În viața multor părinţi vine momentul în care copilul reușește să treacă examenul pentru permisul de conducere și își dorește o mașină. Chiar dacă în perioada de acomodare acesta poate folosi mașina familiei pentru a-și dezvolta îndemânarea și atenția la volan, va veni o vreme în care ai putea să-l susții financiar să-și achiziționeze o mașină doar a lui sau să i-o faci cadou. Majoritatea părinților consideră că o mașină mai veche, second-hand, și mai ieftină este potrivită ca primă mașină pentru un tânăr, dar există mai mulți factori pe care îi ai de urmărit înainte de a lua decizia finală. Iată câteva sfaturi:
Pune siguranța pe primul loc
Șoferia nu este o glumă, iar copilul tău trebuie să înțeleagă asta, indiferent de vârstă. O mașină vine la pachet cu responsabilitate maximă și trebuie să ai această conversație cu el încă de la începutul școlii de șoferi, deoarece cu siguranță va avea deja așteptări în ceea ce privește condusul propriei mașini.
Siguranța trebuie să fie un aspect pe care pui și tu accent atunci când decizi să-i cumperi o mașină. Chiar dacă el își dorește un anumit model, tu trebuie să-l îndrumi spre alegerea potrivită. O mașină second-hand, veche și cu mulți kilometri la bord nu este mereu cea mai bună opțiune, deși poate fi cea mai ieftină.
Verifică rezultatele la testele Euro NCAP ale modelelor de mașini pe care crezi că ți le-ai permite și află mai multe despre siguranța pe care acestea o oferă pasagerilor, dar și celorlalți participanți la trafic. De asemenea, achiziționează și accesorii care pot fi folosite în cazul situațiilor neplăcute pentru dovezi, precum o camera auto. Aceasta îl poate ajuta în cazul în care este implicat într-o tamponare sau dacă îi este vandalizată mașina în orice moment. Ține cont de importanța siguranței din toate punctele de vedere, atât când mașina se află în trafic, dar și în parcare.
Gândește pe termen lung
Dacă ai un buget care îți permite, gândește pe termen lung în ceea ce privește mașina pe care o cumperi pentru copilul tău. Aceasta îl va ajuta încă din momentul în care pleacă la facultate, când schimbă orașul pentru job sau când vrea să plece în vacanțe alături de prieteni. Frica părinților îi poate opri să ofere mână liberă copiilor la acest capitol, dar trebuie să te gândești la oportunitățile de care acesta se va putea bucura.
O mașină pe care o poate folosi pe termen lung este una fiabilă, ușor și ieftin de reparat când apar anumite probleme, dar și una care îi poate satisface nevoile cu adevărat. De exemplu, o mașină mică, precum un Smart, poate părea o alegere bună la început de drum, însă nu va fi potrivită pe termen lung. Fie că acesta decide să-și ia un animal de companie sau vrea să-i aibă alături pe prieteni în călătoriile sale, o mașină foarte mică îl va face mereu să-și dorească mai mult. De aceea este recomandat să începi cu o mașină de oraș precum Hyundai i20, Ford Fiesta sau Skoda Fabia.
Fă un test drive cu el
Nu cumpăra o mașină pentru copilul tău fără să fii sigur că este modelul pe care și-l dorește și care îl ajută să se simtă confortabil la volan. De asemenea, va fi greu pentru el să facă un test drive, mai ales dacă se află la început și este încă nesigur pe calitățile sale de șofer, așa că fii alături de el.
Evită să cumperi o mașină surpriză fără să te consulți cu copilul tău și fără să-i oferi șansa de a o conduce sau de a fi sigur că este ceea ce-și dorește cu adevărat. Altfel riști ca acesta să nu fie mulțumit și să nu mai considere condusul o plăcere. Nu trebuie nici să-ți impui punctul de vedere ca regulă, iar dacă fiul sau fiica ta are deja un job sau bani puși deoparte și își dorește o mașină mai scumpă decât își permite familia, discută despre posibilitățile de finanțare prin credite la bancă sau alt tip de împrumuturi.
O mașină personală este visul oricărui tânăr pasionat de condus. Dacă simți că și copilul tău este pregătit pentru a se aventura singur la volanul unei mașini, nu ezita să iei în considerare un astfel de cadou.
Sursa foto: pexels.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu spyshop.ro