Pleci de la munca suparat, ajungi in intersectie, uiti ca trebuie sa te asiguri si provoci un accident minor. Nu exista victime, doar pagube materiale. Pentru a evita un drum la sectia de politie poti scoate linistit formularul de Constatare amiabila.
Cu ajutorul acestuia, traseul administrativ specific obtinerii despagubirii in temeiul unei asigurari RCA si/sau CASCO, este mult mai scurt. In urma completarii formularului, societatea de asigurare este obligata sa indeplineasca formalitatile de deschidere a dosarului de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor si sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.
Astfel, timpul necesar obtinerii acestor acte va fi mult mic. Dar utilizarea formularului de Constatare amiabila nu este obligatorie, ci reprezinta o alternativa la vechile proceduri.
Dupa completarea formularului, acesta trebuie semant de ambii conducatori auto implicati in accident. Nu uitati! Se va completa un singur formular de constatare. Acesta are doua pagini autocopiative, cate una pentru fiecare sofer. Din punct de vedere juridic, ambele pagini au aceeasi valoare.
Ce trebuie sa faci dupa ce ai completat formularul Constatare amiabila
Dupa completarea datelor si semnarea formularului, soferii implicati in accident vor instiinta proprii asiguratori de RCA cu privire la evenimentul produs. Daca proprietarul vehiculului din vina caruia s-a produs accidentul detine asigurare CASCO, acesta poate folosi acelasi formular de Constatare amiabila si in relatia cu acest asigurator.
Dosarele de dauna RCA deschise in baza formularului de Constatare amiabila se vor solutiona conform legislatiei in vigoare. Indiferent de modul de protocolare a accidentului (proces verbal intocmit de politie/formular de Constatare amiabila), societatea de asigurare are dreptul sa faca propriile investigatii cu privire la accident.
Formularul de constatare amiabila de accident este distribuit gratuit, odata cu emiterea politei RCA.
Atentie! Formularul de constatare amiabila poate fi utilizat doar atunci cand accidentul a avut loc pe teritoriul Romaniei, intre doua vehicule, iar in urma acestuia au rezultat numai pagube materiale.
Sursa | LegeStart