Un proces desfășurat la Judecătoria Botoșani s-a încheiat cu achitarea inculpaților pentru că nu s-a putut stabili cine este vinovat de ce.
Citește și:
Skoda Octavia poate transporta și paleți de cărămidă. Dar nu este recomandat (VIDEO)
Premiul „Cel mai hotărât hoț din România’ merge în Oltenia! Cum a fost surprins
Noroc sau ghinion? Un BMW în flăcări a fost salvat de… o vidanjă! (VIDEO)
Motivul pentru care drumul european E81 a fost blocat este halucinant
Cel mai amuzant anunț de vânzare al unei motociclete
Doi botoșăneni au scăpat de dosare penale dintr-un motiv pe cât de frustrant (pentru justiție), pe atât de comic: nu s-a putut dovedi cine este vinovat.
Cazul: În seara zilei de 21 Februarie 2016, polițiștii au oprit un Ford Mondeo pentru verificări, întrucât mașina avea deficiențe la sistemul de iluminare, relatează Monitorul de Botoșani. În momentul în care polițiștii au ajuns în dreptul autoturismului (care a oprit cu o oarecare latență), scaunul șoferului era liber: unul dintre pasageri (Romică A., 34 de ani) se afla pe scaunul din dreapta față, altul (Constantin B., 59 de ani) a fost surprins între scaunul șoferului și cel al pasagerului.
Bănuind că șoferul, considerat atunci ca fiind Constantin B., încearcă să se sustragă, polițiștii l-au testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,68 mg/l de alcool pur în aerul respirat. Pentru că autoturismul aparținea lui Romică A., procurorii i-au dat în judecată pe amânoi: pe (presupusul) șofer pentru conducerea în stare de ebrietate a unui autoturism, iar pe proprietarul pasager pentru încredințarea mașinii unei persoane aflate sub influența alcoolului. Romică A., cel aflat pe scaunul din dreapta, era și el beat în momentul controlului polițiștilor.
În ciuda faptului că anchetatorii au fost convinși de fezabilitatea ipotezei inițiale, procesul s-a încheiat cu achitarea celor doi pentru că nu s-a putut stabili clar cine a fost, de fapt, la volan. Faptul că inculpații au dat vina unul pe celălalt și nu și-au recunoscut fapta, plus declarația prietenei lui Romică A. (pasager pe locul din spate în momentul controlului) cum că acesta din urmă a fost la volan, nu au ajutat de loc la înaintarea unei concluzii. Nici măcar polițiștii care au oprit mașina – chemați ca martori în proces – nu au putut spune cu certitudine cine a fost la volan.
„Înfăptuirea justiţiei penale cere ca judecătorii să nu se întemeieze în hotărârile pe care le pronunţă pe posibilitate, ci pe certitudinea dobândită pe bază de probe decisive, complete, sigure, în măsură să reflecte realitatea obiectivă, fapta supusă judecăţii’, au declarat judecătorii la final procesului.
Procurorii au făcut apel, dosarul urmând a fi judecat și de Curtea de Apel Suceava.