Cum s-au modificat regulile pentru obţinerea permisului de conducere în ultimii ani şi ce aduce nou pandemia

vezi galeria foto

După ce timbrul de mediu a fost eliminat s-a constatat o creştere în ceea ce priveşte numărul de maşini înmatriculate pe teritoriul ţării noastre. Acesta este şi motivul pentru care tot mai multe persoane vor să susţină examenul de permis şi se înscriu la şcoala de şoferi, conform Driver For Life. In timp, s-au modificat anumite aspecte în ceea ce privește desfășurarea examenului și modul de achitare a taxelor, iar pandemia a făcut ca multe operațiuni să fie simplificate.


Examenul este filmat pentru a elimina suspiciunile

Pentru că existau foarte multe suspiciuni şi acuzaţii atât pentru elevii şcolilor de şoferi, cât şi pentru examinatori şi uneori pentru instructori, s-a recurs la înregistrarea audio şi video a acestei probe. Astfel, pentur a se obţine permisul de conducere, examinatorii şi elevii şcolilor de şoferi nu vor mai putea ascunde nimic, pentru examenul este filmat. Această regulă a început să se aplice în anul 2017 şi încă de atunci se aplică la toate examenele, iar pandemia nu a influenţat modul în care probă practică se desfăşoară.


DRPCIV trimite permisele prin poştă

Permisele de conducere care au fost emise de DRPCIV, în urma examenului sau prin preschimbare, vor fi trimise prin poştă persoanei titulare, la adresa din buletin, sau după caz la adresa indicată, cu ajutorul poştei. Aceste documente vor ajunge la destinaţie într-un interval cuprins între 5 şi 15 zile.

Conform DRPCIV, persoanele care solicită emiterea unui permis de conducere, excepţie făcând cei care au obţinut un astfel de document în urma unui examen, vor primi documente care să le permită circulaţia timp de 15 zile fără a deţine permisul. Livrarea se va face către orice adresă pe care titularul o indică în momentul în care depune documentele. Astfel titularii pot solicita documentele la serviciu, la adresa din buletin, la adresa de reşedinţă sau la orice altă adresă.


Pentru permisele noi, care au fost obţinute în urma unui examen, nu vor fi eliberate dovezi de circulaţie, iar livrarea se va face în mod automat doar către domiciliul, respectiv reşedinţa titularului, în maxim 15 zile, dar nu mai devreme de 5 zile. În această situaţie, titularul nu poate să modifice adresa la care va primi permisul.


Dacă din anumite situaţii specifice, nu poate fi făcută livrarea prin poştă, permisul va fi trimis înapoi către DRPCIV, de unde poate să fie ulterior ridicat de titular.

Valabilitatea documentelor modificată în pandemie

În conformitate cu noile reglementări, valabilitatea documentelor care au fost emise de către DRPCIV se va menţine în starea de alertă şi 90 de zile după ce această stare a încetat, pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie, permisele de conducere emise şi pentru toate documentele care au fost eliberate pentru înregistrare, înmatriculare, autorizaţie de liberă circulaţie şi permise, care în această perioadă au expirat. Pentru autorizaţia de circulaţie provizorie, DRPCIV menţionează că valabilitatea acesteia se va menţine exclusiv pentru vehiculele care au un RCA valabil.


Noi metode de achitare a taxelor

Pentru a veni în ajutorul cetăţenilor, DRPCIV vine cu mai multe soluţii pentru plata taxelor aferente permiselor de conducere, dar şi pentru toate celelalte taxe aşa cum sunt cele de înmatriculare sau înregistrare. Pentru autorizaţia de circulaţie provizorie, certificatele de înmatriculare şi permise, banii pot fi depuşi doar în contul BCR: RO94RNCB0082000367331018, beneficiarul fiind Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului de Stat prin mai multe mijloace:


– Plăţi prin virament;

– Plăţi online;

– Prin ŞNEP – sistemul naţional de plată electronic;

– Prin intermediul POS-urilor aflate la serviciile publice emitente;

– Prin aplicaţia ghişeul.ro;

– Prin mandat poştal;

– Prin orice alt mijloc de plată acceptat de lege.

Este foarte important de menţionat în acest sens ca aceste plăţi nu pot fi făcute la ghişeu, iar persoana implicată trebuie doar să se prezinte cu dovada de plată.

Acestea sunt cele mai importante modificări care au fost făcute în ultimii ani în ceea ce priveşte obţinerea permisului de conducere, valabile inclusiv în timpul pandemiei. Aşa cum se poate vedea, examenul în sine nu a suferit modificări în ceea ce priveşte modul de organizare, excepţie făcând prezenţa camerei în maşină.

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE