obține un rezultat final extraordinar.

Elementele din plastic și cauciuc suferă mult din cauza razelor UV. În cadrul pachetului de detailing exterior, se acordă o grijă deosebită acestor elemente, mai ales că sunt foarte vizibile. Vor fi tratate cu soluții care au proprietăți de hidratare și previn procesul de îmbătrânire al acestor elemente.

Caroseria și jantele vor fi protejate cu o soluție de protecție pentru a păstra polish-ul pentru o perioadă cât mai lungă. Jantele vor fi protejate de soluții special create, care vor rezista la condiții extreme de ploaie, ger sau căldură.

3. Detailing la motor

Deși nu este vizibil, aici vorbim de fiabilitatea motorului. Orice piesă sau furtun acoperit cu mixuri de combustibil, uleiuri sau praf, va rezista mai puțin. Când radiatoarele sunt încărcate cu frunze, insecte sau praf, sistemul de răcire va trebui să suporte o presiune mai mare. De aceea, nu neglijați și acest pachet de detailing.

Până aici am trecut în revistă doar câteva etape ale pachetelor de detailing auto. Ce zici? Merită?

Noi zicem că da. Doar la o privire fugitivă asupra acestor informații, îți poți da seama că detailing-ul auto protejează elementele interioare, îți protejează sănătatea pentru că ești într-un mediu curat când conduci, protejează caroseria și prelungește durata de viață a elementelor ce pot fi afectate de razele UV.

Pe termen lung, detailing-ul este o investiție pentru că păstrează prețul mașinii mai ridicat.

Așadar, îmbină utilul cu plăcutul și investește inteligent în mașina ta.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE