Achiziția unei mașini presupune întotdeauna o investiție considerabilă, care pentru mulți se poate dovedi un efort financiar important. Din această cauză, mulți oameni optează pentru achiziția de mașini second hand, atât din țară, cât și din străinătate. Prețurile pentru mașinile la mâna a doua au scăzut considerabil în anii precedenți, iar cu puțină documentare și o listă bine definită de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, poți face o decizie informată și corectă pentru acest tip de achiziție. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi importante pe care trebuie să le ai în vedere când achiziționezi o mașină la mâna a doua, astfel încât să te simți încrezător în decizia ta.
La ce să fii atent înainte de a face achiziția?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți stabilești bugetul. Acesta va dicta tipul de mașină pe care îl vei cumpăra, precum și alte aspecte importante, cum ar fi vechimea sau opțiunile pe care le vei avea incluse. În acest fel, vei putea căuta mașini care se încadrează în limita ta de cheltuieli. Nu te lăsa atras de mașini care depășesc bugetul tău, chiar dacă sunt tentante. Nu uita să iei în calcul costul asigurării și întreținerii viitoare a mașinii, astfel încât să fii pregătit și pentru aceste cheltuieli. Este important să ai în vedere că întreținerea pe termen mediu și lung a mașinii poate ajunge destul de rapid să depășească chiar prețul inițial de achiziție. Mașinile cu motorizări mari necesită asigurări mai costisitoare și impun consumuri mari de combustibil, iar aceste lucruri ar trebui să se afle pe lista ta de priorități, în funcție de bugetul alocat.
Atunci când achiziționezi o mașină la mâna a doua, este important să investighezi istoricul mașinii. Întreabă vânzătorul actual despre orice probleme majore pe care mașina le-a avut în trecut și despre reparațiile și întreținerea care au fost efectuate. Verifică și istoricul de service pentru a vedea cât de des a fost întreținută și dacă toate reparațiile au fost făcute la timp și, cel mai important, într-un service autorizat și în mod corespunzător. Este important să știi că o mașină bine întreținută va avea o durată de viață mai lungă și va avea nevoie de mai puține reparații. În plus, vei elimina astfel surprizele neplăcute, precum reparațiile ulterioare achiziției, care te pot pune în dificultate și care cu siguranță că îți vor depăși bugetul stabilit. O inspecție tehnică realizată de o persoană avizată îți va garanta atât că mașina se află într-o stare optimă de funcționare, cât și că te vei afla în siguranță utilizând-o, chiar dacă anunțul de vânzare BWM Germania susține că mașina a fost mai mult ținută în garaj.
Verifică starea mașinii
Înainte de a achiziționa mașina, verifică starea acesteia. O astfel de verificare trebuie să cuprindă atât aspectele estetice, precum caroseria, suprafața exterioară și interiorul pentru zgârieturi, lovituri și semne de uzură sau rugină, cât și detaliile tehnice, precum starea motorului, a frânelor, transmisiei, etc. Dacă nu ești sigur de ceea ce trebuie să verifici, poți solicita ajutorul unui specialist.
Kilometrajul este un alt aspect important în alegerea unei mașini la mâna a doua. Cu cât kilometrajul este mai mare, cu atât este mai probabil să aibă mașina probleme, deoarece acest lucru se traduce într-o uzură serioasă a mașinii. Întreabă proprietarul despre kilometrajul mașinii și verifică dacă acesta corespunde cu istoricul de service. O mașină cu un kilometraj scăzut poate fi o opțiune mai bună decât una cu un kilometraj mare, deoarece aceasta poate fi mai puțin uzată și este mai puțin probabil să necesite reparații costisitoare.
Dacă nu te simți destul de încrezător și pregătit să iei o decizie cu privire la o mașină la mâna a doua, poți apela cu încredere la specialiști în domeniu, precum cei din echipa AutoBig, care îți pot oferi consultanță specializată, ca tu să faci cea mai bună alegere.