Keyless start, un risc pe care nu merită să vi-l asumați. Iată aici lista tuturor modelelor afectate

vezi galeria foto

Accesul fără cheie, sau „keyless start & entry cum mai este denumit, este o tehnologie foarte apreciată de automobiliști, pentru comoditatea accesului la mașină. Din păcate, această facilitate are probleme serioase de securitate și, după cum s-a demonstrat în numeroase studii, face munca hoților mult prea ușoară.


Keyless start & entry înseamnă că șoferul scapă de grija cheii de la mașină, care e suficient să fie în buzunar sau chiar în geantă. Deschiderea ușilor se face automat, la atingerea mânerului portierei, iar pornirea motorului se face la o apăsare pe buton. Genial, nu?

Așa gândesc și hoții, pentru că același sistem le ușurează nepermis de mult munca. Automobil-clubul elvețian TCS (Touring Club Suisse) a testat în jur de o sută de modele recente și a întocmit o listă cu cele mai vulnerabile în fața hoților. Testele s-au efectuat folosind un amplificator de unde radio.


Tehnica este simplă și nu necesită echipamente complicate, o mașină putând fi deschisă și pornite astfel extrem de ușor. Este nevoie de doi oameni: unul dintre ei se poziționează în apropierea cheii mașinii și folosește amplificatorul pentru a retransmite semnalul cheii la distanță. Lângă mașină stă a doua persoană, cu un dispozitiv care recepționează semnalul și-l transmite mașinii. Se întâmplă o magie și hoțul a plecat cu mașina.

Distanța la care funcționează această metodă poate ajunge la peste 100 de metri. Cu alte cuvinte, nu trebuie să intri în casă pentru a ajunge lângă cheie, e suficient să te poziționezi în apropierea casei, sau pe scară în cazul unui bloc. TCS a recomandat producătorilor de mașini să găsească o metodă pentru ca mașina să recunoască dacă semnalul a fost retransmis și să împiedice accesul hoților.


Lista modelelor afectate este una lungă și cuprinde aproape toate modelele de fabricație recentă. Verificați în tabelul de mai jos dacă și mașinile voastre sunt afectate. O metodă de protecție este să păstrați cheia într-o cutie metalică. Sună hilar, dar o soluție potrivită și la îndemână este chiar frigiderul.

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE