Ultimele zile mi le-am petrecut în trafic, iar centura de siguranță este motivul pentru care am decis să scriu acest articol. Îmi aduc aminte că atunci când am făcut școala de șoferi primele lucruri pe care instructorul mi le-a explicat a fost modul în care imi reglez scaunul și oglinzile și cum trebuie să port centura de siguranță.
De cele mai multe ori, șoferii nu sunt conștienți că acea „chingă” (cum se mai numește popular centura de siguranță) le salvează viața. Dar ce este și mai grav constă în faptul că mulți colegi de trafic nu știu să poate centura de siguranță.
Bineînțeles că îi voi exclude din explicația mea pe cei care obișnuiesc să poarte centura la spate sau să folosească acele catarame pentru păcălirea sistemului.
Cum porți centura de siguranță
După ce ai prins centura de siguranță în bridă, verifică dacă partea de jos a acesteia trece peste pelivs și peste poală.
Niciodată nu ridica centura încât partea de jos să treacă peste burtă. Femeile însărcinate trebuie să poarte centura de siguranță sub burtică (vezi foto) sau pot folosi un deviator special care poate fi găsit în magazinele de profil.
În zona de sus, centura trebuie reglată în așa fel încât aceasta să treacă peste piept și claviculă.
Niciodată aceasta nu trebuie să se spijine de gâtul dumneavoastră, motiv pentru care vă recomand cu încredere să folosiți sistemul de reglare pe înălțime. Dacă aceasta nu există, găsiți o altă poziție a scaunului astfel încât să vă simțiti în sigurață, iar centura să stea corect.
Sursă foto