„Drum bun”: Clubul din Cracovia în care membrii conduc Dacii și vorbesc românește

vezi galeria foto

Exportate în număr mare înainte de 1989, vechile modele Dacia nu trezesc nostalgii doar în rândul românilor, ci sunt apreciate și de străinii care au copilărit în jurul acestora. Un caz aparte este cel al unor polonezi din Cracovia, care au devenit atât de atașați de România, încât și-au cumpărat Dacii, au învățat limba română, ba chiar au arborat și Tricolorul pe casele lor.


Cum a ajuns „Drum Bun’ pe buzele polonezilor

Seduși de frumusețile României, polonezii veneau frecvent în excursii pe șoselele patriei noastre, vizitând și admirând locurile pe care noi am uitat să le prețuim. Clubul pasionaților de Dacii din Cracovia exista deja, doar că nu avea un nume oficial. Pe măsură ce au vizitat mai multe oraşe din țara noastră, polonezilor le-au rămas în minte pancartele cu urarea „Drum Bun!’, care marchează ieșirea din localitate. Așa s-a înființat clubul Drum Bun Polonia, care numără în prezent aproximativ 50 de membri, implicați activ în organizarea de evenimente culturale, atât pe plan local, cât și internaționale. Majoritatea conduc modele Dacia, însă pasiunea pentru mașinile românești i-a împins pe unii să achiziționeze un Aro și un Oltcit.


Michael Sowa, președintele Drum Bun Polonia, deține în prezent patru modele Dacia: 1100, 1300 și două 1310. Acesta s-a îndrăgostit de România încă din copilărie, pe când venea alături de părinții săi în concedii la bordul unei Dacii.

Prima dată am fost în România, în copilărie, împreună cu părinţii mei. Apoi, am venit de mai multe ori în România împreună cu fratele meu şi cu mai mulţi prieteni, iar excursiile le-am făcut cu maşina Dacia cumpărată special pentru această ocazie. Am vizitat Maramureşul, am fost în Retezat şi în munţii Rodnei, peste tot. Mi-a plăcut foarte mult, de aceea am revenit de mai multe ori.’ (Michael Sowa, președintele clubului Drum Bun)


În prezent, Michael parcurge distanța Cracovia – Satu Mare chiar și de 20 de ori pe an și vorbește fluent limba română. Ba chiar și-a tradus și numele, prezentându-se drept „Mihai Bufniță‘ la întâlnirile clubului Drum Bun.

Începutul a fost în timpul acestor excursii. Am văzut că dacă vorbesc româneşte, oamenilor le place şi glumesc cu mine. Apoi, în urmă cu vreo trei ani, am descoperit cursurile de limba română de la Universitatea din Cracovia, pe care le urmăm împreună cu prietenii mei. Iubesc foarte mult România şi maşina Dacia!‘, spune Michael cu încântare.


Prologul relației cu românii

Această comunitate activă nu avea cum să rămână nedescoperită de pasionații din țara noastră, mai ales că Michael Sowa vine frecvent în România cu Daciile sale, iar clubul este activ și pe internet, având un site și o pagină de facebook, unde sunt publicate informații despre evenimente. Astfel a intrat în contact cu George Negrea, un tânăr din Satu Mare, de asemenea pasionat de vechile modele Dacia, care a fost surprins să afle că polonezii iubitori de Dacii erau și vorbitori de limbă română.


Polonezii de la Drum Bun au venit ulterior la prima întâlnire de la Satu Mare, ocazie cu care Michael Sowa i-a propus lui George să înfiinţeze o filială locală a clubului. Astfel s-a format Drum Bun Satu Mare, o comunitate care numără în prezent 30 de membri – majoritatea posesori de Dacii, însă nu sunt excluse și modelele clasice ale altor mărci. Colaborarea între români și polonezi s-a dezvoltat pe parcurs, astfel că în luna iunie a acestui an a avut a doua ediție a întâlnirii cluburilor Drum Bun din România , la care au luat parte și 25 de membri ai clubului din Cracovia.


De la „frați de Dacii’, la înfrățirea orașelor

Pentru toamna acestui an este pregătit un „retur’ al evenimentului de la Satu Mare, care depășește granițele pasiunii pentru mașini și va găzdui o ceremonie oficială de înfrățire a orașului Satu Mare cu voievodatul Cracovia din Polonia.

Astfel, pe 3 septembrie va pleca spre Cracovia un grup de pasionați din cadrul clubului Drum Bun Satu Mare, printre care se vor afla și președintele muzeului județean Satu Mare, președintele casei de cultură a municipiului Satu Mare și președintele consiliului județean Satu Mare. Programul evenimentului se întinde pe patru zile și numără mai multe parade în orașe din Polonia, petreceri, concerte și vizite la obiectivele turistice din zonă. Organizatorii anunță și numeroase surprize pentru cei prezenți – care apropo, nu trebuie să fie neapărat posesori de modele Dacia 1100, 1300 sau 1310. La eveniment poate lua poarte oricine, important e să aibă pasiunea în sânge.

Susținem cu mândrie acest proiect și le urăm Drum Bun!

Sursa: Facebook/radiocluj.ro

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE