Pleci acasă de sărbători? 3 sfaturi care te vor ajuta să ciocnești șampania cu cei dragi, nu cu cei de la Poliția Rutieră (PUBLICITATE)

vezi galeria foto

Dacă am vrea să facem un top al celor mai deprimante momente în trafic, iarna, pe primele trei locuri, într-o ordine aleatorie, ar fi:


  • coloana care se formează în spatele unui plug de la care intervine pentru prima oară pe o șosea înzăpezită,
  • echipajul de poliție care vine spre tine să te întrebe cum de-ai ajuns înfipt în nămeți, pe marginea drumului,
  • disperarea șoferului care și-a dat seama că i-a înghețat lichidul de parbriz în instalație.

Cu toate astea, sunt câteva metode aproape sigure care te vor ajuta să scapi cu bine din orice situație care ar putea să apară la un drum lung, în sezonul rece. Iată ce trebuie să faci ca să ajungi cu bine la destinație.


1. Planifică-ți călătoria

Cea mai simplă metodă pentru a evita eventualele situații extreme atunci când ai plecat la drum lung este să pierzi câteva minute și să-ți planifici drumul în cele mai mici detalii. Caută soluții alternative și ocolește șoselele care au cele mai mari șanse de a fi îngropate în nămeți în caz de viscol – lista e lungă și cuprinde multe dintre drumurile din Vaslui, Buzău, Vrancea, Teleorman, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu, dar și autostrada Soarelui.


Nu uita să verifici starea drumurilor pe site-ul CNADNR, cei de acolo sunt destul de prompți atunci când mai trebuie să închidă câte un drum nou și anunță noutățile în timp util. De asemenea, caută pe site-urile de meteorologie prognoza pentru destinația ta, nu te limita doar la zona în care te afli. Și, poate cel mai important, nu te încăpățâna și lasă mașina acasă dacă se anunță vreme rea (de la cod galben în sus) în județele pe care le vei tranzita.


2. Pune cauciucuri noi de iarnă

Unul dintre miturile cele mai des întâlnite atunci când e vorba despre cauciucuri este cel al anvelopelor all-season. Sunt ca hainele sau parfumurile unisex, nici-nici, și din punctul de vedere al unui șofer care știe ce face în spatele volanului, nu sunt optime nici pentru vară, nici pentru iarnă. Orientează-te către anvelope de iarnă, sunt create special pentru șoselele necurățate de zăpadă (așa cum ai toate șansele să întâlnești în țara noastră).


Printre șoferi este foarte populară moda cauciucurilor de iarnă second-hand. Cu siguranță ai un prieten (sau mai mulți) care-ți va spune încântat că a găsit niște cauciucuri la mâna a doua minunate, super-ofertă, parcă nici nu au fost folosite. Decât să riști inutil, mai bine achiziționează un set nou de anvelope Debica, chiar dacă nu sunt ultimul răcnet în domeniu.

3. Nu uita de kitul de iarnă

Puțini șoferi nu știu ce conține kitul pentru drum lung pe timp de iarnă, însă foarte mulți nu țin cont de asta, pentru că „nu are cum să mi se întâmple mie’. Încrederea absolută poate duce la tragedii, în cel mai rău caz, sau la destul moment neplăcute, în cele mai bune situații, atunci când te-a prins viscolul cel mare pe drum. Iată cele mai importante lucruri pe care e bine să le ai la tine, pentru liniștea ta și a celor dragi:


  • o pătură, mănuși groase, pelerină sau vestă reflectorizantă
  • o sticlă sau două de apă (poate și câteva batoane energizante)
  • o lanternă și baterii de rezervă
  • lanțuri pentru anvelope
  • un sac de nisip (sau sare grunjoasă, dacă nu ai găsit nisip)
  • lopată rabatabilă
  • spray pentru degivrarea parbrizului și a încuietorilor.

La cele de mai sus se adaugă echipamentul care ar trebui să se regăsească obligatoriu în portbagajul mașinii tale: roată de rezervă și cric,  trusă medicală și triunghi reflectorizant.

La final, mai trebuie să faci câteva lucruri importante: verifică ștergătoarele, pune lichid de parbriz potrivit cu vremea de afară (-30 de grade Celsius e ceea ce ar trebui să scrie pe bidon) și încarcă-ți bateria externă a telefonului mobil. Nu strică niciodată să-ți iei măsuri suplimentare de precauție.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE