Raluca a trecut printr-un adevărat maraton al vieții, jonglând în același timp cu maternitatea, jobul, cât și cu un MBA! Roller coasterele nu sunt recomandate pe termen lung, însă Raluca, în mod miraculos, a reușit să ajungă la un binemeritat echilibru!
Text: Cornelia Rotaru
Pe Raluca o cunosc din primul ei an de facultate, când soarta ne-a făcut să împărțim aceeași cameră din Căminul Studențesc de la Agronomie – ea venea din Botoșani, eu de la Buzău. Putem spune că ne știm de o viață și am parcurs un drum lung de atunci și până în prezent. De la fetița cu păr blond și lung până la brâu, cu 10 pe linie și fostă olimpică la matematică, pe care am cunoscut-o atunci, Raluca este acum o femeie împlinită, cu încrederea în sine la cote maxime.
Care a fost primul tău job și cum l-ai găsit? Sau cum te-a găsit el pe tine?
A fost imediat după terminarea facultății. Am terminat un profil economic (ASE, Studii Economice în limba franceză). Îmi doream foarte mult să lucrez în marketing, deși terminasem un profil financiar. Am aplicat pe toate site-urile de recrutare, am fost la interviuri și, în cele din urmă, am reușit să mă angajez la o firmă mică, românească, cu sediul în Bucureștii Noi. Făceam zilnic naveta câte două ore pe sens până la serviciu și lucram inclusiv sâmbetele. Dar făceam marketing.
Cum a fost parcursul de la primul tău job până la jobul actual?
Am avut ocazia să lucrez apoi numai în com-panii multinaționale. Și mai interesant, chiar în domeniul auto, în jur de 10 ani. La Dacia –Renault–Nissan mi-am făcut ucenicia, am învățat lucruri pe care nu credeam că le voi cunoaște vreodată, despre amortizoare, fu-lii, anvelope și plăcuțe de frână. Cel mai im-portant lucru este că am cunoscut acolo oa-meni minunați cu care sunt și acum prietenă. La eMAG am început activitatea în 2013. Prima mea experiență cu e-commerce-ul a fost fascinantă. Era perioada în care busi-nessul se dezvolta exponențial, iar ritmul în care se lucra și se luau decizii mi s-a potrivit ca o mănușă. Cea mai mare realizare a mea a fost că am participat activ la lansarea categoriei… Auto. Am schimbat domeniul din 2018, când m-am alăturat companiei Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România.
În prezent ești Business Development Manager la Arctic SA. Care sunt provocările jobului tău?
Ar trebui să precizez că responsabilitățile mele sunt legate de export. 80% din producția Arctic este exportată și ajunge în aproape 70 de țări. Conduc departamentul de Business Development din cadrul companiei, care coordonează cerințele clienților externi și le raportează la facilitățile de producție. Cele mai mari provocări sunt legate de regulile formale, și mai ales de cele informale pe care trebuie să le respectăm în businessul internațional. De la condițiile comerciale diferite de la țară la țară, până la diferențele culturale sau de norme și valori. O altă provocare, căreia îi fac față zilnic, o reprezintă partea de leadership. Aici nu mă refer doar la oameni, dar și la proiecte, mai ales în contextul economic actual, care este destul de agitat în urma pandemiei globale. Cu toate acestea, ne păstrăm poziția de lider în foarte multe din țările în care exportăm, la care se adaugă mândria că frigiderele produse la Găești și mașinile de spălat produse la Ulmi ajung în casele a milioane de oameni, în toate părțile globului.
Ce este important pentru tine, ca femeie manager în România anului 2021?
În 2021, încă este o provocare să fii femeie lider, nu numai in România, ci peste tot în lume. Gândiți-vă că doar 41 de femei sunt listate în Fortune 500, ceea ce reprezintă doar 8%. Și vorbim despre SUA. Motivele sunt diverse și adânc înrădăcinate în percepții greșite, model de educație și stereotipuri. Partea bună este că procentul este în creștere. În acest context, dar la o scară redusă, important pentru mine este să ofer un exemplu, în primul rând femeilor cu care interacționez. Consider că cea mai mare calitate a unui manager este de forma viitoarea generație de manageri. Dedic mult timp și resurse acestui lucru. Un alt punct foarte important, dar și mai dificil totodată, este să păstrezi echilibrul între viața profesională și cea personală și să te dedici amândurora cu la fel de multă pasiune. Și nu în cele din urmă, pentru mine, educația este extrem de importantă. Fie că se referă la un program de MBA, cursuri suplimentare sau cărți de specialitate citite în timpul liber.
Ești membru al Arctic Women Community. Ce proiecte dezvolți împreună cu asociația? Care sunt obiectivele voastre și care sunt pașii concreți pe care îi faceți?
Comunitatea noastră este încă tânără, s-a înființat anul trecut. Cu toate acestea, suntem un grup foarte unit și determinat, care oferă suport doamnelor din compania noastră, pentru a-și atinge potențialul profesional maxim. Prin proiectele noastre, încurajăm și facilităm implicarea colegelor în activitățile de business, oferim oportunități de învățare, le motivăm să aspire la poziții manageriale și să se facă auzite. De exemplu, unul din proiectele noastre, care va începe în luna iulie, se referă la sesiuni individuale de dezvoltare personală, pe durata a șase luni, pentru un grup de colege. Organizăm cursuri de educație financiară pentru doamne, venim în sprijinul viitoarelor mame cu informații necesare la intrarea în concediul de maternitate și coordonăm evenimente și traininguri. În curând, vom începe colaborarea cu asociații externe dedicate femeilor și bineînțeles vom demara multe alte proiecte interesante.
Ai terminat de curând un program MBA în cadrul Universității Sheffield din UK, iar în paralel, ești mama a doi băieți încă mici. Cum ai reușit să menții echilibrul între viața personală și cea profesională? Ce sugestii ai dori să le dai femeilor care se gândesc să meargă în paralel atât cu studiul, cu jobul, dar și să devină mame?
Trebuie să recunosc că nu a fost ușor. Ba chiar, la un moment dat, eram pe punctul de a renunța la program, atât de intens și solicitant era totul. Am avut sprijinul familiei, mi-a fost alături, m-a susținut și ajutat. La care s-a adăugat și ambiția de a finaliza un lucru înce-put, în care deja investisem mult timp și energie. Programul a durat doi ani și jumătate și l-am început în concediul de maternitate pentru cel de-al doilea copil. Acum, după ce am obținut diploma, pot spune că a meritat fiecare oră investită în studiu. Am cunoscut oameni minunați, colegi, profesori, îndrumători. Iar pe plan profesional, mi-a deschis noi opor-tunități și m-a încurajat să accept noi provocări.
Care a fost prima mașină pe care ai condus-o?
Dacia Logan.
Ce mașină conduci acum și de ce ai ales-o?
Nissan Leaf. Am luat decizia împreună cu soțul meu. Ne-am dorit o mașină electrică, așa am considerat noi că ne putem aduce con-tribuția la un viitor mai curat. S-a mai adăugat necesitatea de a fi suficient de încăpătoare pentru patru persoane și eventuale bagaje, precum și plăcerea de a conduce un autovehicul electric, experiență foarte diferită față de cele cu motor cu ardere internă. A doua mașină a familiei, destinată drumurilor lungi, este un Audi A4 Avant.
Ce accesorii sunt necesare într-o mașină? Ce anume este important să ai la tine pentru a-ți ușura cât mai mult viața la volan?
Cel mai important accesoriu este scaunul de copil. Apoi, noi am investit în suporturi de biciclete și de schi. Iar în urma experienței mele profesionale din domeniul auto, am înțeles necesitatea folosirii unor anvelope de calitate. Nu sunt accesorii, dar merită preci-zate. Fiind singurul contact cu solul al autovehiculului, reprezintă un element de siguranță extrem de important.
Care este mașina visurilor tale? Ce model ai alege și de ce?
Fără îndoială, Tesla. Primul motiv este legat tot de tranziția globală către energie sustenabilă. Dacă e să aleg o mașină, fie în vis sau în realitate, implicit aleg și compania producătoare, iar Tesla are o poveste extraordinară în spate, o misiune și valori în care m-aș regăsi în calitate de client. Următorul motiv se referă la autonomie, Tesla ajungând la performanțe remarcabile. Și de ce nu, este un produs aspirațional, de la design, performanțe, siguranță și la experiența de a conduce.
Ce sentiment ai când ești la volan? Conduci de nevoie sau de plăcere?
Și de nevoie, dar mai ales de plăcere. Conduc pe distanțe destul de lungi, zilnic. Cel mai important pentru mine este să mă simt în siguranță, apoi să îmi placă. Când nu sunt cu copiii în mașină, ascult audio books, muzica preferată sau pur și simplu mă bucur de liniș- te. Este momentul meu de introspecție, în care fac planuri pentru ziua în curs, dar și pe termen lung.
Te-ai aflat vreodată în situații în care ai fost discriminată la volan pentru că ești femeie? Cum le-ai gestionat?
Încerc să evit contactul de orice natură cu discriminatorii’. Consider că fiecare om, fie bărbat sau femeie, are calități și defecte în calitate de șofer. La fel cum toți avem zile mai bune sau mai proaste, zile li-niștite sau în care ne grăbim pentru că avem diverse urgențe.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat din spatele volanului?
Un fost coleg de serviciu mi-a spus un lucru foarte important, chiar la începutul carierei’ mele de șofer: Atunci când te grăbești cel mai tare, să conduci încet!’. Nu voi uita niciodată.
Care este outfitul tău preferat și de ce?
Sunt nevoită să mă îmbrac business și chiar îmi place. Încerc să adaug o pată de culoare ținutelor zilnice pentru a evita banalitatea sau convenționalul.
Dezvoltarea personală – marketing sau adevăr palpabil?
Adevărul palpabil nu e neapărat incompatibil cu marketingul. Conceptul de dezvoltare personală a devenit foarte uzitat. Cuprinde activități promovate prin cursuri și diverse cărți, mai mult sau mai puțin calitative. Pentru mine, dezvoltarea personală reprezintă un proces continuu care se întinde pe întreaga durată a vieții și înseamnă tot ceea ce fac astăzi ca să fiu mai bună decât mine, cea de ieri. Atât pe plan profesional, cât și personal. Aleg tool-urile care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea și valorile mele și care mă ajută să-mi îndeplinesc obiectivele.
Care crezi că a fost cea mai importantă lecție de viață pe care ai învățat-o până acum?
Să mă bucur de ceea ce am realizat, dar și să aspir la mai mult. Să mă înconjor de oameni cu care mă simt bine și să prețuiesc prieteniile sincere și de durată.
Întrebari fulger
Stiletto sau adidași? Stiletto
Roz sau negru? Roz
Frech manicure sau roșii ca focul? French manicure
Yoga sau cardio? Cardio
Facebook sau Instagram? Facebook
Print sau online? Print