Felicitări, de acum ai intrat în clubul celor care au permis de conducere. Dar acest act îți va aduce și mai multe obligații și reguli de respectat. Pentru început nu uita de încrederea în tine și nici de proverbul „Repetiția este mama învățăturii”.
Pentru a deveni un șofer bun, respectă întotdeauna regulile de circulație, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Pentu că orice șofer începător are nevoie de ajutor, îți oferim cinci sfaturi pe care n-ar trebui să le uiți după ce ai obținut permisul de conducere.
1. Mergi la un curs de conducere defensivă
Pentru a înțelege mult mai ușor comportamentul mașinii, mergi la un curs de conducere defensivă. Astfel, vei deprinde cunoștințe noi și vei aprofunda o serie dintre lucrurile pe care le-ai învățat la școala de șoferi. Ba mai mult, vei fi pus față în față cu situații de trafic neobișnuite și vei fi nevoit să iei decizii rapide și corecte.
2. Poartă întotdeauna „mămăligile”
Deși au trecut trei luni de când ai obținut permisul de conducere, tu ai decis că nu mai ai nevoie de acele semne care îi informează pe ceilalți participanți la trafic că tu ești începător. Ai procedat greșit! Cu siguranță vor apărea situații în care vei reacționa incorect, iar acele semne te-ar fi putut „apăra” de acest necaz. În plus, ceilalți participanți la trafic îți vor acorda atenția cuvenită.
3. Leagă o prietenie bună cu mașina pe care o conduci
Poate una dintre cele mai întâlnite greșeli practicate de șoferii începători constă în necunoașterea materialului de lucru. După ce ai obținut permisul, mergi și cunoaște-ți mașina. Învată unde sunt toate comenzile, încearcă să îi delimitezi dimensiunile și obișnuiește-te cu poziția de la volan. Vei avea de câștigat mai multe dacă procedezi în acest mod.
4. Nu folosi telefonul mobil sau alte gadgeturi în timp ce șofezi
În lume au fost realizate o mulțime de studii care au scos la iveală că utilizarea telefonului mobil provoacă numeroase accidente. Știm că rețelele de socializare sunt tentante, însă nu în timp ce șofezi. De SMS-uri n-are rost să mai amintesc pentru că le trecem în aceeași clasă. Pentru convorbiri, folosește o cască specială. Nu constă mult și în acest mod te vei autoeduca.
5. Colegii de clasă – Cea mai periculoasă încărcătură
Se spune că șansa de a fi implicat într-un accident crește cu numărul de tineri aflați într-o mașină. Știm cât este de bine să ai permis și să te poți plimba cu colegii de clasă, doar că la început încearcă să nu faci acest lucru. Tinerii sunt foarte agitați, iar starea de spirit a lor ți se va transmite și ție.
Sursă foto