Alcoolul la volan: cum ne afectează și cât este de periculos

vezi galeria foto

Alcoolul la volan este o combinație periculoasă, care nu de puține ori a fost cauza unor accidente grave. Iată tot ce trebuie să știi pentru a te feri de pericole.


Legislația română admite o limtă a alcoolemiei în sânge de până la 0,2 la mie (echivalent cu 0,15 la mie în aerul expirat). Peste această limită, între 0,2 și 0,5 la mie, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă între 2.205 și 5.250 de lei și suspendarea permisului pe o perioadă de până la 6 luni. Alcoolemia peste 0,5 la mie este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.

Este important de notat că și o concentrație alcoolică de 0,2 la mie crește șansele de producere a unui accident (după cum arătăm mai jos), iar recomandarea noastră călduroasă este să nu conduceți dacă ați consumat alcool.


Alcoolul la volan: Efectele asupra corpului

Alcoolul este absorbit rapid în sânge. Pe măsură ce concentrația de alcool crește, creierul este din ce în ce mai afectat. Aceasta alterează două funcții de bază, care sunt esențiale atunci când conducem:

  1. Discernământul

Prima parte a corpului care este afectată este creierul, în special acea zonă a creierului care îți permite să gândești clar și să iei decizii corecte. Efectele sedative ale alcoolului afectează judecata într-un mod care de cele mai multe ori nu este observat de cel care bea. De asemenea, afectată este acea parte a creierului care controlează inhibițiile sociale, ceea ce-i face pe oameni să facă și să spună lucruri pe care altfel nu le-ar face/spune. Aceste efecte apar de la primele înghițituri.


  1. Controlul mușchilor

A doua parte a corpului afectată de consumul de alcool este controlul mușchilor. Mușchii care controlează mișcările ochilor sunt foarte sensibili la efectele alcoolului, astfel că vederea poate fi afectată chiar și la un consum scăzut de alcool.


Este important să știți că mulți oameni judecă greșit abilitatea de a conduce după dexteritatea fizică. Este o abordare greșită, pentru că cele mai multe accidente produse de alcool nu sunt cauzate de execuția incorectă a manevrelor (direcționare, frânare), ci din cauza gândirii incorecte în fazele de identificare, predicție și luare a unei decizii în timpul conducerii.

Funcțiile creierului care sunt primele afectate de alcool nu sunt importante numai pentru capacitatea noastră de a conduce în siguranță, ci și pentru a lua decizii raționale, cum ar fi cea de a nu conduce după ce am consumat alcool. De acee, este important să îți stabilești planuri alternative de transport, încă înainte de a fi băut primul pahar!


Alcoolul la volan: Riscul unui accident

Pe măsură ce crește cantitatea de alcool din sânge, corpul pierde din ce în ce mai multe dintre funcțiile care îi permit să conducă în siguranță. Probabilitatea de a provoca un accident crește exponențial, încă dinainte ca șoferul să se simtă amețit. Conducerea sub influența alcoolului, chiar și la o concentrație mică, este o adevărată ruletă rusească. Iată cum crește riscul de accident în funcție de concentrația de alcool din sânge:


– 0,5 – 0,9 la mie: risc de 11 ori mai mare;

– 1,0 – 1,4 la mie: risc de 48 de ori mai mare;

– peste 1,5 la mie: risc de 380 de ori mai mare.

Alcoolul la volan: Efecte în funcție de alcoolemie

Iată cum este afectat corpul și care sunt consecințele asupra șofatului, în funcție de concentrația de alcool din sânge:

– 0,2 la mie: relaxare, ușoară încălzire a corpului, stare alterată; pentru șofer înseamnă afectarea vederii (scade capacitatea de a urmări obiecte în mișcare rapidă) și inabilitatea de a face două lucruri în același timp (atenție distributivă).

– 0,5 la mie: comportament exagerat, pierderea controlului asupra mușchilor mici (dificultăți de focalizare), judecată afectată, pierderea inhibiției, nivel scăzut de atenție; pentru șofer, înseamnă o lipsă de coordonare a mișcărilor, dificultatea de a manevra volanul și un răspuns întârziat la situațiile din trafic.

– 0,8 la mie: coordonarea mușchilor devine slabă (echilibrul, vorbirea, vederea, timpul de reacție sunt afectate), autocontrolul, discernământul și luarea deciziilor devin dificile; pentru cel de la volan, înseamnă imposibilitatea concentrării, pierderi scurte de memorie, control dificil al vitezei, capacitate redusă de procesare a informațiilor și o percepție deformată a realității.

– 1,0 la mie: deteriorare clară a timpului de reacție și control, vorbire îngreunată și gândire întârziată; pentru șofer apare inabilitatea de a menține banda de circulație și de a frâna corect.

Nu uitați, nu există o concentrație de alcool sigură atunci când vine vorba de conducerea unei mașini, în afară de 0,0 la mie!

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE