De fiecare dată când anotimpul rece se apropie, magazinele comercianților de anvelope devin din ce în ce mai aglomerate. Deși nu ne place acest lucru, în câteva săptămâni va fi nevoie: să faci pârtie cu lopata, să schimbi lichidul de parbriz cu unul rezistent la temperaturile scăzute și să cureți parbrizul cu racleta.
Dar mai presus de toate, trebuie să schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă. În România, Codul rutier nu prevede un interval de timp pentru obligativitatea echipării mașinilor cu pneuri de iarnă, întrucât șoferii sunt obligați să le folosească ori de câte ori circulă pe zăpadă, gheață sau polei.
Adio permis în format fizic! Ce le vom arăta polițiștilor!
În cazul în care pneurile de iarnă sunt mai vechi de 5 – 6 ani sau dacă adâncimea profilului este mai mică de 3 – 4 mm, atunci se recomandă înlocuirea lor. Pe scurt, o vizită la magazinele de specialitate, iar mai apoi la service pentru montare.
Cât costă anvelopele?
Pentru a scăpa de durerile de cap cauzate de vânzătorii de pneuri second-hand, vă recomandăm cu dragă inimă anvelopele noi. Știm că sunt mai scumpe, dar elimini o serie de riscuri care, într-un final, duc la siguranța vieții tale și a pasagerilor. Prețul unei anvelope cu dimensiunile 185/65/R15 variază de la 170 la 300 de lei, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16 trebuie să scoți din buzuar o sumă cuprinsă între 190 și 500 de lei. Reține, sumele sunt pentru o singură bucată.
Cât costă montajul?
În funcție de janta pe care dorești să montezi anvelopa prețul variază. Bineînțeles că suma plătită se schimbă și în funcție de orașul în faci schimbul. Spre exemplu, în București, pentru patru anvelope montate pe jante din oțel (15 inchi) prețul este de 50 de lei, cu tot cu echilibratul acestora. Dacă ai jante din aliaj, prețul crește până la 70 – 80 de lei, în funcție de service.
Ce amenzi riști dacă circuli fără anvelope de iarnă?
Persoanele care nu respectă Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce prin valori cuprinse între 945 și 2.100 de lei. În același timp, agentul reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.
Notă: Pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicat marcajul „M+S’, „M.S.’ sau „M&S’. Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele all-season) dacă au unul dintre marcajele respective pe ele.
Motorina se scumpeşte de la o zi la alta, dar uite ce urmează
Martorii de bord – Peste 60 de semne explicate
Știi ce simbolizează dungile acestea de pe anvelope?
E gata! Chinezii au inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine | VIDEO