(P) ZF pune în mișcare mobilitatea sustenabilă. Cele mai recente inovații prezentate la IAA Mobility

ZF präsentiert auf der IAA Mobility 2021 in München seine Neuheiten als übergreifender Systemanbieter für eine nachhaltige Mobilität und setzt Akzente bei E-Mobilität und leistungsstarken Zentralrechnern. // At IAA Mobility in Munich, ZF, as a comprehensive system provider for sustainable mobility, presents its innovations - setting the tone for e-mobility and powerful central computers.

vezi galeria foto

Compania ZF, prezentă și în România, și-a prezentat săptămâna trecută, în cadrul Salonului Internațional de Automobile (IAA Mobility), premierele sale în domeniul mobilității electrice. ZF, ca furnizor complex de sisteme pentru mobilitatea sustenabilă, prin inovațiile sale dă tonul mobilității electrice și computerelor centrale puternice.


  • Premieră mondială: Kit-ul modular eDrive, care reduce timpul de dezvoltare pentru sistemele de propulsie electrică cu până la 50%.
  • Premieră europeană: ZF ProAI, cel mai flexibil și puternic supercomputer pentru industria automotive, poziționează ZF ca un furnizor de soluții hardware și software, precum și de sisteme complet digitalizate.
  • ZF este lider în mobilitate sustenabilă – de la producție și lanțul de aprovizionare, prin oferte de produse și soluții – la oferte de mobilitate pentru angajați.

„Next Generation Mobility. Now’ – Rareori un motto ZF a fost atât de elocvent precum cel de la IAA Mobility 2021 în Munchen – când nevoile de mobilitate ale societății sunt într-o continuă schimbare. Pentru că ZF întrevede un mare potențial pentru viitorul mobilității, grupul de tehnologie se concentrează pe noi concepte de mobilitate sustenabilă și concepte de transmisie a puterii. Pentru acestea, tehnologiile sunt deja disponibile, iar la IAA, ZF a prezentat atât o premieră mondială, cât și o premieră europeană.


„Mobilitatea sustenabilă devine tangibilă pentru oameni. Cu produsele și soluțiile sale, ZF contribuie la proiectarea acestui concept în societate, făcându-l din ce în ce mai vizibil în viața de zi cu zi.’ a declarat Wolf-Henning Scheider, CEO-ul ZF la IAA mobility. „ La nici o ediție IAA nu a fost mai potrivit ca până acum de a vorbi despre mobilitate, în ansamblul ei. Este ceea ce reprezintă ZF, deoarece suntem prezenți în aproape toate ariile mobilității.’


Premieră mondială: Kit-ul modular eDrive

Premiera mondială a Kit-ului modular eDrive demonstrează cât de puternic este ZF în domeniul mobilității electrice. Kit-ul înglobează întreaga expertiză a echipei de mobilitate electrică a ZF în soluții de sisteme, componente și control software într-o platformă flexibilă. Toate noile componente ale Kit-ului modular eDrive oferă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește densitatea de putere, greutatea și eficiența. Transmisiile optimizate, precum și conceptele de răcire și lubrifiere extrem de eficiente, reduc pierderile mecanice cu până la 70%. Pentru a realiza acest lucru, ZF se bazează pe propria expertiză în domeniul transmisiilor. În plus, inovațiile brevetate în electronica de putere sunt incluse în sistemul modular. Acest lucru oferă avantaje tangibile pentru industria auto: „Dintre toate cifrele cheie ale kit-ului nostru modular eDrive, una este cea mai importantă pentru noi: percentila 50. Reducem timpul de dezvoltare pentru noile e-drive-uri cu până la 50% printr-o bază tehnică comună și dezvoltarea multiplatformă a componentelor, prin efecte sinergice și cu un grad mai mare de maturitate încă de la început.’ a explicat Scheider.


Kit-ul modular eDrive ZF oferă producătorilor o marjă largă de manevră în prioritățile de proiectare între performanță maximă și eficiență, deoarece oferă cea mai largă răspândire posibilă – de la mașini compacte, la segmentul premium: sunt posibile configurații de la 75 la 400 kW putere și de la 350 la 540 Nm de cuplu. Abordarea modulară consecventă a Kit-ului Modular eDrive vine ca o completare optimă a strategiilor platformei pentru clienții ZF: de la producători de vehicule consacrați, până la noi clienți auto și companii de tehnologie. Ca rezultat, ZF oferă acum fundația exactă de care producătorii auto au nevoie pentru generația următoare de vehicule electrice cu baterie.


Premieră europeană: cel mai flexibil și puternic supercomputer pentru industria automotive

Vehiculele automate și autonome au nevoie de puterea de calcul a supercomputerelor pe roți.
Inima vehiculelor viitoare este, prin urmare, unitatea centrală de calcul, deoarece aceasta permite funcții noi, cu performanțe adecvate – în beneficiul siguranței, eficienței și confortului.

Prin urmare, ZF a dezvoltat un computer performant ca bază a întregului vehicul – ZF ProAI. Ultima generație a ZF ProAI s-a bucurat de premiera europeană la IAA Mobility. În prezent este cel mai flexibil și puternic supercomputer din industria automotive. În combinație cu o proporție ridicată de componente standardizate, cu această soluție, ZF oferă o combinație unică a celor mai importanți factori pentru un astfel de sistem.

Cu până la 66% mai puternic, cu până la 70% mai eficient

ZF ProAI este disponibil în nivele de performanță scalabile de la 20 până la 1000 TeraOPS. Comparativ cu versiunea anterioară, ZF a crescut performanța cu până la 66% și a redus consumul de energie cu până la 70%. Acest lucru are ca rezultat o eficiență energetică remarcabilă de trei TeraOPS pe watt. Toate variantele ZF ProAI au fost implementate pe o platformă uniformă care măsoară doar 24 x 14 x 5 cm, ceea ce înseamnă că ocupă mai puțin spațiu decât un iPad. ZF ProAI este potrivit pentru orice tip de vehicul și pentru toate nivelurile de conducere automată și autonomă: de la Nivelul 2, până la Nivelul 5.

„Încă de acum mulți ani ZF și-a concentrat în mod constant atenția strategică asupra tehnologiilor privind generația următoare a mobilității. Acest lucru produce rezultatele acum: Nu prezentăm idei de viitor la IAA, ci soluții gata de producție, pe care clienții noștri le pot comanda și care în curând vor modela mobilitatea oamenilor pe șosele.’ a spus Wolf-Henning Scheider. „Conform estimărilor noastre, conducerea autonomă după Nivelul 4 sau 5 se va realiza inițial în segmentul vehiculelor comerciale și transportului urban al pasagerilor. Printre altele, suntem deja activi pe piața sistemelor autonome de transport în comun.’

Harta Green Power: Climat neutru cu 10 ani mai devreme

În cadrul unui plan Green Power, ZF a prevăzut cum că toate operatiunile vor deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2040 – cu zece ani mai devreme decât a fost prevăzut în Acordul Climatic de la Paris.

Sustenabilitatea este un criteriu obligatoriu pentru ZF. Ca o etapă importantă, emisiile de CO2 din locațiile ZF vor fi reduse cu 80% până în 2030, față de 2019. ZF își asumă responsabilitatea și pentru lanțul de aprovizionare și faza de utilizare a produselor sale. Scopul: reducerea, până în 2030, a așa-numitelor emisii Scope 4 cu 40%, față de 2019.

Și angajații pot avea un rol important: deja 80% din mașinile companiei nou comandate la ZF în Germania sunt electrificate. În plus, ZF subvenționează instalarea de facilități private de încărcare pentru mașinile companiei. Mai mult, vor exista facilități de încărcare în fiecare locație ZF, la nivel mondial, până la sfârșitul anului 2021. În Germania, mai mult de 50 000 de angajați pot să închirieze prin ZF, o bicicletă sau o bicicletă electrică.

„Și asta nu e tot: avem, de asemenea, un rol major în conturarea generării de energie din surse regenerabile.’ a spus Wolf-Henning Scheider. „Astăzi, 25% din toate turbinele de vânt conțin deja o transmisie ZF. Doar aceste turbine pot furniza energie regenerabilă pentru până la 100 de milioane de gospodării – și în fiecare lună se adaugă încă un milion.’

Despre ZF în România
În România, ZF are peste 5,000 de angajați în 5 locații (Timișoara, Roman, Oravița, Lupeni, Marghita). Printre ele se numără și ZF Tech Center din Timișoara, unde lucrează aproximativ 150 de ingineri, iar numărul lor este în continuă creștere. ZF Tech Center din Timișoara va deveni un hub major în activitatea de cercetare și dezvoltare la nivel global al ZF Group.

„Vrem să construim, pornind de la expertiza colegilor noștri din România și să creăm o locație de cercetare și dezvoltare care să permită dezvoltarea de sisteme complete. Echipa extinsă va lucra la soluții software și hardware pentru vehiculele acționate electric. Consolidăm în continuare acest domeniu, datorită creșterii dinamice a cererii pentru soluțiile de transmisie, electrificate și a sistemelor de funcțiuni ale vehiculelor inteligente’ a declarat Dr. Dirk Walliser, vicepreședinte senior pentru cercetare și dezvoltare corporativă, inovare și tehnologie.

Despre ZF
ZF este o companie globală, de tehnologie, care furnizează sisteme pentru autoturisme, vehicule comerciale și tehnologie industrială, asigurând următoarea generație de mobilitate. ZF permite vehiculelor să vadă, să gândească și să acționeze. În cele patru domenii tehnologice privind controlul mișcării vehiculelor, a siguranței integrate, a conducerii automate și a mobilității electrice, ZF oferă soluții complete de produse și software atît pentru producătorii de vehicule consacrați cât și pentru furnizorii de servicii de transport și mobilitate, recent stabiliți. ZF electrifică o gamă largă de tipuri de vehicule. Cu produsele sale, compania contribuie la reducerea emisiilor, la protejarea climei și la intensificarea mobilității în siguranță.

În anul fiscal 2020, ZF a raportat vânzări de €32.6 miliarde. Compania are un număr de peste 150,000 salariați în aproximativ 270 locații din 42 de țări.

ZF Friedrichshafen AG -Vorkommunikation IAA 2021

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE