Ești proaspăt posesor de mașină și urmează să mergi pentru prima dată cu ea la ITP, însă nu știi la ce să te aștepți? Acest articol îți va răspunde la toate întrebările. Vei vedea în rândurile ce urmează care sunt documentele pe care trebuie să le ai la tine atunci când te prezinți la ITP, la ce teste îți va fi supusă mașina, dar și care sunt motivele pentru care mașina ta ar putea fi respinsă.
Dacă nu știi unde să te prezinți pentru ITP Cluj, ai putea încerca la ITP Bluline. Este poate cea mai modernă stație de ITP din Cluj Napoca, cu o activitate de peste 5 ani în domeniu. ITP Bluline este clasată în top 100 stații de ITP din România.
Ce este ITP-ul și de ce este obligatoriu?
ITP este abrevierea de la inspecția tehnică periodică și este absolut necesară pentru a pune în circulație și pentru a utiliza pe drumurile publice un vehicul înmatriculat sau înregistrat în România.
Când trebuie să îți faci ITP-ul la mașină?
Dacă ești la prima mașină, dacă putem spune așa, s-ar putea să nu fii familiarizat cu intervalele la care trebuie să îți faci ITP-ul. Nicio problemă, acest articol îți explică în detaliu la cât timp trebuie să îți faci ITP-ul în funcție de vechimea mașinii:
- mașinile noi au o perioadă de valabilitate a ITP-ului de 3 ani de zile;
- dacă ai o mașină cu o vechime între 3 și 10 ani trebuie să mergi la ITP o dată la doi ani;
- în cazul mașinilor mai vechi de 12 ani, ITP-ul trebuie făcut în fiecare an;
- vehiculele folosite în regim de transport persoane fac excepție de la regulile de mai sus. Pentru ele ITP-ul trebuie făcut o dată la 6 luni.
De ce acte ai nevoie atunci când îți faci ITP-ul?
Cei de la ITP Bluline, stație de ITP din Cluj Napoca, au postat în cadrul website-ului oficial lista documentelor necesare pentru ITP. Ea îți este prezentată în rândurile ce urmează:
- cartea de identitate a persoanei care prezintă mașina;
- certificatul de înmatriculare al mașinii, numit și talonul mașinii;
- cartea de identitate a mașinii în original (CIV);
- polița R.C.A. valabilă la data inspecției în original.
La ce teste va fi supusă mașina ta în cadrul inspecției periodice tehnice?
Inspecția periodică tehnică are ca scop verificarea normei de poluare a mașinii, a siguranței și a categoriei de folosință. Este vorba mai exact despre:
- teste de suspensie;
- serie motor și serie șasiu;
- direcția, calea de rulare și sistemul de frânare. Ele trebuie să funcționează excelent pentru a nu apărea pericolul unor accidente nedorite;
- cantitatea noxelor eliminate în mers. În funcție de norma de poluare a mașinii tale, ea trebuie să elimine o cantitate maximă de gaze poluante;
- sistemul de iluminare;
- starea amortizoarelor pe fiecare punte separat cu trepidatoare speciale, computerizate;
- tensiunea de la bornele bateriei, cu și fără motor pornit;
- ridicarea pe rampă pentru verificare joc direcție/stare;
- funcționalitate sistem frânare față/spate;
- verificarea frânării pe fiecare punte, dar și verificarea trenurilor de rulare pe niște role;
- starea anvelopelor. Acestea trebuie să corespundă cu caracteristicile de pe talonul vehiculului;
- verificarea dotărilor ce sunt considerate legale și obligatorii și anume triunghi reflectorizant, extinctor, trusă medicală;
- fotografii față, spate și lateral pentru baza de date a RAR.
Mașina ta nu va trece de inspecția tehnică periodică dacă nu răspunde afirmativ la toate testele enunțate anterior. Bineînțeles, sunt admise unele defecțiuni minore, însă nu și cele care pot pune în pericol viața ta și a celor din jur. Dacă ai fost respins de la ITP, ai la dispoziție 30 de zile pentru a repara deficiențele din cauza cărora mașina ta a fost respinsă. Ulterior te poți prezenta pentru o nouă inspecție.
Dacă urmează să te prezinți cu mașina la ITP, însă nu știi în ce zi să mergi pentru a evita cozile infernale, îți poți face o programare. La ITP Bluline te poți programa simplu și rapid pe itpbluline.ro. Selectezi ziua și ora la care vrei să te programezi și ești redirecționat către pagina în cadrul căreia definitivezi programarea.
Nu mai pierde timpul la cozi, hai pe itpbluline.ro!